Zwerven door Amsterdam

Na de 4-daagse hadden we een weekje Amsterdam gepland. Dinsdag 23 juli was het heet. Eigenlijk te heet om iets te doen maar ondanks dat wilden we toch graag wandelen. Een vooropgesteld plan was er daardoor niet. Richting het Westerpark  maar als we daar niet terecht kwamen was het ook goed.

P1170488 (Small)Vanaf het Leidseplein vertrokken we richting de Overtoom. Daar sloegen we af de Jan Pieter Heijerstraat in richting de Admiralengracht. Volg je deze gracht dan loop je bijna tegen her Erasmuspark aan. Daar hebben we een paar foto’s gemaakt maar de hitte begon ons parten te spelen en wilden we eerst koffie voordat we verder liepen.  Dit gedeelte van Amsterdam loopt niet over van de toeristen met het gevolg dat we moeite hadden om een koffietentje te vinden. Onderweg waren we al wel een aantal cafeetje tegengekomen maar die waren ‘s-morgens gesloten. Op de Willem de Zwijgerlaan vonden we en Bagel & Beans. Niet direct onze eerste keus maar bij gebrek aan beter moest het maar.
Een vooroordeel wat weggestreept kon worden want het viel 100% mee. Het had meer weg van een gemoedelijk koffiehuis dan de Bagels & Beans die wij tot nu toe tegen gekomen waren. Het restaurant was vergeleken met de straat heerlijk koel en de koffie smaakte prima. Na een half uur waren we weer opgeladen en weer zin om verder te gaan.

Richting het Food Center Amsterdam. De naam klonk prima en wij dachten daar iets te zien of beleven maar waar was de ingang? De ingan was onmogelijk te vinden. Dan maar verder richting het noorden want het Westerpark bleef nog steeds het doel. Zo kwamen we op de Waterpoortweg uit. De appartementen waren nog niet stok oud maar wel echt Amsterdamse stijl. Minituintjes ervoor met stokrozen en blauwe- of gele regen hoog tegen de gevels op. Daar moesten foto’s van gemaakt worden.

 

 

Een bewoonster zag ons bezig met de fotoapparatuur waarop ze een praatje met ons begon. Het was veel te warm om iets anders te doen dan een babbeltje houden dus ze had alle tijd.
Enthousiast over de mooie buurt waar we door kwamen vertelde zij honderd uit waar we nog meer mooie plekjes van Amsterdam konden vinden. Ze raadde ons aan om naar de “Buurtboerderij” vlakbij Begraafplaats “St. Barbara” aan de Spaarndammerdijk te gaan. Een lommerrijk geheel waar het goed toeven zou zijn.
Heerlijk die echte Amsterdammers. Een praatje kan er altijd af en hulp bij je weg vinden bieden ze vaak spontaan aan.

P1170505 (Small)Onze weg vervolgend kwamen we langs de ‘Windketel’ een industrieelmonument uit 1897 in de buurt Westerpark wat als gastenverblijf verbouwd is en voor een midweek of weekend te huur is. Ook hier weer die typisch Amsterdamse stijl begroeid met klimop en de blauwe- en gele regen. Hoewel die nu geen  bloemen meer hebben. Het groen ervan is ook mooi.
De Buurtboerderij door vrijwilligers gerund hebben we gevonden en de broodjes smaakten heerlijk. Een vredige plek waar je niet in de gaten hebt dat je midden in de stad bent.

 

 

We lieten de Buurtboerderij achter ons en trokken richting de haven en Centraal Station van Amsterdam. Al langere tijd waren we niet meer aan de westkant van het Centraal Station geweest en wat was er veel veranderd daar. Bij de ‘Houthaven’ bleek een hele nieuwe wijk neergezet te zijn. Veel huizen waren al bewoond maar veel is er ook nog in aanbouw. Grote huizen en appartementen in nieuw Amsterdamse stijl. Niet goedkoop zo te zien maar sfeervol en fijn om te wonen leek het ons.

Nadat we de ‘Houthaven’ goed bekeken hadden liepen we weer verder richting Amsterdam Centraal. Toen door naar de Dam en via een omzwerving naar het Rembrandtplein, waar we bij de Ierse Pub wat dronken, weer richting het Leidseplein. Zonder vooropgesteld plan hadden we 16 km. gewandeld en waren we mooie en verrassende plekken in Amsterdam tegen gekomen.

