Z.O.Z. – Adieu – Ajuu

Je hebt een dochter die geestelijk en lichamelijk gehandicapt is. Lichamelijk flink gehandicapt maar geestelijk?????? Ja daar komen we nooit achter. Het weinige dat ze zegt, de mimiek van haar gezichtje en het reageren op haar omgeving is voldoende om het belangrijkste van haar te weten te komen. Dat ze met deze beperkte middelen heel duidelijk kan zijn en soms verrassend kan reageren waarmee ze ons doet verbazen over de dingen die ze weet of begrijpt liet ze pas geleden nog weer eens zien.

Op een zaterdagavond keken we samen André Rieu. Echtgenoot en ik onder tussen een beetje babbelend en lezend. Doordat onze aandacht niet vollidig op André Rieu gericht was hadden wij niet in de gaten dat het concert afgelopen was maar onze dochter wel. Het orkest zette ‘Adieu mein kleiner Gardeofficier’ in waarop onze dochter meerdere malen ‘Ajuu’ riep. Wij moesten nadenken en luisteren waar ze het over had. Zij had allang in de gaten dat dit lied het einde van het concert inluidde.
Waar ze het vandaan haalt?? Een begrip wat veelvuldig voorkomt in de muziek maar nooit uitgelegd wordt. Je weet het gewoon. Zij dus ook.

André Rieu – Adieu mein kleiner Gardeoffizier

Het stokje van Zwijmelen op Zaterdag is overgedragen door Irisppapilio aan Melodyk.nl
Voor meer Zwijmels op Zaterdag klik HIER

53 gedachten over “Z.O.Z. – Adieu – Ajuu

   1. Smaken verschillen :). Als ik die man zie krijg ik al acute diarree. Als ik die mensen zie wiegen in het publiek dan moet ik ineens de tram halen…
    (sorry voor mijn mening – gelukkig voor die man zijn er velen die er wel van houden)

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat mag en begrijp ik ook maar heb je het verhaal gelezen waarom ik deze muziek geplaatst heb?
     Het gaat nm over onze dochter, een bijzonder kind.😍😍😍😍

     Geliked door 1 persoon

     1. Stond dat er vanmorgen vroeg ook al? Zo ja, mijn excuses, want het verhaal erachter is inderdaad heel mooi, bijzonder aangrijpend.
      Heel speciale dochter. Ze mag zich gelukkig prijzen dat ze in zo’n warm gezin is terechtgekomen.

      Geliked door 1 persoon

 1. mogge AnneMarie
  zijn het niet vaak de kleine dingen , woorden of lichaamstaal , die ons blijven verbazen
  en dat gebeurde volgens mij nu ook

  ik ben het niet geheel met meneer Pannenkoek eens , maar hij kon het mooi vertellen
  dat orkest is geweldig stuk voor stuk grote artiesten
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Precies Karel. Daar gaat het om. We waren zo verbaasd. Hoe mooi kan dat zijn. Ondanks haar handicap blijft zij zich op haar niveau weliswaar ontwikkelen. Hoe mooi is dat!

   Geliked door 1 persoon

   1. dat is geweldig mooi AnneMarie
    ik denk dat ik en velen met mij , die dit niet zo meemaken als jullie , er geen voorstelling van kunnen maken
    maar zij zal dit mooie muziek nummer vaker hebben gehoord en wist dat het , het laatste nummer was

    warme groet

    Like

    1. Ze heeft dit zeker vaker gehoord. Ze had al eerder door dat het slot was dan wij. Dat wilde ze ook even laten horen. Grappig en ontroerend moment.

