4-daagse 2019 volbracht

Maandagochtend vertrokken we weer richting ons logeeradres om ons 4 dagen lang in het wandel- en feestgedruis wat 4-daagse heet te storten. Het meest bijzondere voor mij deze keer was dat onze dochter voor het eerst meeliep.
Een beetje buikpijn had ik er wel van. In het speciaal voor onze dochter. Zoals ik al eerder schreef was haar voorbereiding niet optimaal. lees HIER
Maandag werden er nog even teensokken gekocht door Lotte omdat de blaren tussen haar tenen groeien als kool. Op zoek naar het ultieme middel hier tegen vlogen de teensokken bij bosjes over de toonbank in Nijmegen. Ze is echt niet de enige met dit probleem bleek wel.

Dinsdagochtend stonden we om 3.00 uur op om rond 4.45 uur te kunnen vertrekken vanaf de wedren voor ons 40 km. rondje.  Vroeg vertrekken op dinsdag is de beste tijd voor de Waalbrug. In de half schemer is hij op zijn mooist.
Na de start viel de groep al snel uiteen en wandelden wij met z’n drieën over de Waalbrug  het Land van Maas en Waal binnen. De hele dag konden we goed doorlopen en een paar minuten voor 14.00 uur waren we binnen. Top gedaan.
Maar toen was het ook wel op. Lotte voelde al wat trekken in haar knieholte en mijn l.dijbeen voelde flink beurs aan. Onderweg deed mijn been al een paar keer pijn maar het leek dat ik daar doorheen was gelopen. Nu speelde het toch weer op. Grrr. Wat nu weer?  Het eerste blaartje bij Lotte was ook een feit. Meestal voel je al wel dat er wat aan de hand is maar kijken hoe het zit bewaar je als het even kan voor thuis. Schoenen uitdoen en ontdekken dat je ze echt niet meer aan wilt trekken terwijl je nog naar huis moet is niet handig.

De fysiotherapeute lapte ons ‘s-avonds weer op voor de volgende dag. Lotte haar hamstring speelde op en trok zo heftig dat ze dit in haar knie voelde. Mijn l.dijbeen leek af te stevenen op een flinke slijmbeurs ontsteking. Op advies van de fysiotherapeute zijn we beiden aan de ibuprofen en paracetamol gegaan. Pijn onderdrukken en ontstekingen met de ibuprofen bestrijden was prioriteit nr. 1. Volgens haar moest het verder gaan lukken.

Woensdag was een lastige dag voor Lotte. Ze kon slecht op gang komen omdat haar been nog behoorlijk pijn deed. Mijn been hield zich aardig koest maar niet mijn hoofd.  Stel je voor dat Lotte uit zou vallen. Drama. Het lijkt zo simpel om de wandelschoenen aan de wilgen te hangen maar oohh drama, dat is het om de drommel niet. Voor geen enkele loper.
We vervolgden onze weg voorzichtig om alle kansen op uitval te verkleinen. Na een paar uur waren haar benen toch goed warm gelopen en konden we het tempo iets verhogen.
Dat duurde niet lang want de wandelaars hoopten zich op en kon onze pas weer een tandje lager, het schoot niet echt op. We waren laat terug, tegen 16.00 uur pas. Laat starten en laat arriveren, het is altijd een beetje een teleurstelling.

Donderdag begon de dag weer goed. De spiegel van pijnstillers en ontstekingsremmers begonnen hun werk te doen en misschien ook wel het feit dat we woensdag noodgedwongen rustig aan moesten doen.
We voelden ons goed en hadden er weer zin in. Richting het puddingbroodje dan maar en richting de Zevenheuvelenweg. Donderdag is misschien wel de mooiste dag van de 4-daagse. Veel bescherming tegen de zon door het bos en mooie vergezichten over de weilanden bij Berg en Dal. Heuveltjes beklimmen is niet mijn sterkste kant van het wandelen. Een paar maal heb ik mijn wandelmaatjes vooruit heb gestuurd. Je eigen tempo lopen tijdens een heuvelbeklimming is voor iedereen prettiger. Te langzaam of te snel is dodelijk.
Achteraf lukte het me toch aardig snel om de heuvels op te komen. Het weer was daar zeker debet aan.
De temperatuur liep in de loop van de week langzaam op maar te heet werd het niet. Perfect wandelweer.