 

 

Zin om alle foto’s van deze wandeling te bekijken? Klik dan HIER

 

30 gedachten over “Zwerven door Amsterdam

 1. 16 km zwerven doorheen de hitte in de stad, chapeau.
  Wij waren al een paar keer in Amsterdam. Ik vind het een heel mooie, gezellige stad, ik kende toen nog niet de rustige plekjes😉

  Geliked door 1 persoon

 2. ja een mooie dag wandeling , in kilometers als in ontmoetingen en verassingen
  ik ben er geboren aan de rand van de Jordaan op de Haarlemmerdijk
  getogen ben ik in Tuindorp Nieuwendam
  kom er niet vaak meer , maar zo’n beschrijving als deze en het mooie album zijn leuk

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Nieuwendam was een fijne plek om op te groeien denk ik. Vaak gaan uitgezette tochten ook richting Tuindorp Nieuwendam. Ook daar is het nog gezellig zoals we dat van vroeger kennen.

   Geliked door 1 persoon

   1. ja dat was het zeer zeker , toen was het aan de rand van de stad , na ’65 geloof ik kwam er een stad aan vast
    ik had er 2 x een reuni , 1 van klas van ’62 en 1 van de buurt , Je bent een Nieuwendammer , een FB site

    Geliked door 1 persoon

     1. ja praten met kinderen uit je klas , je vrienden van toen en de hele buurt , ik vond het schitterend

      inderdaad een pracht pps , zo kunnen fotograferen , met wat geluk natuurlijk 🙂

      ik houd het voor eerst op verkeerde houding , en de jaren zullen ook mee spelen

      slaap wel groet

      Geliked door 1 persoon

  1. Deze route was weg van de toeristen. Niet bewust maar de meest bekende plekken kennen we inmiddels wel.
   Amsterdam heeft zoveel meer te zien.
   Volgens jaar is er weer een Sail Amsterdam, nou ja ik heb nog niet gehoord dat hij niet zou komen.
   Daar willen we ook weer heel graag bij zijn.

   Like

 3. Leuk om hier mee te wandelen en zo Amsterdam te ontdekken. De verborgen, ongekende plekjes. Ik was er nog maar twee keer, maar enkel op de toeristische pleisterplaatsen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Die zijn natuurlijk ook heel leuk en mooi. Musea zijn ook interessant maar wij hadden oo dat moment ondanks de kitte geen zin om naar binnen te gaan. Dat kan in de winter wel weer.

   Geliked door 1 persoon

 4. Je hebt mooie plekjes bezocht in Amsterdam. Alleen was op die dag snikheet geweest. Mooie tussendoor om te wandelen. Je kan heel goed zien op de foto’s dat haast geen mensen liepen. Zo heet is het op die dag. Zoekt allemaal verkoeling op die dag. Muurschilderen met de hond heel apart gedaan. Prachtig serie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

 5. mogge AnneMarie
  ja een mooie pps vol kleur , ik peddelde vroeger tussen het groen van Waterland 🙂
  suikerziekte is zeker onderschat , het is ook niet altijd te zien
  nu bij mijn oud collega wel , want die mist zijn beide onderbenen 😦
  en hij gaat weer het ziekenhuis in

  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 6. Mens… 16 km lopen op zo’n bloedhete dag, petje af hoor. Ik ken Amsterdam in hoofdzaak van het toeristische deel en dat vind ik niet heel geweldig. Maar jij laat mooie stukjes zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Binnen blijven hadden we ook geen zin in. Rustig aan en zoveel mogelijk in de schaduw lopen maar het was heer hoor. De binnenstad heeft de meeste bezienswaardigheden en daar gaat in eerste instantie iedereen voor.
   Toch heeft Amsterdam veel meer. Verhuizen naar Amsterdam zou ik nooit doen maar het is een bruisende stad.

   Like

 7. ha die AnneMarie
  nee zelfs deze huisman kan niet zonder stofzuiger om z’n HuisHaten te doen 🙂
  ik zal morgenochtend testen of de lijm houd , anders neem ik slang en type en nummer mee , naar zeg handyman en of stofzuigerzaak , denk dat deze slang er nog wel is 🙂

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.