Dorenweertsepad – Klompenpad

Waar zullen we gaan wandelen? Meestal lopen we hier 3 straten verder het bos in maar deze keer wilden we wel wat anders.
Even zoeken in het boekje van Klompenpaden en we beslisten om het Dorenweertsepad te wandelen. Voor ons ongeveer 15 km. rijden naar Kasteel Doorwerth waar één van de startpunten is.
Kasteel Doorwerth wordt al beschreven in 1260. Het kasteel was is gebouwd op een oeverwal langs de rivier de Rijn.
Hoog en droog zodat de Rijn goed in de gaten gehouden kon worden. Waarom in de gaten houden? De dreiging van overvallers en oorlog was altijd aanwezig maar zo hoog en droog kon de scheepvaart ook in de gaten gehouden worden met als doel tol te heffen.
Het geld moet tenslotte wel ergens vandaan komen om te leven en overleven.

Kasteel Doorwerth kent een lange lijst van inwoners en vernielers. Oorlogen zorgden voor de nodige verwoestingen waardoor het steeds herbouwd en verbouwd moest worden.
Nadat bij de Slag om Arnhem het kasteel weer eens verwoest was begon Vereniging Doorwerth aan de wederopbouw van het kasteel en werd het voltooid door Stichting Geldersche Kasteelen.
De restauratie heeft 36 jaar geduurd. Het kasteel is nu te bezichtigen en kunnen er evenementen gehouden worden. Het kasteel leent zich ook uitstekend als trouwlocatie.

De tocht is 13 km. lang maar is in te korten tot 8 km.
Wij vertrokken vanaf het kasteel en banjerden eerst door de uiterwaarden om later richting de oeverwallen te lopen.
Landgoed Duno (van de Dunlopfabriek) Heveadorp, uitzichtpunt de Hunnenschans, uitzicht toren de Boersberg, grafheuvels en steeds die Rijn weer waar je op uitkijkt.
Een verrassende wandeling met veel mooie en interessante plekken en uitkijkjes waar je geen genoeg van kunt krijgen.
In de zomer als de rododendrons, azalea’s en de weideranden in bloei staan is het Dorenweertsepad nog veel mooier. Wij willen hem dan zeker nog een keer lopen.
Het wandelpad heeft wel een aantal hoogtemeters verschil. Eén keer was er een flink klimmetje, kort maar krachtig. Ondanks die paar klimmetjes is dit pad echt de moeite waard. Wat mij betreft een aanrader.
Neem wel even de tijd voor deze tocht. Denk niet 13 km. die jaag ik er even doorheen want er is zoveel te zien. Tempo maken is er beslist niet bij.

De tocht is te combineren met het Hartensepad, het Molenbeeksepad en het Rosandapad.

Wil je meer weten over dit pad kijk dan op Dorenweertsepad/Klompenpaden

Let wel even op of het restaurant open is en neem eventueel zelf je koffie mee.

Informatie:
Landgoed Duno
Kasteel Doorwerth
Dorenweertsepad – Klompenpaden

62 gedachten over “Dorenweertsepad – Klompenpad

 1. Loop jij maar lekker dit soort routes en blog er dan over… dan kan ik mee wandelen terwijl ik op de bank lig met de pootjes in de lucht 😅😆

  Geliked door 3 people

 2. wat een pracht AnneMarie
  je hebt het heerlijk verteld , denk dat Melody nog wel eens met je mee wilt
  het is er zo mooi , en wat ligt er een geschiedenis , puur genieten 🙂

  ja heel andere plaatjes in de pps hé
  tot wat je zegt ontroerende aan toe 🙂
  ik genoot een mooie wandeling , bij mooi weer
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben vandaag niet gewandeld. Wel buiten geweest. Het spijt ons vreselijk dat we niet zijn wezen wandelen. Maar ja. Afspraken en soms lukt het gewoonweg niet om er tussen uit te knijpen.

   Like

 3. Boeiend om erover te lezen, maar zelf wandelen zit er hier niet echt in. De Rijn is altijd machtig. Het kasteel heel groots.
  Net als Melody wandel ik mee vanuit de luie zetel😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Wandelen jullie maar mee vanuit de luie stoel hoor. Laat het wandelen maar aan ons over. Ik laat jullie wel mee genieten via het blog en de foto’s.

   Like

 4. Prachtig gebied daar. We hebben er wel eens gelopen, langs veel van de punten die je noemt. Door de uiterwaarden lopen is mooi, vanaf de stuwwal naar de rivier kijken ook. En Heveadorp! Rietgedekte Engelse cottages in Gelderland. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn iid hele mooie plekken langs de Rijn. Het lastige is dat je ze wel moet weten te vinden. Je kunt behalve in de havens niet zo makkelijk bij de rijn komen. Je ziet hen altijd van grote afstand door de uiterwaarden.

   Like

 5. Vroeger toen ik nog secretaresse was organiseerde ik hier etentjes en zo. Maar ik ben er lang niet geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Bedankt voor je blog

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat leuk. Je kunt het kasteel bezichtigen. Dat hebben we niet gedaan. Het restaurant was helaas dicht van binnen hebben we dus niet veel,gezien.
   Woonde je toen hier in de buurt toen je secretaresse was?

   Like

 6. Wat heerlijk om te wandelen. Kasteel is werkelijk heel mooi uit te zien. Wat geweldig dat je dichtbij woont. Dan je kun van genieten. Trap lopen ga ik liever nier erop. Hoogtevrees…. Mooie foto’s.

  Like

 7. We hadden we in die omgeving familie wonen maar het is er nooit van gekomen een bezoekje te brengen, dat is jammer moet ik constateren na jouw logje. Ik had er graag wat rond willen wandelen en natuurlijk het kasteel bezoeken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het kasteel ligt ook zo verborgen tussen de Rijn en de bossen. Je ziet het nergens vandaan liggen.
   Jammer want het is daar echt heel mooi. In de lente en zomer nog veel moier denk ik.

   Like

 8. op papier is het 16 km
  nee al die oude huisjes staan in Hattum , een mooi oud stadje
  in Zwolle zag ik eigenlijk niks van de stad
  mijn broertje werkt daar als ITer 🙂

  Geliked door 1 persoon

 9. Het is toch een weelde als je de tijd kunt nemen voor zo’n wandeling en je ogen de kost geeft? Anders kun je net zo goed op een loopband in de sportschool gaan staan.
  Joris en ik zijn een keer naar Doorwerth geweest tijdens een fietstocht. Te mooi om aan voorbij te rijden!

  Geliked door 1 persoon

 10. Met mijn vrouw en toen 97-jarige schoonvader was ik er vier jaar geleden. Qua wandelen alleen een klein rondje in de omgeving. Die wandeling van jou lijkt me heel mooi, ga ik zeker een keer doen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.