Vrijdag hadden we een late start 5.45 uur. Het was vreselijk druk dit keer konden we niet door lopen en moesten we zelfs in de rij wachten. Veel vroege starters stonden aan de late start waardoor dikke rijen wandelaars stonden te wachten voor vertrek. Bij het zien van al die mensen schoot het me even in het verkeerde keelgat. Lekker doorwandelen konden we zo wel vergeten. De start verliep toch redelijk snel en na nog een poosje door te blijven mokken over het te veel aan wandelaars bedacht ik ineens dat dit wel eens een gevalletje ochtendhumeur zou kunnen zijn. 😠😠
Hi Hi. Niet zo gek als je aan de korte onrustige nachten voorafgaand denkt maar dat moest wel over zijn binnen nu en nu. De korte reprimande naar mezelf  toe had direct effect. Over, punt.  Genieten was de opdracht.
Ondanks de vele wandelaars was er meer ruimte om te wandelen dan woensdag. Toen konden we op sommige momenten niet veel anders dan stapvoets lopen dus waar zeurde ik over.

Niet veel verder wilde Lotte haar teen overnieuw in de watten leggen. Wat er omheen zat was teveel en de druk tussen de twee tenen liep na ongeveer 3,5 km. al aardig op en we hadden er nog ongeveer 38 voor de boeg.
Met de rug tegen een huis aan op de stoep gaan zitten en schoen en sok uit. Rommel eraf, ik op de knieën erbij om de boosdoeners overnieuw te tapen. Sok en schoen weer aan en invoegen tussen de wandelaars. Ja dat voelde veel beter. Het leek vanaf dat moment in zijn geheel beter te gaan en konden we de sokken er weer aardig in zetten. Het tempo hielden we vol tot dat we voorbij Overasselt de dijk weer op moesten. Daar is het aansluiten en met de meute meelopen. Ruimte voor je eigen tempo is er niet. Richting Linden en dan naar Cuijk waar we de pontonbrug over moesten.

Als we over de brug zijn gaat het richting onze laatste rust. Leden van de verzorging zitten daar weer met lekkere hapjes en vers drinken op ons te wachten. Bij deze rusten is vaak ook familie van onze wandelaars om ons aan te moedigen. Bij deze rust zou de echtgenoot, met zoon en kleinkinderen van ons andere wandelmaatje zijn. Dat waren ze ook maar door de drukte en niet precies weten waar de rust was liep ze hen straal voorbij. Wij konden haar ver voor de rust al niet meer bereiken omdat ze buiten ons bereik liep. Ik hoopte dat ze het zelf in de gaten zou hebben maar nee hoor, ze holde de hele rustpost voorbij.
Het is ook enorm druk de laatste 8 á 9 km. Je moet goed bij elkaar blijven anders ben je direct iemand kwijt. We vinden elkaar altijd wel weer terug maar in dit geval was het erg sneu voor haar visite. Ze hebben elkaar later toch nog gevonden maar het vereist wel enig geduld en speurwerk.

Later  vonden we elkaar gelukkig weer terug zodat we met z’n drieën de Via Gladiola over konden. Onderweg familie, vrienden en kennissen begroetend kwamen we onder de finish door.
High five’s, schouderklopjes en kussen vlogen door de lucht. Foto’s werden onder de finish gemaakt om daarna snel de medailles op te halen en op de wedren wat te drinken te halen.
Daar troffen we wandelneef eindelijk. Hij had net als wij veel te vertellen over zijn belevenissen van dit jaar tijdens de 4-daagse.
Schreeuwend om boven de muziek uit te komen tetterden we onze verhalen de ruimte in.
Het blijft een belevenis. Ieder jaar is anders en ieder jaar blijft de 4-daagse met zijn specifieke herinneringen in ons hoofd zitten.
Weet je nog? Toen met de MH 17 vlucht. Weet je nog toen het zo heet was en je overal om je heen de ziekenauto’s hoorde huilen ? Weet je nog????


 

68 gedachten over “4-daagse 2019 volbracht

 1. ha die AnneMarie
  ondanks het mopperen op je zelf hihi
  heb je die 4 mooie dagen prachtig onder woorden gebracht
  en met wat ups en downs de klus volbracht
  ik heb ff een petje op gezet en neem deze nu heel diep af voor jullie allemaal
  wat zijn teensokken ?

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ik kan geen foto plaatsen van de sokken. Ze heeft ze mee naar huis. Het is als handschoenen met vingers maar nu sokken met tenen.
   Zeg ik het goed?

