Waar gaat de reis naartoe? De Islam

Margriet, een Nederlandse ex-lerares maakte ons op een zaterdag een klein beetje wegwijs in de Islam. Margriet startte jaren geleden de studie Islam en Arabis waar ze zich flink in vast gebeten had. Inmiddels reisleidster naar islamitische landen voorziet ze reizigers die richting islamitische landen trekken van de nodige kennis op het gebied van de Islam.
Ze vertelde boeiend over haar studie over de waardoor we meegezogen werden in haar fascinatie voor de islamitische cultuur en geloof. Een aantal cursisten waren al in Iran geweest waardoor er interessante gesprekken ontstonden.

Een kleine beknopte geschiedenis van het islamitische geloof:
In het jaar 570 na Christus wordt Mohammed in Mekka, de hoofdstad van het Arabische schiereiland De Ka’aba geboren. Zijn vader overleed voordat hij geboren was. Zijn moeder overleed toen Mohammed 6 jaar was. Hij werd twee jaar verzorgd en opgevoed door zijn opa. Nadat ook opa overleed kwam hij bij zijn oom terecht, een koopman.
Net als zijn grootvader geloofde Mohammed in één god wat toen zeer ongebruikelijk was.
De jonge ongeletterde Mohammed trok als herdersjongen de bergen in. Op 25 jarige leeftijd trouwde hij met een 15 jaar oudere weduwe die handelskaravanen bezat. Zo werd hij koopman en trok met zijn koopwaar naar Jeruzalem waar hij in contact kwam met christenen en Joden. Deze christenen en Joden maakten zwaar indruk op Mohammed, voornamelijk om hun geloof in één God.

Tijdens zijn huwelijk trok Mohammed als hij thuis was net als toen hij een herdersjongen was de bergen in om te mediteren. Na enige tijd kreeg hij visioenen tijdens deze meditaties waarbij de engel Gabriël tot hem kwam en Mohammed boodschappen van God door gaf.
In één van deze visioenen kreeg hij de boodschap om in het openbaar te gaan vertellen over zijn visioenen, zijn boodschappen van god door te geven.
Mohammed ontving diverse boodschappen van de Aartsengel Gabriël die door zijn volgelingen gememoriseerd en opgeschreven werden. Al zijn visioenen vormen tesamen de Koran.

In de periode dat Mohammed in Mekka predikte drong hij erop aan om in één God te geloven. De Mekkanen beviel dit in zijn geheel niet mede omdat niet alleen hun eigen geloof in meerdere goden bedreigd werd maar ook om economische redenen. Al die vereringen brachten veel geld in het laatje en verdween daarna in de verkeerde zakken. Mohammed wilde al de vereringen het liefst verbieden.
Er was dus veel weerstand tegen het monotheïstische geloof (geloof in één god) van Mohammed. Mohammed vluchtte (622) uit lijfsbehoud naar Yathrib (later Medina) om aan de moordplannen van de Mekkanen op hem te ontkomen.

Mohammed sluit verdragen met de stammen uit Medina die bepaalden dat ieder zijn eigen religie vrij kon belijden. Ondanks dit verdrag ontstonden er toch spanningen tussen moslim- en niet moslimgelovigen.
Evenals verdragen en veroveringen op de Mekkanen bleven elkaar opvolgen totdat Mohammed in 630 met een groot leger naar Mekka trok om met de Mekkanen af te rekenen nadat ze een verdrag geschonden hadden. Vervolgens zuiverde hij de Ka’abe van in totaal 360 afgoden in en rondom de Ka’abe (‘Huis van Allah’)

Als Mohammed in 632 sterft besluit men met een islamitische jaartelling te beginnen die zijn aanvang vindt in het jaar dat Mohammed migreert naar Medina (622) omdat zijn vijanden hadden besloten gezamenlijk Mohammed te vermoorden.
De islamitische kalender is maangebonden en bestaat uit een jaar van 12 maanden van 29 en 30 dagen. Deze 12 maanden hebben ongeveer 354 dagen, daardoor loopt de kalender elk jaar 10 tot 12 dagen uit de pas met het zonnejaar.
Als gevolg van dit uit de pas lopen met het zonnejaar vallen de Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest ieder jaar 1½ week vroeger in het zonnejaar.
De telling van het nieuwe jaar begint bij de “geboorte”van de nieuwe maan.
De maan moet dan met het blote oog als een smalle maansikkel te zien zijn.
Is de maan door bewolking niet te zien dan begint de telling bijvoorbeeld een dag later als de maan wel te zien is.
In de Koran wordt ten strengste verboden om de maanjaartelling aan te passen aan de zonnejaartelling zoals wij die kennen.

