Z.O.Z. Geboortedag Mozart

Vandaag is het Mozart dag op Classic.nl. Afgelopen maandag was het n.m. zijn 264e geboortedag. Volgend jaar de 265e geboortedag en die wordt vast uitgebreid gevierd maar vandaag op Mozartdag gaan we ook al aandacht schenken aan dhr. Mozart.

Wolfgang Amadeus Mozart geboren 27 januari 1756 is altijd de moeite om te herdenken. Deze keer wil ik over mijn zeer persoonlijke ervaring wat betreft ‘Die Zauberflöte’ van W.A. Mozart vertellen. Volgend jaar is een mooie gelegenheid om wat meer over de componist zelf te vertellen.

In 1974 ging ik samen met mijn toenmalige vriend (nu echtgenoot) voor het eerst een lange vakantie vieren. De keuze was gevallen op Oostenrijk. Dat was op zich niet zo bijzonder,  zeker niet voor die tijd want toen ging iedereen naar Oostenrijk.  Wij maakten er natuurlijk wel iets bijzonders van, het zat er al vroeg in om vakanties net even anders te doen dan anderen. De bergen lieten we min of meer links liggen het bestemming was voor een week dicht bij Salzburg in de buurt en daarna een week Wenen.

Wenen, toen al ‘The place to be’ wat de klassieke muziek betreft. Vriendlief had voor 2 concerten kaarten gereserveerd voor de week in Wenen.
Na de week Salzburg waar we te laat waren voor de Salburgerfestspielen verheugde ik me enorm op Wenen.

Aangekomen in Wenen bleek het hotel nogal tegen te vallen maar dat namen we op de koop toe. We gingen tenslotte voor opera  ‘Die Zauberflöte’ van W.A. Mozart en nog een concert. Welk concert zou ik echt niet meer weten. We zijn er nooit geweest.
Bij het afhalen en afrekenen van de kaarten  van ‘Die Zauberflöte’ was het vakantiebudget al bijna op. De kaarten voor het andere concert hebben we nooit meer opgehaald. (Dat kon, niet afgehaalde kaarten werden een uur voor de voorstelling doorverkocht)

De avond van de voorstelling vertrokken wij op chique richting de Volksoper in Wenen. De dag ervoor hadden we nog een nieuwe stropdas voor vriendlief moeten kopen omdat hij de verkeerde meegenomen had. Zelfs voor de stropdas moesten we flink in de buidel tasten. Een C&A was daar niet te vinden.
Amper 17 jaar wandelde ik in mijn speciaal voor de opera gekochte zwarte jurkje en met een strak in het pak gestoken jongeman naast mij de Volksoper in Wenen binnen.

De opera ‘Die Zauberflöte’ kende ik oppervlakkig maar na die voorstelling zal ik hem nooit meer vergeten. De opera is prachtig en heeft zoveel mooie aria’s, duetten en koren dat het onmogelijk is om hem ooit te vergeten.
Vrolijk en speels om later te veranderen in een lesje tussen goed en kwaad.

De vrolijke noot. Papageno vindt zijn Papagena met wie hij eerder al contact probeerde te leggen maar wat net niet gelukt was.

Papagena – Papageno

De volgende aria waarin de koningin van de nacht haar dochter dreigt te doden als ze Sarastro niet dood wordt de op één na hoogste noot gezongen ooit geschreven voor een opera. Je hoeft geen kenner te zijn om te kunnen horen dat de aria hoog ingezet wordt en alsmaar hoger gaat. De stembanden moeten razend snel alle noten zingen terwijl een paar maal een hele hoge noot gehaald moest worden.
Ik zat op het puntje van mijn stoel te luisteren en naar lucht te happen terwijl de sopraan alle registers open gooide en blijkbaar zonder moeite haar hoge f’s haalde.
Een daverend applaus barstte los nadat ze uitgezongen was.

Aria Die Königin der Nacht – Diana Damrau

Blut en zwaar onder de indruk verlieten wij de Volksoper maar de toon was gezet. Dit smaakte naar meer.

Een fijne Mozartdag en Zwijmelweekend. Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij

36 gedachten over “Z.O.Z. Geboortedag Mozart

 1. Wat een prachtige herinnering, dat dat onvergetelijk geweest is blijkt uit je verslag hier.

  Deze muziek is prachtig en als je de achtergrond verhalen erbij kent maakt dat het altijd nog bijzonderder vind ik.

  👋🥰

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoiets vergeet je nooit meer. Eigenlijk was ik ook best jong om daar al tussen die Concert bezoekers rond te lopen.
   Die aria van de koningin van de nacht kende ik wel maar om hem daar live te horen was zo bijzonder.

   Like

 2. Mooi verhaal! Ik kan me alles voorstellen bij de indruk die dit op jullie gemaakt moet hebben. En dan ook nog Mozart. In Wenen. Een mooier begin van een klassieke muziek ‘carrière’ kun je niet hebben. Zijn jullie in Saltzburg ook in het geboortehuis van Mozart geweest, of was dat toen nog geen attractie?

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn daar toen niet binnen geweest. Kan me ook niet herinneren dat dat kon. We hebben er wel met grote ogen naar staan staren, ik tenminste wel. Dat kan ik me nog herinneren.

   Geliked door 1 persoon

 3. mogge AnneMarie
  wat een prachtige herinnering van een jong meisje en haar vriendje op vakantie
  en wat een prachtige muziek , mijn voorkeur gaat uit naar de koningin van de nacht , wat een stem
  ik denk dat jullie ook genoten hebben van de prachtige gebouwen

  toen was er nog geen sprake van die schilderijtjes langs de weg zo jij schrijft bij mij
  en al helemaal niet op de gebouwen zoals de opera in Wenen
  maar mooi vind ik ze ook
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee dat was zeker geen klassieke vakantie voor jongelui. We zijn nog een aantal keren in Wenen geweest en ook iedere keer naar een concert geweest. De bergen hebben we in latere jaren gezien.

