WGDRN? Woestijnschepen sjokten rustig voort

De woestijnschepen sjokten rustig voort terwijl hun begeleiders de grootste moeite hadden om het hoofd koel te houden. Letterlijk en figuurlijk. Het was warm in de woestijn. Heet, meer dan 50° en dat vermaledijde verdedigingsfort moest ook nog gepasseerd worden. Het fort was beroemd en berucht maar een omweg was niet mogelijk. Het is een verdedigingsfort waar de karavaan langs moet maar soms leek het wel of de rovers uit het fort kwamen om de karavanen te beroven.  Een omweg zou kunnen maar het alternatief was extreem langer en daardoor misschien wel net zo gevaarlijk. Nog langer in de woestijn verblijven was geen optie. Alles moest mee op reis, water, voedsel, koopwaar, inclusief dragers en verzorgers van de kamelen. De karavaan zou groter en logger worden en daardoor nog kwetsbaarder dan hij nu al was. Op hoop van zegen passeerden ze het fort om naar de dichts bijzijnde karavanserai te koersen. Daar konden ze uitrusten en al wat aan vracht lossen en bijkomen van de tocht van vandaag. De koopmannen wonen dicht bij of in de karavanserai’s en in vaak prachtige huizen waar de goederen opgeslagen werden om later door verkocht te worden. Daar konden ze lossen en rusten en genieten van een heerlijke maaltijd en een bad.

DSC01293 (Small)
Lemen verdedigingfort nabij Matin Abad uit de Qajar tijd. Leem heeft veel onderhoud nodig. Het fort heeft zijn functie verloren waardoor er geen onderhoud meer gepleegd is. Ook in steden kun je zo maar ruïnes van lemen huizen en zelfs ruïnes van hele wijken tegen komen. In sommige oude dorpen wordt nog steeds leem gebruikt voor de bouw van huizen maar in de steden zie je meer en meer betonbouw, flats, parkeergarages en bakstenen huizen.

Mijn fantasie gaat weer met me op de loop maar vroeger was dit realiteit. De Zijderoute ging/gaat over bergkammen, diepe dalen, steppen en woestijnen.  Ieder landschap geeft zijn specifieke problemen en obstakels en de daarbij benodigde lastdieren.
Karavanserai’s (veelal uit de Qajar tijd) waren langs de zijderoutes te vinden zodat reizigers en hun dieren uit konden rusten en goederen laden en lossen.
Een karavanserai bevat altijd een grote open binnenplaats waar de kamelen en dromedarissen binnen konden lopen met hun last. Middenin die binnenplaats is een groot bad waar de lastdieren konden drinken nadat de vracht afgeladen was. De dieren kregen eten en drinken en de reizigers plaats nemen in de daarvoor bestemde kamers.
Kamers voor de gasten waren rondom de binnenplaats gesitueerd zodat vee en goederen in de gaten gehouden kon worden.


Vaak is een karavanserai via gangen verbonden met een bazaar waar de koopwaar direct verkocht kon worden als het niet voor een andere bestemming bedoeld was. Daarnaast zijn er vaak gangen richting badhuis en moskee. Niet iedere karavanserai heeft zoveel gangen. Het hing ook af van de plek waar een karavanserai stond.
Hoewel lang niet alle karavanserai’s hetzelfde zijn is dit ongeveer de opzet van een karavanserai. Koopmanshuizen verbonden met de bazaar of dicht in de buurt van een bazaar of een karavanserai was een logisch gevolg.

Een doolhof voor ons vakantiegangers, al die gangen, hallen en binnenplaatsen.
Door veel gangen van een bazaar vliegen de brommers om je oren. Hoogst irritant vonden wij maar afsluiten voor het verkeer is geen optie omdat de gangen vaak ook verbonden zijn met woonwijken rondom de bazaar. Zou er een gang afgesloten worden voor het verkeer dan moeten ze via grote bogen om de bazaar heen hun weg vinden. De complexen zijn vaak immens groot.

