Rondom Eibergen

Eibergen ligt dicht bij de Duitse grens, wij kunnen de verleiding niet weerstaan om even Duitsland in te gaan om ergens koffie te drinken. Daar hoort natuurlijk een lekker stuk Duits gebak bij. Zoek wel een Conditorei omdat daar de echte taarten te krijgen zijn.
Ga je bij een bakker koffie drinken die ook een terras of koffiehoek heeft voor zijn klanten dan zijn het vaak plaattaarten of koffiebroodjes. Ook prima, het is maar net waar je naar op zoek bent.

P1150631 (Small)Naast het koffie drinken gaan we eigenlijk ook altijd naar de DM drogist (Denk Mit)
Douchegel eigen merk merk 0,55 de lippenstift van Rimmel € 6.25, in Nederland betaal je meer dan het dubbele deze lippenstift n.m. € 12,95
Eigen merk maar ook diverse andere drogisterij merkartikelen worden bij de DM verkocht en zoveel goedkoper dan in Nederland. Toiletpapier, tissues, schoonmaakartikelen, babyshampoo, talkpoeder, kortom alles voor babyverzorging.
Naast de drogisterij artikelen wordt er een indrukwekkend assortiment aan reform artikelen verkocht. Ik kan het iedereen aanraden daar eens een kijkje te gaan nemen. Het eigen merk is prima, wil je echter vasthouden aan je eigen merk, grote kans dat het daar te koop is en veel goedkoper dan in Nederland.

P1150619 (Small)Zaterdag vertrokken we naar Ahaus om koffie te drinken en een DM drogisterij te zoeken. Na het parkeren eerst richting Kasteel Ahaus dat gebouwd is tussen 1688 en 1695. In de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest bij een bombardement en na de oorlog compleet herbouwd. Een gezellige drukte bij het kasteel. Ridders en Jonkvrouwen liepen rond en nodigden iedereen uit om een kijkje binnen te nemen.

Zoekend naar de koffie of en DM drogist stuitten we plotseling op een bijzonder gebouw. Was het een betonnen bunker, of toch niet?
Ahh, het is een kerk. De Maria-Tenhemelopnemingkerk.
Even naar binnen en kijken hoe hij er van binnen uit ziet. Niets vermoedend stapten we naar binnen en kregen we zomaar een prachtige openbaring.
Een kerk zo bijzonder en mooi van binnen. Hier hadden we niet op gerekend.
We hebben al veel kerken gezien maar zoiets als deze kerk zijn we nog nooit tegen gekomen.

De hele kerk is opgebouwd uit lamellen gevels. Tussen de lamellen is glas geplaatst waardoor het (zon)licht overal de kerk binnenkomt door het gekleurde en bewerkte glas.
De oorspronkelijke kerk is uit de 14e eeuw maar een aantal malen door brand verwoest en weer opgebouwd. In 1960 bleek de kerk bijna op instorten te staan en werd er besloten om het kerkschip af te breken en opnieuw te bouwen.
De kerktoren is blijven staan en het schip bestaande uit betonlamellen is tegen de kerktoren gebouwd. Binnenin de kerk ziet het er zo fantastisch mooi uit dat de gehele buitenkant ineens ook mooi wordt of waarderen kunt.

480px-Ahaus_Marienkirche 1
Wikipedia, Publiek domein

 

23 gedachten over “Rondom Eibergen

 1. Het blijft vreemd dat je net over de grens , in een land dat ook EU lid is zoveel minder betaald voor heel veel dingen. Maar natuurlijk even van profiteren als je er in de buurt bent.
  De binnenkant van de kerk hield ik aanvankelijk voor een héél hoog en kolossaal flatgebouw , en hoogbouw heeft niet zo mijn voorkeur, de buitenkant is écht lelijk als het een kerk voor moet stellen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

  Geliked door 1 persoon

  1. Beelden en glaswerk uit de oude kerk zijn hergebruikt. Het licht was mooi diffuus binnenin de kerk. Kleurrijk en toch ingetogen. Knap dat deze oplossing bedacht is voor de herbouw, ondanks de buitenkant.
   Belachelijk dat wij hier zoveel meer moeten betalen voor onze badschuim e.d. net als de benzine.

   Like

 2. ha die AnneMarie
  ja vreemd toch dat in 1 Europa zulke grote prijs verschillen zijn
  maar wat je zegt , ben je in de buurt , profiteer er van 🙂
  zo ik het kan zien en beoordelen is het een goede / mooie combinatie van oud en nieuwbouw
  fijne avond groet

  Like

  1. Te goed zoveel verschil. We weten hem te vinden.
   De kerk was zeker een mooie combinatie. Oude beelden en glas zijn hergebruikt en dat het toch wel apart.

   Like

 3. Misschien is het op de foto niet goed te zien maar wij vonden het van binnen prachtig uit zien.
  De buitenkant is iid niet mooi maar als je binnen hebt gekeken dan kun je het iets beter waarderen.

  Like

  1. Wij proberen niet zogeel te kopen zodat we eerder terug kunnen. Een leuk uitje en de benzine heb je met deze goedkopere artiekelen er zo uit.

   Geliked door 1 persoon

 4. ha die AnneMarie
  ja een pracht stadje dat Vlissingen
  en een geschiedenis die heel ver terug gaat
  morgen naar Limburg te wandelen ,. dus heel vroeg op
  slaap wel groet

  Like

 5. Binnen is die kerk erg bijzonder maar buiten bah nee niet mijn smaak. Ik haal bij DM vooral oorstokjes die zijn van papier daar. Waar ik ga zit een Aldi Sud naast en die heeft het spul waar ik me al heel heel lang mee was. De shampoo was niet dermate goedkoop en het kattenvoer wordt hier afgekeurd. Qua papier ga ik de volgende keer even kijken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Onze dochter gebruikt ook lang niet alles van de DM. Soms ligt het ook aan het type huid of haar dat het geen goede match is.
   Van buiten kan ik de kerk ook niet zo mooi vinden maar binnen vond ik hem heel bijzonder en mooi.

   Like

 6. ha die AnneMarie
  ja zeker een mooie wandeling was het
  net als die wij afgelopen weekend maakten
  komen ook in een album 🙂

  Like

Reacties zijn gesloten.