   Like

 4. Wat heb je mooie herinnering gehad. Dit vergeet voor jou nooit meer. Leuke geschreven. Muziek is zeker prachtig om naar te luisteren. Mozart is zeker prachtig om te zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn nog een paar keer naar Wenen geweest en naar een concert maar daar weet ik niet zoveel meer van. Deze kan ik me nog zo goed herinneren, het heeft enorm indruk gemaakt.

   Like

  1. Was iid heel bijzonder. We genieten nog steeds samen van de muziek. Het stijlvolle is er wel een beetje af. Hier in Nederland wel tenminste en misschien maar goed ook. Zo is de drempel om naar een concert te gaan tenminste niet zo hoog meer.

   Like

   1. Zo’n concert in prachtig zwart heeft wel iets. Maar inderdaad, het moet toegankelijk blijven. Jammer dat ik de opera nooit echt kon smaken, ik blijf dat een gemis vinden, hoewel mijn ouder vurige fan waren. Ze konden de genen niet meegeven…..

    Like

 5. Fijn om samen zo’n herinnering te hebben en nog steeds samen te zijn. Ik hou veel van klassieke muziek maar kan gezongen muziek niet verstaan waardoor veel van de betekenis wegvalt, maar ik kan er wel heel erg van genieten. Tijdens mijn uren achter de naaimachine draai ik meestal klassieke muziek en jazz.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heerlijk achter de naaimachine van de muziek genieten. Ik ken het en heb het ook zoveel gedaan. De teksten kan ik meestal ook niet verstaan maar als je naar een concert gaat kun je meestal een tekstboek kopen en soms zit het bij de prijs in.
   Daarin zit meestal een uitleg over het stuk en de tekst dan. Tekst wordt vaak herhaald waardoor er geen aaneengesloten verhaal te horen is. Daardoor ben ik ook snal de draad kwijt. 😉
   Met de uitleg en tekstboek kom je dan veel verder.

   Geliked door 1 persoon

  1. We zijn nog een aantal maal in Wenen geweest en ook naar een concert maar daar weet ik jjiet zoveel meer van. Deze staat echt in kijn geheugen gegrift. Alles bij elkaar was het ook heel bijzonder.

   Geliked door 1 persoon

 6. In Wenen kom je niet helemaal om Mozart heen en ik heb Wenen bezocht, maar te kort om naar een concert te gaan wat ik waarschijnlijk niet gedaan zou hebben al was ik toen al véél ouder dan 17. Best wel een bijzonder vakantie voor een jong meisje en natuurlijk een prachtige herinnering. Wát een stembeheersing heeft die zangers, fantastisch.

  Geliked door 1 persoon

  1. Deze sopraan kan er iid wat van. De aria is geen vloeiend geheel. Iedere noot wordt apart gezongen waardoor je ze allemaal kunt horen.
   Dit concert vergeet ik ook nooit meer. Heb best wat gezien en gehoord maar dez kan ik nog steeds goed voor de geest halen.

   Like

 7. Erg mooi. Toen ik op de middelbare school zat kregen wij (meestal klassieke) muziekles en die Zauberfleute was een van de eerste opera’s die ik hoorde. Hij maakte grote indruk op me. Van huis uit waren wij namelijk helemaal niet van de klassieke muziek, dus ik had zoiets nog nooit gehoord. En het smaakte inderdaad naar meer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kende enkele stukken van die Zauberfleute, was daarom bang dat ik het niet zo heel mooi zou vinden maar daar was geen sprake van.
   De hele opera was fantastisch.

   Like

 8. Ik zou niet snel naar een voorstelling zoals die filmpjes gaan, maar ken de muziek wel. Helaas zijn de meeste 17-jarige met heel andere dingen bezig tegenwoordig. Als ik ooit die kant op ga dan wordt het Salzburg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Aanrader hoor. Het eten is er ook heerlijk. Lijkt op het Duitse eten.
   Wat ik er wel irritant vind zijn de koetsen met toeristen. Slaat nergens op tegenwoordig met al dat verkeer.

   Like

 9. Wat heb je weer een leuk blog geschreven. Deze versie zag ik op Brava, was genieten. Zelf was ik in 1979 met een vriendin in Wenen, we hadden zelfs een lange rok in de bagage i.v.m. Die Lustige Witwe. Achteraf had die kleding ook wel iets anders gekund, maar wisten wij veel. Een belevenis was het zeker. Maar dat vonden we destijds de Sachertorte bij hotel Sacher ook al. Dank je wel, ik was weer even in Wenen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vanuit Nederland kun je dat ook iid niet weten wat kleding betreft. Ik zie jullie helemaal voor me weet je. Het is natuurlijk ook een hele belevenis om daar naar een concert te gaan. Nu je het zegt, Sachtertorte hebben we ook gegeten. Later zijn we nog eens terug geweest en was de Konditorei aangepast aan de moderne tijd. Mij was het te modern vond het niet zo passen in het geheel maar aan de smaak van de taart was net als toen overheerlijk.

   Like

  2. P.s. Dank voor het compliment. (Klassieke) muziek is vaak meer dan alleen een liedje of een melodie, het is vaak een beleving en dit was ook zo’n beleving.

   Like

 10. Wat een heerlijk schrijfsel over jullie herinnering aan een oorverdovende opera van Mozart. En dat op jullie 17de!
  Dan heb je nog heel lang de tijd om te genieten van zijn muziek.
  Lieve groet.

  Like

Reacties zijn gesloten.