Z.O.Z. Stabat Mater – Arvo Pärt

Reeds 2 keer heb ik een Stabat Mater laten horen. Dit wordt de 3e keer en wees gerust het zal ook niet de laatste keer zijn. In mijn zoektocht naar nieuws over het Stabat Mater ben ik op een site gestuit waarop aangegeven wordt dat er tot en met nu 250 Stabat Maters bekend zijn. We kunnen nog even verder.

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken Christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha dicht bij de stad Jeruzalem. De dood van Jezus wordt gezien als een offer van de zonden. Dit zou de reden kunnen zijn dat het toch een Goede Vrijdag is geworden.

In Nederland bestaat de traditie om op deze dag de Mattheüs Passion van Bach uit te voeren waarin muzikaal het lijdensverhaal verteld wordt. In het Stabat Mater rust de gelovige samen met Maria voor de gekruisigde Jezus en juist dat Stabat Mater is door veel componisten op muziek gezet en gebruikt voor Goede Vrijdag.

Dit keer heb ik gekozen voor het Stabat Mater van Arvo Pärt. Arvo Pärt is inmiddels 84 jaar, een levende legende en hedendaagse klassiek componist. Tot op de dag  van vandaag inspireert het Stabat Mater componisten en zal dat blijven doen.

Arvo Pärt – Stabat Mater for Choir en String Orchestra

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij

Later wil ik graag terug komen op Arvo Pärt.

Informatiebronnen: Heybijbel.nl 
                                      stabatmater.info 
                                      Wikipedia

32 gedachten over “Z.O.Z. Stabat Mater – Arvo Pärt

 1. stukje langs de Linge en eindigen aan de NederRijn
  ja maandag ben ik weer in de Betuwe
  hoe was de rodekruis wandeling

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Hebben we helaas niet kunnen doen. Onze dochter is dit weekend thuis en dan kan het niet. We zijn wel in Amsterdam geweest. Op bezoek bij de zoon. Gewandeld door de stad en lekker ergens gegeten. Ook leuk hoor.

   Geliked door 1 persoon

   1. de wandeling die ik liep door dat deel van de Betuwe , eindigde in Rhenen , en zodoende kwam ik weer op bekend terrein , dat krijg je als de deze NS wandelingen loopt
    jullie dus een wat rust weekend en wat zwalken door Amsterdam
    ik heb 3 steden klaar liggen , wanneer , geen idee
    Delft
    Rotjeknor
    Mokum

    slaap wel groet

    Like

 2. Je muziekkeus past heel mooi bij de Heilige Week, Semana Santa die in Spanje op Palmzondag begint. Domingo de Ramos (de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep).

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk om te horen en te horen hoe het in Soanje heet en gaat.
   Er is zoveel muziek die eigenlijk religieus is en waar de meeste mensen geen weet van hebben. Vroeger draaide het veel meer om het geloof dan nu. Dat raken we een beetje kwijt lijkt het wel.

   Like

 3. ha die AnneMarie
  dus voor jou hoeven de spinnen ook niet zo hihi
  ja morgen loop ik een etappe van het grote rivieren pad , welk ik al eens liep in 2016 in juni
  nu in het voorjaar nog eens , zeker meer boomgaard pracht dan laatst 🙂
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb hier en daar een stukje geluisterd, en ik vind het mooi uitgevoerde muziek, ook al is klassiek niet echt mijn genre. Met pasen etc. heb ik alleen een christelijke opvoeding gemeen, waaraan ik ontgroeid ben. Ik ben ooit op een Goede Vrijdag 33 geworden, en ik ben de zoon van een timmerman – als ik dat weleens vertel worden sommige mensen een beetje narrig…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoe mooi kan het zijn. 33 worden op Goede Vrijdag en de zoon van een timmerman. Je weet er voldoende van maar dat kan ook niet anders met zo’n achtergrond.
   Vandaag hoorde ik nog iemand op de radio dat het zo bijzonder is dat dit verhaal al 2000 jaar verteld wordt en er zoveel muziek, kunst en geschiedenis door ontstaan is. Afgezien van mijn voorkeur voor klassieke muziek is dat voor mij ook bijzondere aan de muziek van eeuwen geleden.

   Like

Reacties zijn gesloten.