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik denk het wel. Wandelen is de minst blessure gevoelige sport die je kunt doen. Wat wij hier doen is natuurlijk weer extreem. Grenzen opzoeken en verleggen. Daarbij komt dat de ene mens de andere niet is. Blessures hebben ook met genen te maken en soms kun je met de genen die je mee hebt gekregen beter wat anders gaan doen.

   Geliked door 1 persoon

 2. Gefeliciteerd allebei. Jij hebt hem eigenlijk dubbel gelopen met de zorg om.je dochter. Nu goed voor jezelf zorgen, want die slijmbeursontsteking moet t nog wel genezen. Ben zelf ooit uitgevallen. Ik besloot na de 2e dag niet meer te starten ivm blaren onder de nagels. Het is een heel moeilijke beslissing. Verder vind ik opvallend je beschrijving van de drukte. Ik heb vierdaagses gelopen met 20 duizend en met 30 duizend deelnemers en toen vond ik het al te druk en nu zijn er meer dan 40 duizend. Toch blijft het kriebelen. Weet je of je met oude deelnames ook moet loten?

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh vreselijk. Blaren onder de nagels. Een wandelaar uit onze groep had het ook. Lijkt me zo pijnlijk. Het is echt druk. Je moet daarzeker rekening mee houden, maar het is zo’n bijzonder evenement dat je dat gewoon voor lief neemt.
   Ik heb begrepen dat je altijd verzekerd bent van een startbewijs als je hem een keer hebt gelopen. Je moet hem wel uitgelopen hebben.

   Like

 3. Ik vind dit gewoon ongelooflijk. Wat zijn jullie dapper en volhardend. Dat moet achteraf een ontzettend voldaan gevoel geven. En nu even rust veronderstel ik?

  Geliked door 2 people

  1. Een heel voldaan gevoel. De kroon op al het trainen wat we gedaan hebben. Onze dochter wat minder getraind maar ondanks dat het toch gehaald. Zeker nog even rust, maar zoveel lopen als voorafgaand aan de 4-daagse gaat niet meer gebeuren. De druk is er af.

   Like

 4. Mooi verslag met alle minnen en plusjes die je op zo’n vierdaagse tegen komt. Inderdaad vond ik ook de 7 heuvelendag de mooiste en met de heuvels had ik weinig moeite , had er ook behoorlijk op getraind op wat steile stukjes bij ons in de buurt. Maar de kruisjes zijn binnen, helemaal top!

  Geliked door 1 persoon

  1. Al dat soort trainingen helpen. Omdat ik er wat moeite mee heb train ik het bijna niet. Geen zin, gewoon dom. Dit jaar viel het achteraf best mee. Gelukkig. Ja ze zijn binnen. Voorlopig even wandelrust.

   Like

   1. O dat helpt zéker. ik heb lopen kletsen met een aardige dame toen we de eerste paar heuvels namen en had het eigenlijk niet zo in de gaten. Dat trainen is fijn voor je kuiten en de achillespezen. Wij hebben een bosachtig park met van die hoge puinbergen, veel steiler dan de 7 heuvelen;-)

    Geliked door 1 persoon

 5. mogge AnneMarie
  het is op zich een prachtig land , mooie en veel natuur , nog
  maar door en door corrupt en gevaarlijk door bende oorlogen
  en ja het is ook erg ver weg
  ik blijf wel in ons eigen mooie landje , er is nog veel waar ik niet was 🙂
  dus jullie ook flink overlast door het weer , en van dat krijgen we nog meer 😦
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh dat corrupte zie je niet op de foto’s maarmmik geloof je direct.
   Ik verbaas me er steeds weer over hoe corrupt mensen kunnen zijn.
   Het wordt heet ja. Maar zien wat we gaan doen. Zal wel veel thuis ziten worden.

   Like

   1. mogge AnneMarie
    ik heb wat gelezen over het land , door en door corrupt en vergeven van bende oorlogen 😦
    ja we krijgen tropische tijden , word voor velen lijden 😦
    ik ga aanstond een eindje wandelen door m’n tuintje en ben wel voor het middag uur weer terug thuis
    geniet de welverdiende rust

    Geliked door 1 persoon

        1. gestopt met de pinten en weer koolhydraat arm eten
         of ik morgen weer een rondje ga , ff zien , moet wel erg vroeg dan
         zoiets als jullie in Nijmegen bbbrrrrr

         Geliked door 1 persoon

 6. Heel mooi de 4-daagse beschreven hoe jullie deze hebben ervaren….
  Lijkt me echt een happening, goed dat je jezelf even streng toe sprak…
  Zelf kritiek is soms nodig, om je uiteindelijke doel te halen…
  Ondanks alle pijntjes voorlopig toch weer gehaald…
  Proficiat…….op naar volgend jaar….

