Eibergen aan de Berkel

Sinds vrijdag zijn we weer terug van onze  jaarlijkse vakantie met de oudste dochter.
In een aangepast huis met een tillift, hooglaag bed en een douchestretcher redden we ons prima met haar. De huizen hebben meer aanpassingen voor gehandicapten maar die hebben wij niet nodig. De huizen hebben uiteraard geen drempels, zijn goed te verwarmen en hebben een complete keuken waar je naar harte lust je gang kunt gaan.
De huizen van het Prinses Beatrixfonds lenen zich perfect voor vakantie met minder validen en/of gehandicapten.

DSC08811 (Small)Dit jaar was Eibergen de keuze om vakantie te vieren met onze dochter.
Eibergen is een dorp in de Achterhoek met rond de 12.000 inwoners. Diverse kleine en leuke straatjes komen in het centrum van Eibergen uit. Een groot rond plein waar bijna alle winkels zijn te vinden die je nodig zou kunnen hebben. Rondom het plein lopen weer de wat grotere wegen waaraan bijna alle supermarkten die je maar kunt bedenken gevestigd zijn. Compact en goed te belopen. Wij verbaasden ons over, wat een betrekkelijk klein dorp is er zoveel supermarkten zijn.

Eibergen is misschien wel klein maar ook een redelijk oud dorp. Rond 1188 zijn de eerste DSC08619 (Small)meldingen van het dorp Eibarge. Het heeft nog een aantal historische pandjes en de dorpskern is ondanks de winkel rondom het plein gezellig. Maar wat Eibergen nu echt zo leuk maakt is de Berkel die langs het dorp meandert.
De Berkel ontspringt in Billerbeck in Duitsland en mondt bij Zutphen uit in de IJssel.
Een grote rivier is het niet maar het water stroomt via verschillende niveaus lekker door naar beneden. Pleziervaart is er evenmin, daar is de rivier te smal en klein voor.
De botenvereniging (ik denk kano’s) heeft zich wel gevestigd aan de oever van de Berkel midden in het dorp. Daarnaast is het mogelijk om met een Fluisterboot en een gids de Berkel op te gaan die je wegwijs maakt over de rivier en zijn geschiedenis.

DSC08803 (Small)Die Berkel vinden wij juist zo leuk omdat hij ten eerste vanuit ons vakantiehuis bijna te zien is en ten tweede omdat er ondanks dat het een kleine rivier is er vaak wat te doen is op of rondom de Berkel.
Valt er wat te beleven op de Berkel dan merken we dat bijna direct. Denk trouwens dat wij de enigen zijn die de vitrage van de ramen gelijk aan de kant schuiven als we binnen komen vallen. Lekker naar buiten kijken of er op het veld of op de Berkel wat te beleven valt en mocht dat zo zijn er snel op af.

Door die Berkel zijn er ook weer heel veel verschillende vogels. Ja eenden natuurlijk maar ook vogels die langs de oever van de rivier leven. Helaas kennen we nog lang niet alle vogels laat staan we ze weten te vinden maar dat is ook niet nodig.
Zie je een fotograaf met een joekel van een telelens op zijn camera, luister waar hij naar staat te luisteren en kijk in de richting waarin hij kijkt of zijn camera op gericht is.
Gegarandeerd dat de vogel te vinden is die zoveel aandacht trekt.
Thuis even Googelen en je weet hoe hij heet en kan hij aan je verzameling gespotte vogels toegevoegd worden.

 

Mogelijkheden om te wandelen en fietsen vanuit Eibergen zijn legio.
Wat ons opviel was de Flamingoroute. Flamingo???? De falmingodans of de vogel? Wat bedoelen ze nu? Flamingo’s kom ik alleen maar gekortwiekt in dierentuinen tegen.
Echte flamingo’s vind je dus ook in Zwillbroekerveen net over de grens bij Duitsland.
Het geschreeuw en gekwetter van de kokmeeuwen komt je al snel te gemoed. Flamingo’s en kokmeeuwen schijnen een goede combinatie te zijn. Het voedsel van flamingo’s bestaat uit algen, wieren en de uitwerpselen van kokmeeuwen. Een goede verrekijker of fotocamera met zoveel mogelijk zoom is wel handig om ze te kunnen bespieden. We hebben ze gezien maar misten het juiste materiaal om de vogels goed in beeld te krijgen.  Middenin de ven is een eiland waar de flamingo’s broeden. De afstand vanaf de vogelspotplaats is vrij groot. Gelukkig maar voor de flamingo’s en andere vogels.
De flamingo’s die daar broeden zijn vrij licht van kleur. Ze zijn niet ziek of zo maar dat komt weer door het voedsel wat ze eten.
Caroteen geeft kleur aan de flamingo’s en deze krijgen onvoldoende caroteen binnen. Geen afwijking en geen tekort ze worden alleen minder oranje van kleur.