     Geliked door 1 persoon

     1. momenten die blijvend in de herinnering blijven
      jullie weer thuis en zelfs wat regen gehad , nu hier leek het er ook ff op , 3 druppels op het raam hihi
      wel een koel briesje nu en dus de boel lekker open
      ja ik lees alleen maar wat ik altijd al hoorde , lovende woorden over Luxembourg
      veel avond etappe plezier

      Geliked door 1 persoon

 2. “gehandicapt” …. ik vind dat zo’n vreselijk woord … al klopt het taaltechnisch natuurlijk wel. Ik gebruik dat woord eigenlijk zelf nooit, ik kies dan ‘anders’ of ‘beperkingen’.
  En ja dat ‘andere mensen’ anders reageren, dingen oppikken etc is altijd weer bijzonder en soms ook heel verrassend inderdaad, zowel positief als negatief.
  Mooi dat jullie dingen zulke dingen ook bij haar constateren!

  Zoals je wel al verwachtte vermoedelijk, heb ik je muziek niet beluisterd want AR is niets voor mij.

  Fijn weekend xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat de muziek niets voor jou is weet ik. Wij kijken ernaar omdat onze dochter het erg leuk vindt om naar te kijken en luisteren. Ze is tenslotte ook klassiek opgevoed 😉😉😉😉 en dit ligt makkelijk in het gehoor. Bovendien hebben we niet iedere dag behoefte aan iets zwaars.

   Like

 3. Muziek speelt meestal een belangrijke rol bij mensen die zich niet op de gewone manier kunnen uiten, ik zie het ook bij Henk. Jouw dochter heeft er dus ook plezierige gevoelens bij en dat is om blij van te worden. Henk kijkt ook graag en qua muziek zit er altijd genoeg bij dat ik mooi vindt, De ergernis zit bij mij, en vele anderen, in de ingestudeerde “maniertjes”, al drie kwartier voor het eind met toegiften beginnen… de oproep om naar huis te gaan, dat iedereen moe is enz….. ! Jammer want hij heeft dat niet nodig met zijn muzikaliteit . Maar goed er zijn heel veel mensen die hij er mee inpakt, en ergens bewonder ik hem wel om zijn inzet en de manier waarop hij een groot publiek kan boeien. Ik neem maar aan dat je , net als ik, een paar CD tjes hebt staan om je dochter af en toe weer even te kunnen laten genieten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt daar helemaal gelijk in. Je weet wat er gaat komen en dat al jaren lang. Dan het publiek dat zo over emotioneel wordt van zijn muziekkeuze. We weten het zolangzamerjand wel.
   Maar voor onze dochter en voor Henk is steeds een feest van herkenning een feest van blijdschap een feest van onbezorgd genieten en als zij gemieten genieten wij ook.

   Like

 4. Wat een ontroerend verhaal over je dochter. Muziek doet veel goed. Riet heeft het weer mooi verwoord.
  Ik heb jaren in een verzorgingshuis gewerkt, als de activiteitenbegeleiding de band van André trok, liep het storm in de recreatiezaal en kwamen de zakdoeken tevoorschijn.
  Een bewoonster noemde hem steevast André Vieux. Ik nu dus ook.

  Geliked door 1 persoon

  1. Prachtig jouw verhaal. André maakt veel los en wat maakt het in principe uit of het mooi is of niet. Veel mensen genieten er enorm van en dat is toch fantastisch. Onze dochter ook. Haar aandachtsspanne is niet zo groot maar hier kan ze toch redelijk lang naar kijken en van genieten. Dat is voor ons ook weer genieten.

   Like

 5. Ben het met Melody wat betreft gehandicapt eens, zie het meer als een jong kind, waarbij je soms ook niet begrijpt hoe ze ergens aan komen, wat ze soms zeggen met een bepaalde wijsheid, heel ontroerend dit verhaal…
  De muziek, de persoon André Rieu spreekt mij niet zo aan, maar toch ongelooflijk wat ze zoal doen, een vraag die ik me altijd wel stel bij zo een groot gezelschap, een ieder zal er toch iets mee moeten verdienen, wat moet je dan wel niet vragen voor een optreden om alle mondjes te voeden…..
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 6. Anderen hebben het over hun kleinkinderen wij over onze dochter die ons blijft verbazen. Zo zie ik het vaak. Toch praat ik er niet vaak over omdat bij kleinkinderen iedereen weet waar je het over hebt. Een kind met een zo grote beperking als het hare is vaak lastig voor anderen. Dat mag ook maar de essentie van het verhaal gaat daardoor vaak verloren.
  De kosten van een kaartje zijn ook behoorlijk hoog. Tenzij je in een sportpaleis op een beeldscherm mee wilt kijken.

