Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend

Kort daarna kregen we bezoek van vrienden. Met hen hadden we de stedentrip naar Istanboel gemaakt en zij vertelden dat ze in oktober naar Iran op vakantie gingen. Net als wij hadden zij ook de Zijde Route van Joanna Lumley op tv gezien. Verblind door de pracht en praal van het land wilden ze Iran met eigen ogen gaan bekijken.
De echtgenoot reageerde direct, oohhh daar wil ik ook naar toe, we gaan met jullie mee. Uhh een reactie waar ik niet zo snel op gerekend had. Als iemand zijn beslissingen meerdere malen overdenkt is hij het wel. In dit geval was nadenken wel of niet te gaan onnodig en de reis binnen een mum van tijd geboekt.
Pffft, we gaan naar Iran op vakantie. Het voormalig Perzië van Sjah Mohammed Reza Pahlavi en zijn vrouw Farah Diba.

Het inlezen kon beginnen. Wat mag er mee, wat moet ermee? Moeten we inentingen halen, zijn er gebieden met malaria? Wat zijn de kledingvoorschriften? Hoelang is het vliegen, moeten we overstappen? Vakantie vieren is soms hard werken.
Van de kleding voorschriften werd ik een tikkeltje zenuwachtig.  Enkel handen en het gelaat van de dames mogen zichtbaar zijn, de hoofddoek was dus verplicht.
In sommige steden zijn de regels qua kledingvoorschriften iets minder streng maar dan nog is de hoofddoek verplicht en de heren niet in korte broek.
Vanuit de reisorganisatie worden tips gegeven hoe dit aan te pakken, maar ik merkte dat ik er toch wat onzeker van begon te worden.  Ineens lette ik  hier op islamitische vrouwen. Hoe zagen zij er uit?  Ik kreeg zelfs de neiging om de dames aan te spreken en te vragen mij wegwijs te maken in de gebruiken op het gebied van islamitische kleding.
De enige en beste optie om zekerheid te krijgen was contact met het reisbureau op nemen.

Ondertussen verergerde mijn twijfel niet alleen over de kleding maar ook de reisbestemming hield mij wakker. Vrienden en kennissen zijn wel wat gewend wat onze vakantiebestemmingen betreft maar Iran was voor veel mensen toch een brug te ver. Iran laat je links liggen, een eng land waar wij westerlingen niets te zoeken hebben.
Van verbaasde gezichten tot en met boze blikken werden ons toegeworpen bij het beantwoorden van de vraag waar dit jaar de reis naar toe zou gaan. Iran bleek te ver out of the box te zijn. Een positieve reactie van een wandelvriendin hielp mij weer met beide benen terug op de grond. Zij had Iran al eens bezocht en zij vond het een prachtig land, daarnaast waren de inwoners ontzettend aardig.
Het is misschien een keuze die niet iedereen zou maken maar wat wij weten, gezien en gehoord hebben lijkt het ons een mooi en interessant land. Als Mr. Trump zich een beetje rustig houdt en geen gekke dingen doet dan kunnen wij zonder problemen op vakantie.

P1190214 (Small)

Lees het hele verhaal van Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen
Reisprogramma’s

61 gedachten over “Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend

 1. Iran! Een vriendin van me was er vorig jaar. Prachtig land, zegt ze (en jij kunt dit nu wellicht bevestigen) met buitengewoon aardige mensen. Vorig jaar was in Assen een tentoonstelling rond Iran/Perzie en dat was voor mij ook aanleiding eens op websites te gaan rond kijken. Isfahan! Het zal er vast nog wel eens van komen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Echt een prachtig land. Perzië is een van de oudste beschavingen. Als je wat meer weet van de geschiedenis van Perzië dan wordt het des te interessanter en mooier natuurlijk.

