Z.O.Z. La Folia

La Folia is oud thema dat door de eeuwen heen door meer dan 150 componisten gebruikt is.
La Folia is van oorsprong een snelle opzwepende dans. De Melodie lag niet vast maar in 1672 componeerde Jean-Baptiste Lully ‘Les folies d’Espagne’ (LWV 48)
De versie van Jean-Baptiste Lully werd de basis voor veel componisten om een variatie op de dans te maken.

Jean-Baptiste Lully – Les Folies d’Espagne

Zelfs Bach maakte een cantate met de melodie van Jean-Baptiste Lully  ‘Mer hahn en neuer Obenkeet’ BWV 212. Zelden wordt deze wereldlijke cantate uitgevoerd, helaas.
De cantate wordt ook wel ‘Boerencantate’ genoemd. Een boer bespot samen met zijn vrouw onder andere oneerlijke praktijken en de belastingontvangers.
Waarschijnlijk heeft Picander (vaste tekstschrijver van Bach) Bach gevraagd de tekst van muziek te voorzien geschreven voor de verjaardag van een boer uit die tijd.

De bekendste aria uit de ‘Boerencantate’  hier uitgevoerd door koor en orkest ziet er spontaan en vrolijk uit. Door toevoeging van een mandoline heeft dirigent Leonardo Gracia Alarcón een geheel eigen stempel gedrukt op de uitvoering van ‘Les folies d’Espagne’  waardoor Bach bijna onherkenbaar is geworden.

J.S. Bach – Aria ‘Der Streit zwischen Phoebus und Pan’ BWV 212

Het stokje van Zwijmelen op Zaterdag is overgedragen door Irispapilio aan Melodyk.nl
Voor meer Zwijmels op Zaterdag klik HIER

33 gedachten over “Z.O.Z. La Folia

  1. Hi hi, leuk is dat eigenlijk. Zelf vind ik de tweede juist erg leuk en aanstekelijk. Hij zit al de hele week in mijn hoofd. Een oorwurm. Jij ook fijn weekend.

   Like

 1. Allebei mooi. Die van Lully is echt een dans. Je kunt de de buigingen en wentelingen zien. Bach heeft er een schitterend stuk van gemaakt. Dat snaarinstrument in het begin geeft het een Spaanse kleur, het geluid, het ritme. Door de zang komt ook het opzwepende meer tot zijn recht. Ik vind het heel mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk dat je hem mooi vindt. Ik vind hem zelf heel aanstekelijk. Soms komen er van die pareltjes boven drijven waarbij ik denk uhh wat is dat nou? Klassiek, modern, bewerkt? De dirigent heeft hier zijn fantasie gebruikt en er iets moois van gemaakt.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het zal van niemand de bedoeling zijn geweest maar dat is gewoon mijn afwijking, Ik amuseer me te pletter met die zangeres en de springende dirigent die zo vreselijk opgaan in wat ze doen. Dat zou ik natuurlijk mooi moeten vinden maar ik kan er nooit naar kijken zonder te gniffelen. Evengoed heb ik genoten van het tweede stuk, een stuk met ” heerlijk vol” geduid en daar houd ik van. Het eerste stuk is ook mooi, ook d’a’ar een grijns maar d’an om de naam van die , wie heer er nou Lully;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is toch heerlijk om te zien. Ze nemen het niet zo nou met het origineel en leven zich helemaal uit. Ook al houdt je van serieuze muziek hoeft dat nog niet te betekenen dat je het leven al te serieus neemt.

   Like

    1. Dat heb ik dan weer meer als ze helemaal op gaan in de muziek. Hier zijn ze zich zeer bewust van hun omgeving en dan heb ik dat minder.

     Like

  1. Een compliment, dank je wel. Dat is vaak het probleem. Onbekend en onbemind. Met wat achtergrond informatie gaat het meer leven en wordt het luisteren aangenamer.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook erg genoten van de bevlogenheid in de tweeder versie.
  En was de man met het gitaartje zijn draagband vergeten? Gelukkig had iemand nog een stukje blauwe raffia liggen om hem mee vast te knopen 🙂 .

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind ze allebei mooi. Bij het eerste, kun je zonder dat je er een beeld bij hebt, er een voorstelling van maken hoe ze daar in die tijd, aan het dansen waren. Ja, en bij het tweede zie je en voel je het enthousiasme er af springen. Iedereen gaat om in hetgeen wat ze aan het doen zijn, of het nu de zangeres, dirigent of orkest is. Ik voel en beleef het zelf ook als ik aan het musiceren ben. Op de maat, ritme beweeg ik mee met mijn hele lichaam en instrument. Samen zijn wij één… een met de muziek!

  Like

  1. Heerlijk lijkt me dat om een instrument te kunnen bespelen. Ik heb er helaas geen talent voor. Jaren orgel gespeeld maar een succes was het niet.
   Mijn stem laat het inmiddels ook af weten zodat zingen er ook niet meer in zit.
   Maar genieten van muziek kan ik nog wel. En er een mooi verhaal van maken kost meestal weinig moeite. Daar kan ik me dan weer wel helemaal in uit leven.

   Geliked door 1 persoon

 5. mogge AnneMarie
  ja zeker een mooie pps hé
  en ook ik trof een mooi moment 🙂
  ja ik heb weer genoten van die paar dagen in Makkum
  trof er familie en oude vrienden en andere kennissen
  nu weer andere leuke dingen ondernemen , beginnend woensdag de wandeling Veluwezoom 🙂
  een fijne week wens ik ook jou

  Like

 6. Ik ben langzamerhand klassieke muziek wel meer gaan waarderen, al zal mijn voorkeur elders blijven.
  Dat tweede nummer heeft de charme van koorzang, dat doet mij aan mijn moeder denken.
  Het eerste vind ik toch het mooist, want oooh, die fantastische klank van die instrumenten…!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.