  Like

 7. Wat een mooi achtergrondverhaal heb je bij dit nummer geplaatst. Soms weten/begrijpen mensen met een beperking waarvan je het niet verwacht veel meer dan je denkt hè. Mooi dat ze zo van muziek kan genieten. En zelfs jullie worden dus nog verrast door jullie dochter? Wat een liefde spreekt eruit je verhaal! ❤

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ja het is een bijzonder mens. Haar ontwikkeling gaat nog steeds door en dat is best bijzonder. Alleen lichamelijk is het wat het is en zal weinig tot geen verbetering in komen. Maar het is goed. Ze mag zijn wie ze is en ze mag er zijn. Niet alles is perfect en imperfectie kan net zo mooi zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. Tjonge AnneMarie, ongelooflijk dat ze nog steeds verbetert qua geestelijke ontwikkeling. Zal niet snel gaan, maar wel bijzonder. Precies, ieder kind/mens mag er zijn! Mooi!

    Like

 8. mogge AnneMarie
  ja een prachtig land om te leven , al is er al veel veranderd ook
  ook hier nu buiten koeler dan binnen , zal zeker ff duren voor het ook binnen koel is hihi
  ik ben zo weg voor een eindje fietsen
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik kreeg een glimlach bij je verhaal, want jij was verrast toen je ontdekte wat er aan de hand was, en je dochter was trots dat ze herkende dat ze de muziek of de betekenis ervan herkende. Mooi beeld heb je geschetst!

  Geliked door 1 persoon

 10. Goh zeg dat is heel wat. Bij ons in de haven was ook een meiske met een lichamelijke en geestelijke beperking. Maar soms inderdaad zag je haar op dingen reageren waarvan je dacht. Wat begrijpt ze nu eigenlijk wel en wat niet. Lijkt me heel moeilijk als er verder mondeling niet mee te communiceren is. Je zal dat vast wel leren natuurlijk aan haar mimiek en reacties en muziek is daarbij wel universeel voor mensen om op te reageren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is heel bijzonder om te zien en intdekken hoe ze soms reageren. Door haarkomen we met veel meer mensen met een handicap in aanraking en ik verbaas me steeds weer over hen. Hoe zemet hun beperking omgaan en hoe creatiefze daar soms in zijn.

   Geliked door 2 people

   1. Ja dat is ook zo. Wij hadden een dochtertje met syndroom van Down die helaas overleed toen ze 14 maanden was. En ik zie nog steeds nooit iemand met die ogen en die uitdrukking over het hoofd. En er wordt in ons dorp ook heel veel gedaan aan de intergratie met werkervaringen. Dat is mooi om te zien.

    Geliked door 1 persoon

    1. Vreselijk jammer dat ze overleden is. Een kind is een kind van je of het nu ziek of gehandicapt is je wilt het nooit missen. Zo ervaren wij het tenminste. We zien toch ook zoveel mooie kanten, we kunnen nog van hen leren. Leren hoe we tevreden en blij kunnen zijn met het leven wat ons gegeven is.

     Geliked door 1 persoon

     1. Klopt hoor je kind wil je nooit missen en dat is een understatement. Het blijft een levenslange wond al is ie wel verzacht. Het mooiste vond ik ooit een keer van mijn zoon (die haar nooit gekend heeft maar wel over verteld natuurlijk) die stageliep voor zijn school bij een groep waar ook veel jongeren met syndroom van down. Hij zei toen, mam als ik met die mensen werk weet ik wat het belangrijkste in het leven is. Vond dat toen zo ontroerend.

      Geliked door 1 persoon

 11. Mijn kinderen doen mij steeds weer versteld staan. Ze doen/wten/kunnem dingen die mij keer op keer doen verbazen. Dan smelt mijn hart, wondertjes zijn het.
  Lieve groet,

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.