Waar gaat de reis naartoe? De eerste indrukken

De volgende dag vertrekken we om wandelend wegwijs in Teheran gemaakt te worden. Gebruiken, gewoonten en het vreselijk chaotische verkeer van de Iraniërs laten we ons vertellen door de gids. Naast het chaotische verkeer is er nog iets typerends voor de bevolking van Iran, namelijk picknicken. In Iran is het de normaalste zaak van de wereld om te gaan picknicken. We werden direct al gewaarschuwd dat wij dat ook zouden gaan doen enkel en alleen al om het simpele feit dat er in de meeste steden en op het platteland al helemaal geen gelegenheid is om te lunchen. Picknicken dus.
Overal zie je mensen in parken en zelfs op groenstroken langs de kant van de weg zitten picknicken. Soms gewapend met een gasflesje met brander om thee te zetten of de soep warm te maken. Met een beetje geluk wordt je door de Iraniërs in het park uitgenodigd om met hen mee te eten. De bevolking is ontzettend vriendelijk en willen alles met je delen. Dit heeft ook mede met het islamitische geloof te maken net als het verbod om eten weg te gooien. Heb je teveel dan vraag je vriendelijk aan de mensen naast je of ze mee willen eten. Afgezien van dit gebod zijn ze uiterst beleefd en vriendelijk.

DSC00429 (Small)Wij picknickten vrij simpel met broodjes, komkommers, feta, tonijn uit blik en soms een gekookt ei. De koffie was van het bekende merk Nescafé en gek genoeg wanneer je niet anders krijgt went alles. Beter Nescafé dan geen koffie. Aan het einde van de vakantie was het voor ons heel normaal om ergens in een park te picknicken met een kopje Nescafé in kleermakerszit op een kleed te zitten. Het weer werkt in Iran natuurlijk ook aan mee. Lange hete zomers met nauwelijks regen van betekenis.

Waar zijn we onder andere geweest in Iran?

Golestan paleizen complex, Teheran:
Het paleis is rondom een tuin en zwembaden gebouwd. Het is één van de oudste gebouwen in Teheran en de regeringszetel van de familie Qajar rond 1779. De familie Qajar maakte Teheran destijds de hoofdstad van Iran. Het paleis werd het centrum van Qajari kunst en architectuur. Tot op heden is het paleis een inspiratiebron voor veel kunstenaar en architecten. Het paleis staat op de wereld erfgoedlijst van Unesco.

Masouleh:
Het gele dorp. Het dorp is tegen een berg gebouwd en de daken van de huizen als wandelpaden gebruikt. Het dorp is geel zodat het beter zichtbaar is in de mist die vaak rondom het gele dorp hangt.
De weg naar Masouleh gaat klimmend langs rijstvelden omhoog om tenslotte in het dorp terecht te komen waarna je niet meer verder kunt. Na het bezoek aan het dorp  moet dezelfde weg terug genomen worden. Onder langs het dorp is het een mega puinhoop van auto’s die allemaal tegelijk naar boven en beneden willen. De wegen zijn veel te smal en niemand regelt het verkeer. Geduldig proberen de mensen hun weg te zoeken in de chaos van auto’s. In Nederland zouden de scheldpartijen niet van de lucht zijn maar in Iran niet.

Qaleh Rudkhan fort:
Een Middeleeuws Kasteel in het noorden van Iran. Het kasteel is een militair complex uit de Seltsjoekendynastie gebouwd op 2 uiteinden van een bergrug.
De treden naar boven zijn 2 x zo hoog als normale traptreden om een eventuele aanval te verstoren. Wij klimmen de 700 meter hoogte op ons gemak omhoog. Aan theetentjes geen gebrek. We zijn te vroeg of andere toeristen hebben vandaag geen zin. Ze maken geen aanstalten om de thee warm te maken.

Moskeeën en Mausolea:
Net als bij de Rooms-katholieke kerk hebben moslims ook hun heiligen. Verbazend veel vrouwen worden geëerd. Vrouwen die veel betekend hebben voor de gemeenschap liggen begraven in een mausoleum. We hebben diverse mausolea bezocht.
Moskeeën verschillen enorm in grootte en versieringen. Qom is de meest conservatieve stad van Iran en heeft prachtige moskeeën waar je als toerist niet zo maar in mag.

Lees het hele verhaal van: Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen
Reisprogramma’s
Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend
Gaat het wel door?
De Islam
Donald Trump
We zijn er

39 gedachten over “Waar gaat de reis naartoe? De eerste indrukken

 1. Jammer dat veel moskeeën niet bezocht mogen worden, ze moeten echt heel mooi zijn zpals eigenlijk alle Godshuizen. Ik vrees dat ik na een lunch in kleermakerszit niet meer overeind zou komen. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben genoeg moskeeën gezien. Ze willen niet overal pottenkijkers hebben. Dat doen ze hier in Nederland met de kerken ook.
   Hervormde kerken kom je 9 van de 10 keer niet in. De Rooms Katholieke kerken meestal wel maar de rest zit hier pot dicht.

   Like

 2. mooie opnamen Annemarie
  een mooi verslag ook van wat jullie zo al bezochten
  wandelen over de daken , zal je als wandelaarster wel verbaasd hebben 🙂

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik snapte niet precies hoe dat wandelen over de daken zou zijn maar het ziet er heel logisch en gewoon uit. Mooi om te zien hoe vindingrijk het dorp daar omgaat met die berg.

   Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn speciale plekken voor gecreëerd. Soms kun je een picknickplek huren en daar ligt dan een, hoe kan het ook anders, Perzisch tapijt en kussens waar je tegenaan kunt zitten. Meestal nemen ze hun eigen kleed mee.

   Like

 3. mogge AnneMarie
  ja zou best kunnen hoor , dat het weer er mee te maken heeft
  het is toch ook niet ” normaal ” dat je op 19 december wandelt bij +15 graden
  wat vorst zou goed doen voor de natuur ook , minder muggen – minder rupsen enz enz
  we wachten het af
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.