   Geliked door 1 persoon

 2. ha die AnneMarie
  ook ik heb , zei het dan van lezen vroeger , niks dan lovende woorden over dat land vernomen
  ja als die zot van een Yank zich gedraagt is het zeker rustig
  dat jij je ongemakkelijk voelde over de kleding voorschriften is logisch toch
  ik wed dat het eenmaal daar best mee viel
  wordt vast vervolgd

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Is dat van de laatste tijd, onder voorbehoud?
   Toen wij gingen was er, voor zover dat mogelijk is daar geen reisadvies. Niks aan het handje dus.

   Like

 3. Ik ben echt benieuwd naar het vervolg. Vrienden van ons zijn er deze zomer ook geweest en waren razend enthousiast.
  Zij spraken ook over lange mouwen en sluiers, maar dat moest niet overal.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Begrijp ik wel hoor als het niets voor je is. Veel mensen vinden het niets en dan moet je er ook zeker niet naartoe gaan.

   Like

 4. Iran word het de reis. IK ben heel benieuwd ernaar. Het is vere reis. Buitenlandse zaken is daar ook om te praten. Het is zo puinhoop in de wereld. Overal is het wat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het wordt wel spannend in de wereld ja. Maar ja dat was het ten tijde van de koude oorlog ook al. Ik denk dat dat zal blijven ondanks alle goedbedoelde inspanningen van heel veel mensen.

   Geliked door 1 persoon

 5. Mijn schoonouders zijn in Iran geweest en vinden het een ontzettend mooi land met vriendelijke mensen, een interessante en indrukwekkende historie, mooie natuur en architectuur en lekker eten. Zij hebben helemaal niets vervelends meegemaakt. Overigens is de vriendin van onze zoon Iraanse, een ontzettend lief en leuk en zeer beschaafd meisje.
  Heel veel reisplezier! Komt vast goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo denken wij ook over Iran. Het is te gek voor woorden dat deze vriendelijke mensen zo in de tang gehouden worden door een paar mannen die denken de wijsheid in pacht te hebben. Met alle gevolgen van dien.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het is zeker een modern land. Het prob leem nu is dat er zoveel sancties opgelegd zijn dat er veel werkloosheid is en het land eigenlijk niet verder kan ontwikkelen. Het onderwijs is daar ook heel goed. Daar ligt het dus niet aan.

   Like

 6. Een oud collega van mij heeft ooit eens Iran doorkruist op zijn motor (nog wel in de tijd van de Sjah) en was enorm onder de indruk van de schoonheid van het land.

  Geliked door 1 persoon

  1. Of er vergeleken met nu veel verschil is denk ik niet. Het landschap is sowieso mooi en het culturele erfgoed is er nog steeds, hoewel ze er niet veel meer aan onderhoud doen. Met deze economische crisis (sancties) zal er voorlopig niet veel aan veranderen.

   Like

   1. En het is wat strenger in de leer. Ooit was het westerser dan de westerse wereld. Dat is nu niet meer. De verschillen tussen stad en dorp waren altijd al groot.

    Geliked door 1 persoon

 7. ha die AnneMarie
  dus ik praatte het mooi aan elkaar 🙂
  ja onze wandelingen komen wel weer hé , nu een welverdiende rust
  jazeker mooi zo die plantjes in dat glaswerk , schijn ook weer helemaal in te zijn vernam ik

  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik zou het niet kiezen… maar dat heeft niets met dat land zelf te maken 😉

  Jullie zijn gegaan, hebben je keurig gedragen en aan des lands waarden en normen aangepast en hebben een fijne vakantie gehad. Dat is wat telt… dat wat had kunnen gebeuren tja, dat kan overal en altijd, dus ook in jeweetwelwaar als je bij de ketel staat waarin ht water bijna kookt waar je thee van wilt zetten

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is een heel bijzonder en mooi land. Veel geschiedenis en cultuur. Doordat het geen standaard keuze was kwamen er nogal wat reacties op, eigenlijk best leuk als je weer veilig thuis op je eigen bankje zit.

