Het is weer tijd om (mijn) de beroemde kersttulband te maken. Je moet wel van dit soort tulbanden houden, er gaat namelijk veel alcohol in. De alcohol vervliegt weliswaar door het bakken maar de smaak blijft. Wij vinden die rumsmaak wel erg lekker. Gebruik wel een mooie rum b.v. Strohrum (38%)
Ieder jaar bak ik hem met de feestdagen naast alle andere baksels. De kersttulband hoort er bij ongeacht wat ik verder maak. Het hele huis ruikt ernaar en geeft een extra gezellig sfeertje. Hij wordt bij ons met kerst te pas en te onpas gegeten, ‘s-morgensvroeg of nog een plakje voor het slapen gaan, gewoon omdat we hem lekker vinden.
De rum/rozijnen vulling staan al een paar dagen in te trekken.
Morgen wordt mijn tulband gebakken en dan gaat hij in een hoekje van de koelkast wachten op zijn rentree met kerst.
Deze tulband moet minimaal 4 weken van te voren gemaakt worden. De smaken kunnen zo goed in trekken en komt de tulband beter tot haar recht komt.
Engelse kersttulband ( Ø 2 ltr. of 16 kleine cupcakejes)
Ingrediënten:
Rum/rozijnen vulling tulband:
100 gr. rozijnen
100 gr. krenten
25 gr. sukade
25 gr. oranjesnippers
kl.flesje goede rum van 2 á 3 dl. (b.v. Strohrum)
Voor het bakken:
250 gr. boter
300 gr. bruine basterdsuiker
5 eieren
125 gr. bloem
125 gr. zelf. bakmeel
35 gr. koekkruiden
1 theel. bakpoeder
iets zout
poedersuiker
Nodig: tulbandvorm Ø 2 ltr. of 16 (papieren) muffinvormpjes
aluminiumfolie
Oven: 150°
Tijd: tulband 1½ tot 2 uur
muffinvormpjes 25 á 30 min.
Voorbereiding:
2 à 3 dagen van te voren
rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers in de rum weken in een goed afsluitbare kom.
Bakken:
Eieren en boter voor gebruik op kamertemperatuur brengen.
Boter zacht roeren en de gezeefde bruine suiker er goed doorheen roeren.
Dan één voor één de eieren erdoor kloppen. Kloppen tot het een beetje schuimig wordt.
De bloem, zelfrijzend bakmeel, koekkruiden, bakpoeder en iets zout zeven en door het eimengsel roeren.
Tot slot het vruchten/rummengsel toevoegen en goed erdoor roeren.
Het beslag in de beboterde en met meel bestoven vorm storten.
Voor de muffin vormpjes is dit niet nodig.
Bak de tulband op een rooster op de onderste richel van de oven.
Test de tulband voordat je hem uit de oven haalt of hij gaar is.
Als hij gaar is haal hem uit de oven en laat ongeveer 5 à 10 min. afkoelen voor je hem op een rooster stort.
Besprenkel hem na het uitstorten nogmaals met rum. Dit kun je ook achterwege laten.
Nadat de tulband afgekoeld is wikkel hem dan in aluminiumfolie en zet in de koelkast of vries hem in tot gebruik.
Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met poedersuiker of suikerglazuur.
Eet smakelijk
Deze kersttulband komt ieder jaar terug bij ons.
Hij hoort er gewoon bij net als oliebollen bij Oud & Nieuw
Natuurlijk houden wij van afwisseling, daarom kom ik volgende week met een kwarktaart die kerst-waardig is. Mijn decoratie zou beter kunnen maar de smaak was super.
Vol verwachting klopt ons hart. Tot volgende week.
Geweldig hoor, dat is zó lekker!! Na het eten van een paar plakken, mag je natuurlijk niet meer autorijden…hahaha!
LikeGeliked door 1 persoon
Nee. Dat dan weer niet. Daarom brn ik ook het liefst thuis met kerst.