Karavanserai’s zijn niet alleen in Iran te vinden maar ook in Irak, Syrië, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Marokko en een aantal landen in Noord-Afrika en de Balkan.
Karavanserai’s lagen 30 tot 40 km. uit elkaar. Het aantal kilometers dat een karavaan per dag af kon leggen.

Koopmanshuizen kunnen nogal verschillen. Opvallende en minder opvallende, verscholen achter een bazaar of duidelijk zichtbaar. We hadden geluk en hebben zelfs in een koopmanshuis gelogeerd. Omgebouwd tot hotel waarin veel authentieke elementen nog zichtbaar waren en zelfs nog in gebruik.

DSC01485 (Small)
Hotel in oud koopmanshuis in Yazd. Door de straatjes van de bazaar moesten we de weg naar het hotel vinden. Smalle overvolle straatjes, beetje vervallen en dan kom je ineens hier binnen.
DSC01075 (Small)
Entree op de binnenplaats van een koopmanshuis in Kashan. Dit koopmanshuis is helemaal gerestaureerd en open gesteld voor publiek.

Lees het hele verhaal van: Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen
Reisprogramma’s
Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend
Gaat het wel door?
De Islam
Donald Trump
We zijn er
De eerste indrukken

Flip & Flop levend begraven.

32 gedachten over “WGDRN? Woestijnschepen sjokten rustig voort

  1. Op het moment dat wij er waren was het geen 50° meer. Het was er nog wel warm maar de winter was in aantocht waardoor te temperaturen goed te doen waren.

   Like

 1. O prachtig AnneMarie
  geen wonder toch dat je fantasie op hol slaat
  mooie straatjes zijn die verlichte gangen van toen nu , en zo te zien goed onderhouden
  en die koopmanshuizen zijn schitterend zeg , daar binnen en buiten kijk je de ogen uit

  ja ik heb 2 wandel uitjes vast gelegd en hoop op schitterend wandel weer hihi
  ook hier nat en winderig , maar toch ook wat opklaringen
  voor in het parkje zag ik wel vogels , maar in de pps zag ik ze duidelijker 🙂

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Logeren in zo’n koopmanshuis zou ik ook wel willen. Wat een pracht en praal terwijl je uitrust op een bankje?
  Iran is voor ons niet haalbaar, daarom ben ik blij met je verhalen en foto’s. Dan krijg ik een mooi beeld en leer ik weer wat bij.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat is daar mooi om te zien. In karavanserai hebben inderdaad veel gangen. Het is wel mooie gangen dat je overal tegen komt. Het was daar fantasie om te kijken. Schitterend!! Koopmanshuis ziet mooi uit van binnen zeg. Mooie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Niet alle koopmanshuizen zijn opgeknapt en sommige zijn misschien totaal niet mooi maar deze 2 weer wel.
   Als je dan ook nog een beetje weet hoe het werkte vroeger is het nog mooier om te zien.
   Je kunt je dan beter inleven.

   Like

  1. Daar zijn wij nog nooit geweest. Wel in Zuid-Afrika. Het lijkt toch dat deze landen niet veranderen ondanks alle goedbedoelde hulp.

   Like

 4. Daar had je me bij de eerste zinnen toch mooi te pakken. Ik dacht echt dat jullie op zware tocht waren. Maar gelukkig was je fantasie op beetje op hol. Met plezier gelezen en van de prachtige foto’s genoten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee dat zat er niet bij in. Weet niet eens of ze zo nog door de woestijn trekken.
   Het moet een beetje leuk blijven die verhalen over een vakantie.
   Als ik zelf alleen maar een opsomming van mooie bezienswaardigheden lees haak ik meestal snel af.
   Zelfde als reisgidsen, misschien wel een beetje dom maar daar ben ik meestal ook snel klaar mee.

   Like

Reacties zijn gesloten.