   Geliked door 1 persoon

 9. Niets voor mij maar ik ben dan ook niet zo reislustig en erg gesteld op een min of meer “Hollandse hap” . Maar natuurlijk hield je je aan de dáár zo veel mogelijk aan de daar geldende normen dat is gewoon beleefdheid, Toch zou ik het niet prettig vinden misschien uit onwetendheid iets fout te doen er daardoor in de problemen te kunnen komen. De mensen zelf zullen ongetwijfeld heel vriendelijk zijn maar de regeltjes voor vrouwen zijn er soms toch wat onvoorspelbaar. Dat het een mooi land is geloof ik zonder meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig ben ik een veelvraat en maakt het me niet zoveel uit wat ik eet. Er zijn grenzen natuurlijk maar toch. Meestal gaat het wel goed hoor met de gebruiken en regels na te leven. Deze vakantie vergat en verloor ik een keer mijn hoofddoek,. Als groep letten we ook op elkaar wat dat betreft waardor het probleem snel opgelosr was.

   Like

   1. Sterke kruiden zijn niet zo mijn ding. Mijn kruidenrekje is maar heel klein;-). Ik zou willen dat mensen uit andere landen zich hier zo netjes aanpaste in wat hier de norm is.

    Geliked door 1 persoon

    1. Aanpassen, daar heb je wel een punt. Nederanders zijn keien in zich aanpassen hoewel die eigenschap wel aan het tanen is.
     Dat begrijp ik dan ook wel weer maar als we zo doorgaan worden wij ook tamelijk onverdraagzaam.

     Like

     1. Je in een ander land zoveel mogelijk aan de daar geldende mores is niet meer dan normaal maar schijnt alléén in Nederland niet te hoeven, best wel krom, hier verwacht de over correcte overheid dat wij ons aanpassen aan minstens 20 andere culturen.

      Geliked door 1 persoon

 10. Al kreeg ik geld toe dan zou ik nog niet gaan.
  Een vriendin van me is overal geweest. Jordanië, Irak, Kazachstan…In Iran heeft ze een fietsvakantie gedaan en stuurde me een appje/selfie van een bord bij de grens: “Women should not expose their beauty to others.” Door de berg kleding Ik kon nauwelijks zien dat zij het was (-:
  Fijn dat jullie zo genoten hebben! Je niets aantrekken van de mening van een ander.

  Geliked door 1 persoon

  1. Waar ik echt niet naartoe wil is India. India heeft ook veel geschiedenis en cultuur maar wat ik dat land hoor is qua vrouwen hemeltergend en dat het er ontzettend vies is. Ik heb al heel wat viezigheid gezien tijdens ionze reizen maar daar schijnt het echt erg te zijn.
   Van anderen wat aantrekken doe ik zo min mogelijk maar soms blijft het me toch iets te lang bezighouden naarmijn zin.

   Like

 11. ha die AnneMarie
  ja deze hebben jij en Melody ook 🙂
  zij gaf me een link naar een leuke aanbieding bij ” kamera express ” , nu die zit hier vlak bij in Utrecht , dus ik nadat ik wat gerekend had daar naar toe
  nu het toestel wat leren kennen , en met proberen tot mooie resultaten komen 🙂
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 12. Iran lijkt me een prachtige bestemming. Ik voel me enorm aangetrokken door de cultuur van het Midden-Oosten, het mystieke, het ongrijpbare. Dit wordt zonder twijfel een heel mooie reis.

  Geliked door 1 persoon

 13. Het lijkt me een prachtig land en wens jullie een mooie tijd daar. Voor mij ik zou echt nooit kiezen voor zo’n land daar in de buurt van het Midden-Oosten. Maar misschien maakt onbekend onbemind en lees ik bij jou een prachtig reisverslag t.z.t.

  Like

 14. Wat een fantastische reis heb je in het vooruitzicht! Een vriendin van me stuurde prachtige foto’s! Ze was superenthousiast. Staat hier ook nog op het lijstje hoor! Zeker doen! Ik kijk er al naar uit!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.