  Geliked door 1 persoon

  1. Een kleine peptalk of tepremande tegen jezelf is soms noodzakelijk.
   Het is en blijft natuurlijk een uitdaging.
   Maar zeker weer op naar volgend jaar.
   Dank je wel.

   Like

 7. Dikke dikke proficiat! Dat hebben jullie toch maar gedaan 👍
  En die “gerepareerde” voeten zullen snel genezen zijn, ze zijn prachtig ingepakt 🤭
  Trouwens die teenkousen zijn geweldig, nog nooit gezien zelfs!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja heel bijzonder die sokken niet?
   Het is altijd een geknip en plak voor vertrek. Naar mate de 4-daagse vordert komen er steeds meer plaksels bij. Maar het werkt wel en soms ook weer niet.

   Geliked door 1 persoon

 8. Goed gedaan AnneMarie! Je hebt er weer een kruisje bij… Je moet er wel voor zwoegen, maar dan heb je iets om trots op te zijn, ondanks alle ontberingen. Ik dacht de 30 km minder heuvels, omdat wij een stuk afsnijden. Nou mooi niet dus, maar ik ben er toch over heen gekomen!! En nu maar lekker uitrusten. Geniet er van!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja je moet er best wat voor doen maar de voorpret is ook leuk.
   Uitrusten gaat prima. M’n voeten zijn nog niet helemaal dun maar het gaat iedere dag beter.
   Jouw verhaal moet ik nog lezen. Ga ik zeker doen nog.

   Geliked door 1 persoon

 9. Mens mens mens, wat een kracht…. mijn bewondering voor jou en je dochter maar ook de anderen die dit volbracht hebben is niet te meten…. Ik zou het met geld toe nog niet eens overwegen, laat staan doen 😉

  NU maar uitrusten … en dan ‘eerdaags’ maar weer eens met mij en de meiden aan de wandel, minder kilometers, evenveel plezier en iets aan een lintje maar dan om onze nekken 😉

  Geliked door 2 people

  1. Ha. De uitjes met jullie zijn ook heerlijk en vermoeiend. Maar wel anders dan de 4-daagse.
   Voorlopig ben ik wel weer klaar met dat gewandeld. Tijd voor andere gezellige dingen zoals met jullie op stap gaan.

   Like

  1. Ja hoor. Ff rust. Betrekkelijke rust dan toch wel. Thuis wacht er altijd wel iets of iemand die aandacht nodig heeft.
   Maar we doen het even vrij rustig aan.

   Like

  1. Dank je wel. Ja het viel door de goede verzorging gelukkig mee. Een van onze medewandelaars was al het vel onder zijn voeren kwijt. Een en al blaren. Wij mochten dus niet mopperen.

   Geliked door 1 persoon

  1. We hebben het gehaald. Ik zat het meeste over m’n dochter in. Weinig kunnen trainen en tijdens de 4-daagse tegen allerlei ongemakken aan lopen is niet goed voor de motivatie.

   Like

 10. ha die AnneMarie
  ja dat is jammer , geen tv als er koers is
  maar ik blijf er ook niet voor thuis hoor , wordt ook wel herhaald , en anders bij programma gemist , dat deed ik veel toen ik nog werkte , en veel zo niet alleen avond diensten had
  jullie zwierven ook door dat mooie Frankrijk , er blijft altijd wel wat liggen om nog te zien , wie weet
  ik sluit af en zeg
  slaap wel

  Geliked door 1 persoon

 11. ha die AnneMarie
  en nog in Mokum of terug thuis
  ik heb de boodschappen binnen voor enkele dagen , gelijk een rondje gefietst
  afvallen geen bal aan hihi en ik zag gelijk dat broodje bal met mayo hihi
  ach ik weet wat bij mij er aan scheelt , de pintjes , nu die zijn alweer dagen aan de kant
  jullie rondreis Rome
  ik rondreis op de fiets Toscane en aansluitend nog een stukje Zwitserland , toen kon ik eten en drinken wat ik wou 🙂
  geniet de dag

  Like

Reacties zijn gesloten.