Podcast – uitleg Mattheüs

Podcast met uitleg Mattheüs Passion 

Het is jullie vast niet ontgaan dat J.S. Bach mijn favoriete componist is in de klassieke muziek. Met Pasen inzicht is het weer tijd voor de Mattheüs Passion één van zijn mooiste stukken. Een hele zit vinden veel mensen, bijna 3 uur muziek. Altijd is er een pauze maar ondanks dat is het voor het grote publiek veel te lang.
Om die tijd ‘gevoelsmatig’ te bekorten is er nu de mogelijkheid om meer van de Mattheüs Passion te weten te komen. Niet alleen luisteren naar muziek maar ook muziek herkennen en beleven. Herkennen wat Bach ermee bedoeld heeft.

Programmamaker Carel den Hertog en Lex Bohlmeijer hebben een podcast gemaakt met uitleg over de muziek van de Mattheüs Passion. Geen ingewikkelde termen die wij niet begrijpen maar in gewone taal.
Ze laten bijvoorbeeld horen hoe J.S. Bach zijn muziek gebruikte om een slang te laten horen. Zeker, dit is niet alleen aan Bach voorbehouden. Bach schreef een Passion waarin hij dit bijna 3 uur lang deed en beeldde emoties, personages en dieren uit in de muziek op het verhaal van de kruisiging en wederopstanding van Jezus, Pasen. Zo laat hij in zijn muziek slangen voorbij komen, het kraaien van de haan horen, voetstappen die Jezus wegdragen na het verraad horen en het zwijgen van de gemeente als Jezus weg gedragen wordt.

Bij iedere uitleg wordt de muziek beluisterd wat er bedoeld wordt.
Het gaat hier niet specifiek om de Bijbelse uitleg van de Mattheüs Passion maar om de muziek die het verhaal verteld. Delen ervan heb ik al gehoord en ondanks dat ik al wat wist van de Mattheüs is het een muzikale ontdekkingsreis en een feest van herkenning.

De podcast is op 2 manieren beluisteren. Via de site van NPO 4 en via de app op je telefoon of tablet. Na het openen van de app moet de podcast gedownload worden maar dan kan je hem ook ieder geschikt moment afluisteren. Via de site van NPO4 kan hij zonder downloaden beluisterd worden.

voor het beluisteren via de site van NPO4
K L I K  H I E R

P1130218 (Small)

13 gedachten over “Podcast – uitleg Mattheüs

 1. Daar moet ik voor terug komen om dat op m’n gemak te beluisteren. Hoewel ik het niet héél belangrijk vindt wat de componist bedoelde , het is mooi en spreek me aan of dat doet het niet. Zo simpel is naar muziek luisteren eigenlijk voor mij. Maar dit muziekstuk heb ik op CD en toch eigenlijk nooit helemaal afgeluisterd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor mij is muziek ook belangrijker dan tekst (en uitleg) maar deze heb ik nu zo vaak gehoord dat ik er wel aan toe ben om te weten van het hoe en waarom.
   Een tijdje geleden kreeg ik van iemand een reactie dat ze graag wat meer zou willen weten over klassieke muziek.
   Dit is een vrij makkelijke manier om wat te leren over de kalssieken.

   Like

 2. Ik neem daar ook geen tijd voor om te beluisteren, duurde 52 minuten zag ik. Dat heb ik er niet voor over. Vind sommige stukken van de mattheüs wel heel mooi trouwens…..

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat begrijp ik wel. Ik luister dan tijdens een wandeling/training of als ik niet kan slapen, dan wil ik nog wel eens muziek luisteren. Lig ik met oordopjes in bed. Heerlijk. Alleen dan mis ik het laatste stuk natuurlijk maar dat zoek ik dan wel weer later op.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja dat is ook een idee inderdaad. Vroeger luisterde als ik fietste altijd naar muziek in mijn oortje. Tegenwoordig alleen naar de muziek die de vogels me geven…

    Geliked door 1 persoon

 3. Dit lijkt mij wel wat! Ik luister al jaren naar Classic Fm, nu ook bijvoorbeeld, maar weet zelden waarnaar ik eigenlijk luister. Ik zou best wat meer kennis willen hebben.

  Like

  1. Je moet er wel even tijd voor nemen. Ik heb hem op mijn telefoon gezet en luister tijdens mijn wandelingen. Je zult hele mooie dingen ontdekken. Veel luister plezier.

   Like

 4. ha die AnneMarie
  nee om echt tussen de tulpen velden te komen moet je deze wandeling niet hebben
  er zijn vele wandelingen in deze streek , jullie vinden vast de juiste , en dan nog moet je geluk hebben
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.