LikeLike
wat een heerlijk smakelijk blog AnneMarie
en je mag ook niet fietsen of te voet hoor hihi
fijne avond groet
LikeGeliked door 1 persoon
Is niet erg Karel. We blijven lekker thuis.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat heb ik nog nooit geproefd. Ongelooflijk ook dat deze ‘cake’ zo lang van tevoren wordt gebakken en goed blijft.
Die kwarktaart lijkt eerder mijn ding. Ik wacht dus nog geduldig een weekje 👍
LikeGeliked door 1 persoon
De cake gaat de koelkast in tot de kerst en dan zijn alle smaken goed door getrokken.
Volgende week gaan we voor de kwarktaart. Ook erg lekker.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel lekker lijkt me hoor maar vier weken van te voren al maken? Jeetje dat vind ik teveel gedoe hoor. Vindt het wel altijd lekker ruiken als ik van te voren soep maak en stoofpeertjes…. echt zo’n kerstsfeer al.
LikeGeliked door 1 persoon
Valt best mee hoor. Eigenlijk staat de cake al voor kerst klaar. Alleen nog uit de koelkast halen en een laagje topping erover. Klaar is Kees.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben helemaal geen koeken bakker vroeger wel iedere week bakten we wat thuis. Cake, boterkoek. appeltaart of zoiets was best leuk eigenlijk. Maar daar waren er ook meer om op te eten natuurlijk. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Dat scheelt enorm als er veel zijn om mee te helpen op eten.
Vroeger was er ook veel minder in de winkels te krijgen dan tegenwoordig. Er is zoveel lekker bij de bakker en zelfs bij de supermarkt zelf bakken bijna niet meer nodig is.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat klopt hoor met verjaardag of Kerstmis is het dan wel leuk om een keer te doen. Dat valt dan bij mij nog op dezelfde dag ook haha…..
LikeGeliked door 1 persoon
ja met een dag of 3 er tussen ontving ik er 2
geen idee hoe of wat , en wat doe ik er mee
ik wacht 🙂
zag vanochtend bij @staartje haar blog en dacht dat vind ik leuk , toch
nog ff 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Heb ik ook gezien bij haar. Zag er gezelig uit.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik herinner mij jouw blog van vorig jaar hierover. Wat een werk en wat een bijzonder recept AnneMarie. Grote bewondering! Veel succes met de tulband dit jaar.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja klopt. Dit is de 3e keer dat ik hem plaats. Volgend jaar maar iets anders verzinnen.
LikeGeliked door 1 persoon
Neen, dat hoeft niet. Ik blijf het mooi vinden. Ook volgend jaar. Dit is zo uniek en origineel!
LikeGeliked door 1 persoon
je blogje van vorig jaar , herinner ik met nog goed AnneMarie
minimaal 4 werken bij voorbaat…
daar durf ik niet aan denken
LikeLike
Leuk ik ga je blog bewaren. Je leest altijd wel recepten, maar jij hebt dit natuurlijk geperfectioneerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Deze komt iedere kerst op tafel. Bij een vriendin van mij ook. Zij heeft hem al in de koelkast staan.
Ik moet het zaterdag nog even afbakken en dan gaat hij ook tot de kerst de koelkast in.
Mmmmm. lekker hoor.
LikeLike
Straks kom ik proeven. Ik breng mijn schat mee, mijn schoonmoeder en onze zeventien kinderen. Buurvrouw ook, als er nog plaats is in de auto.
LikeGeliked door 1 persoon
Als jij met een bus vol komt bak ik er nog ff een paar meer. 💪🏻💪🏻🤣🤣
LikeGeliked door 1 persoon
OK, dank je wel!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik krijg er zin in cake van, maar niet in deze sorry. Drank, rozijnen en krenten brrrr.
LikeGeliked door 1 persoon
Ander modelletje zoeken dan.
LikeLike