Naast deze beknopte geschiedenis zijn we wegwijs gemaakt in de Fatwa, Sharia, de geloofsrichtingen, het verschil tussen Soennieten en Sjiieten. De 4 uur die voor de bijeenkomst stond was eigenlijk te kort. Gewapend met een literatuurlijst om je nog verder te kunnen verdiepen in de Islam vertrokken we richting huis.
Maar niet voordat we ergens een pilsje hadden gedronken want dat zou straks bijna 3 weken uit den boze zijn.

Lees het hele verhaal van Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen
Reisprogramma’s
Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend
Gaat het wel door?

35 gedachten over “Waar gaat de reis naartoe? De Islam

    1. Oeps, was hij toch doorgekomen? Er valt eigenlijk nog veel meer over te vertellen maar ik wilde er niet te uitvoerig zijn. Wel heb ik geprobeerd de grote lijnen aan te houden om een beter beeld te krijgen over de islam.

      Like

  1. Enige voorbereiding is altijd wel nuttig als je een land bezoekt dat toch behoorlijk afwijkt van de hier geldende mores. In grote lijnen weet ik van alle geloven wel iets maar eigenlijk niet meer dan ik nodig kan hebben om bij een eventuele sociale ontmoeting geen grote fouten te maken.
    Dit lijkt voor de meeste mensen wel wat veel informatie tenzij je er wilt gaan wonen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Is misschien mijn afwijking. Ik ben aardig geïnteresseerd in geschiedenis, daarnaast vraag ik me vaak af hoe iets is ontstaan. Zou je er willen wonen dan moet je toch meer over de gebruiken bij de islam moeten weten inclusief rechten en plichten.

      Like

      1. Nou afwijking…? Maar de interesse blijkt ook al uit je reislust natuurlijk, dat gaat meestal samen . Ik heb het allebei duidelijk niet;-) vond zowel geschiedenis als aardrijkskunde waren niét mijn vakken.

        Geliked door 1 persoon

  2. ha die AnneMarie
    dat is zich inleven in cultuur en geloof ten voeten uit
    vind het grote klasse dat jullie er zo ver in zijn gegaan
    en ik denk dat jullie er misschien tijdens de reis wel voordeel van hebben gehad , toch
    of was de taal met de man op de straat een te groot obstakel
    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

      1. zou ik ook niet doen , doe ik hier toch ook niet
        nergens waar ik ooit ook kwam , vind dat ook niet van belang
        dat men zich probeert zich verstaanbaar te maken vind ik veel mooier en belangrijker

        Geliked door 1 persoon

  3. Dat is een goede voorbereiding die je nam om het land te bezoeken.
    En zoals Thomas schrijft her en der zal er het nodige al veranderd zijn in het boek.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

    1. Het was natuurlijk een krachtige man, anders krijg je het niet voorelkaar om een geloof te doen ontstaan.
      Daar horen ook negetieve kanten bij, die worden niet zo belicht.

      Geliked door 1 persoon

    1. Fijn. Begrijp ik wel dat je niet altijd zin of puf hebt. Soms reageer ik eigenlijk alleen om te laten weten dat ik het gelezen heb. Het einde is nog niet in zicht, heb nog wel wat te vertellen.

      Geliked door 1 persoon

  4. Boeiend blog. Het is je goed gelukt helder en beknopt te zijn. Om je laatste zin heb ik smakelijk gelachen. Een ware opgaaf tijdens zo’n reis. Niet even lekker met een drankje alle indrukken verwerken.

    Geliked door 1 persoon

  5. Het minste wat je kunt doen als je naar een onbekend land gaat, is je verdiepen in de cultuur. Als is het alleen maar om te voorkomen dat je grote fouten maakt. En wie zich openstelt voor een ander kan altijd heen en terug.
    Er staan veel dezelfde verhalen in de bijbel en de koran. Daar heb ik me enorm over verbaasd.
    Interessant om de geschiedenis te lezen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat heb ik ook gelezen dat er veel dezelfde verhalen in zitten. Het is wel handig een en ander te weten als je naar zo’n land gaat. Je weet maar nooit wat voor doms je anders uit kunt halen.
      Maar het is allemaal goed gekomen.

      Like

  6. Toch mooi als je al wat achtergrond informatie heb. Ik had een Marokkaanse collega en met haar sprak ik wel eens over onze geloven (hoewel ik nooit meer naar de kerk ga maar wel zo ben opgevoed) en over de Bijbel en Islam. En daar kwamen we toen achter dat zoveel verhalen uit de Bijbel en Koran hetzelfde zijn of althans dezelfde strekking hebben. Het is jammer dat dingen zo geworden zijn tot extremen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Daar kwam ik nu dus ook achter. Ik wil hier nier verder op ingaan maar het geeft toch wel te denken over het ontstaan van de Islam. Maar goed er moet natuurlijk altijd een begin zijn.

      Like

Reacties zijn gesloten.