Z.O.Z. Lift up your heads

Morgen is het 1e advent, in het christendom de aanloopperiode naar kerst toe.
In veel winkels zie ik nu adventskalenders liggen om thuis te gebruiken bij het aftellen van de zondagen naar kerst toe. Of deze kalenders veel gebruikt worden heb ik geen idee van. Het branden van kaarsen op adventszondagen ken ik wel.
Wij kijken uit naar de 1e advent om de kerstster(ren) voor het raam te kunnen hangen. Meestal komen er meer versierselen mee van zolder om de kerstsfeer gelijk goed in te zetten. De kerstboom moet nog even wachten (sta in de weg) en natuurlijk vergeten we niet om de kerststol met rum-rozijnen  voor te bereiden.

Leuke en gezellige voorbereidingen maar in de kerk wordt de kerst serieuzer voorbereidt. Een mooie preek en vooral veel muziek. Muziek die geweid is aan de voorbereidingen van kerst. Voor en tijdens de kerst wordt er veel gezongen en gemusiceerd. Koren en orkesten zijn weken voor de feestdagen druk met uitvoeringen. Vrolijke en opgewekte muziek, tenslotte wordt de geboorte van Jezus verwacht.

Händel heeft een mooi, jubelend koor geschreven bij het openen van de poorten voor de nieuwe boreling, de blijdschap is groot en spat er vanaf.

G.F. Händel Messiah – Lift up your heads, O ye gates

Een fijn Zwijmel weekend, vergeet niet de kerstster op te hangen.

Voor meer Zwijmels op zaterdag kijk bij

(Over Skyradio praten we maar niet. Daar wordt je horendol van de kerstmuziek)

24 gedachten over “Z.O.Z. Lift up your heads

  1. Ja klopt. Helaas weet ik er ook te weinig van naar mijn zin maar door de interesse ervoor weet ik wel wat en kom ik er wel uit.
   In de muziek van vroeger ging veel over het geloof daar kun je in de klassieken gewoon niet omheen.

   Geliked door 1 persoon

 1. mogge AnneMarie
  als ik Thomas zijn reactie zo lees , ben ik een jongere 🙂
  want ik weet niets van advent af , en weinig van de kerst of andere christelijke feestdagen
  maar de zwijmel is een mooie
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Een mooie meevaller voor vandaag dat je bij de jongeren hoort.
   Ik wist er ook niets van en weet nog te weinig naar mijn zin. Komt door de liefde voor de klassieke muziek. Vroeger is er zoveel muziek wegens, of welke reden ook geschreven voor de religie geschreven dat je daar niet omheen kunt in de klassieken.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk dat op het eind de link is weg gevallen waar we moeten kijken. Ik draai de Messiah regelmatig. Ik heb tijden dat dit favoriet is en dan na zoveel keer ben ik ineens toe aan wat anders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo gaat het bij mij ook hoor Dorothea. Ik merk wel dat de voorliefde een beetje seizoen gebonden is bij mij.
   Bach zit bv tijdens de zomer wat meer op de achtergrond dan in de herfst en tegen de feestdagen. Maar dat geeft niets zo komt alles een beetje aan bod.

   Like

 3. Het is zeker niet mijn tijd van het jaar….mag dus van mij rond 1 november wel in slaap vallen en dan 5 januari ofzo weer wakker worden… verder zal ik er maar over zwijgen want anders tik ik morgen nog heir en daar is deze post niet voor bestemd 😉

  Je muziek is prachtig… en als je je alleen daarop focussen kunt en je even in een utopische droomwereld verplaatst is het schitterend , deze tijd met alles dat daarbij hoort, helaas niet realiteit .

  Geliked door 1 persoon

  1. We moeten er ons eigen feestje maar van maken. Soms wordt dat wreed verstoord, ik weet het maar dan proberen we het maar weer opnieuw.
   Hoewel mij soms de moed ook wel eens in de schoenen zakt.

   Like

 4. Ik hoor dit vele malen liever dan al die moderne meuk. Ik heb niets met Santa en rendieren met rode neuzen.
  De kerstspullen staan nog in de kast en komen bij mij pas een week voor Kerst in de kamer, waaronder mijn verzameling stalletjes, waar het ooit mee is begonnen. Ik schrik dat het jaar alweer bijna om is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een jaar gaat veel te snel om. Ik probeer er maar niet bij stil te staan.
   De kerstster en nog een aantal prullaria komen morgen naar beneden maar met de boom probeer ik zolang mogelijk te wachten.
   De klassieke kerstmuziek wordt langzaam opgevoerd maar niet met een sneltrein vaart anders ben ik het tegen kerst al zat.

   Like

 5. Kerstmis beperkt zich voor mij toch ook een beetje tot de week waarin de kerst valt, advent ben ik niet mee opgegroeid. Koren kan ik altijd wel waarderen en horen er zéker tijdens de kerstdagen bij.

  Geliked door 1 persoon

 6. mogge AnneMarie
  ja ik ben graag daar in Burgers Zoo , ben blij dat ik toen een abonnement heb genomen
  en ik kan me er goed uitleven met de nieuwe camera
  ben blij dat je de foto’s mooi vind , moet nog wel veel leren , komt goed
  filmpje maakte ik met de mobiel 🙂
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben wel opgevoed met het kerstgebeuren in de christelijke versie.
  Sommige dingen uit die sfeer spreken me nog wel aan, maar dat is maar een deel.
  Dat er zoveel christelijke muziek is gecomponeerd komt naar mijn idee vooral omdat vroeger allen de rijke machthebbers het geld hadden om componisten te betalen. en die machthebbers waren promotors van het christendom.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vroeger hadden de rijken toch alles in bezit en onder controle. De R.K. was ook zo’n rijk instituut die opdrachten gaf aan componisten.

   Like

 8. mogge AnneMarie
  ja die 2 waren goed – zijn goed en blijven goed
  elke keer als ik een stukje van hen zie , zit ik weer te schateren hihi
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

   1. Ging vroeger altijd naar de nachtdienst op 24 december daar werd voor 80 % gezongen, geen preek wel wat mooie gedichten en het kerstverhaal. Maar ja Wim is de 24e jarig en nu komt het er niet meer van best jammer eigenlijk.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.