 

32 gedachten over “Eibergen aan de Berkel

 1. In augustus hebben ook wij een reisje richting Achterhoek gepland. Ik probeer hier al te onthouden; zoveel fijne tips!
  Was dat huis aan het water jullie huis? Prachtig gelegen, wij dromen al langer van een huisje vlak aan het water.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk dat het huis op ongeveer 100 mtr. Afstand van het riviertje staat. De rivier was op dit moment niet direct te zien omdat er gras en riet voor staat maar in de winter is hij denk ik wel te zien. Aan de rand van het dorp, redelijk rustig. Heerlijk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik dacht dat die eerste foto van het huis met terras op het water jullie vakantiewoning was.
    Ik heb er alvast veel zin in na je romantische beelden!

    Geliked door 1 persoon

    1. Mooi zo. Ik was aan het twijfelen of ik er nog meer over zou schrijven maar nu ik weet dat jullie gaan wordt krijg ik ineens erg veel zin om te schrijven over de vakantie daar.
     Het is er heerlijk.

     Geliked door 1 persoon

  1. Ja, net als kanaries, die voeren ze ook gekleurd voedsel om extra kleur te krijgen. Ik vond ze toch mooi. Waar we wel altijd tegenaan lopen is dat dieren in het wild bijna altijd aan het grazen zijn, voedsel zoeken. Ze staan bijna altijd met de kop naar beneden.
   Geen mooie pose voor een foto.

   Geliked door 1 persoon

  1. S-avonds een lekker rondje wandelen en vogels kijken bij het water. Om 8 uur zaten zlle supermarkten dicht en dan leek het dorp wel uitgestorven.

   Geliked door 1 persoon

  1. Bij kanaries voeren ze het ook maar ik dacht eigenlijk dat flamingo’s erfelijk belast waren met die oranje kleur. Een klein beetje maar dus.

   Like

 2. Mooie omgeving, ben er als kind geweest bij familie maar kan me niets van de omgeving herinneren. Het is er mooi ik wist niet dat er flamingo’s woonde. Heel bijzonder!

  Geliked door 1 persoon

 3. O wat mooi is het daar zeg… helemaal jaloers natuurlijk echt nog nooit flamingo’s in ’t wild gezien. Bijzonder hoor. En die groene specht mooi, wel gezien maar nooit op de foto nog gekregen. Ben geen vogelaar hoor en heb ook geen lijstje. Vind het gewoon leuk om ze te zien……

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij zijn niet echt vogelaars maar onze vriend wel. Het is gewoon leuk om zo samen een beetje op te bieden wat we zoal gezien hebben. Maar ondertussen zoeken we wel naar mooie vogeltjes en leren we er van.

   Geliked door 1 persoon

 4. Mogge AnneMarie
  Jullie zaten daar in een heel mooie omgeving , en een prima uitvalsbasis voor mooie uitjes
  en zo te lezen hebben jullie er van genoten
  Geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. We zaten daar perfect. Het was lekker rustig en we stonden zo midden in de natuur waar veel te beleven viel.
   Wandelse vandaag. Hoop dat het droog blijft.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja ik heb langs de Berkel gewandeld , schitterend daar
    Nu in de bus naar waar ik gisteren de wandeling eindigde
    Beetje wolken beetje blauwe lucht

    Geliked door 1 persoon

    1. Als het buien zijn overleef je het wel. Het moet niet de hele dag regenen. Dan is het geen doen om te wandelen.
     Succes hoor. Vanavond horen we weer.

     Geliked door 1 persoon

 5. Een geweldig wervend logje mede door de prachtige foto’s. Heel sfeervol. Ik neem zonder meer aan dat ook jullie dochter enorm heeft genoten van deze week met haar ouders. Fijn dat er zulke goed aangepaste huizen te huur zijn anders is dit natuurlijk onmogelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zij geniet ook met volle teugen van deze vakanties. Ze wilde afgelopen wel weer graag terug naar haar ‘werk’ en wonen.
   Ze heeft daar echt haar plekje gevonden en gaat het ook missen als ze te lang weg is.

   Like

   1. Maar dat maakt het ook echt vakantie, wij willen toch ook graag terug naar huis aan het eind van de vakantie, vooral ook om al je mooie ervaringen te delen met de thuisblijvers.
    Fijn dat ze zo haar plekje heeft gevonden, dat moet jullie heel veel rust geven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Precies. Het was voor ons weer de bevestiging dat ze daar heel goed zit en mocht het zover zijn goed op haar plek zit als wij er niet meer zijn. Je blijft er toch mee bezig.

     Like

     1. Ja dat begrijp ik, kinderen die zich niet alleen in leven staande kunnen houden blijven een zorg voor de ouders tot aan hun dood. Heel fijn dat jullie nu het vertrouwen hebben dat ze daar helemaal goed zit.

      Geliked door 1 persoon

 6. Mogge AnneMarie
  Ja Middelburg is een stad die hoog op m’n lijstje stond , en ik ben nu mooi in de buurt 😇
  Jullie waren er al eens las ik , genieten dus
  Geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.