WGDRN? Persepolis

Als in 539 v. Chr. Cyrius II de Grote na eerst de Mediërs van zich afgeschud te hebben Babylon veroverd zal hij een dominante macht worden in het Midden-Oosten. De Perzen breiden hun rijk onder Cyrius die een perfecte bestuurder was uit tot een staat van ongekende grootte.  Veroveren, staatsgrepen er werd wat af gevochten. In 521 v. Chr. kwam  Darius de Grote aan de macht en liet een nederzetting Parsa/Persepolis bouwen.

Persepolis bevatte 12 bouwwerken waarvan de audiëntie zaal de belangrijkste was. De sjahs ontvingen daar onderdanen en bevolkingsgroepen die hun giften (belastingen) kwamen aanbieden. Dat er respect was voor hun gasten kon je zien aan de traptreden. Die waren 10 cm, hoog en breed zodat de bezoekers waardig en zonder capriolen het paleis binnen konden treden.
(Het Qaleh Rudkhan fort heeft traptreden van wel 25 cm. hoog om een eventuele aanval te vertragen of te verhinderen)

Darius was een prima bestuurder en organisator. Hij verdeelde het land in provinciën,  introduceert een muntstelsel om handel te drijven en geeft de bewoners veel vrijheden. Het land ontwikkeld zich in snel tempo.

Een aantal sjah’s verder kwam Alexander de Grote om het land en Persepolis een kopje kleiner te maken. Persepolis werd geplunderd en verwoest. De schatten van Persepolis zijn in tal van musea van Europese landen terug te vinden.

Niet ver van Persepolis bij Naqsh-e Rustam liggen enorme koninsgraven waarvan men vermoed dat daar koning Darius I (522-486 v Chr.) en zijn familie begraven liggen. Van drie andere graven denkt men dat het de graven betreft van Xerxes I (486-465 v Chr.), Artaxerxes I ( 465-424 v Chr.), en Darius II (423-404 v Chr.). Allen Koningen die na Darius I kwamen.

Voor Persepolis verrees in 1971 een luxueus tentenkamp om het 2500 jarig bestaan van het Perzische rijk te vieren. Sjah Mohammed Reza Pahlavi zorgde ervoor dat staatshoofden uit de hele wereld het aan niets ontbrak tijdens de feestelijkheden. De tenten waren elk voorzien van 2 slaapkamers en zelfs met marmeren badkamers.
De beste koks uit de hele wereld werden in gevlogen om al de staatshoofden van het beste eten te voorzien waarbij kosten nog moeite werden gespaard.
Hij wilde laten zien hoe goed Iran het had en hoe fantastisch hij het land bestuurde.
Naast deze feesten liet hij een enorm vrijheidsmonument bouwen om zijn goedheid rijkdom en macht aan de bevolking en de wereld te laten zien.
De bevolking stond erbij en keek ernaar want voor hen was er geen enkele feest georganiseerd . Zij mochten enkel vanaf de zijlijn naar de rijken der aarde kijken hoe deze zich vol vraten en feestten met de Sjah en zijn familie.
Er was al onrust in het land omdat de Sjah een aantal impopulaire maatregelen had genomen maar het feest luidde in principe het begin van zijn ondergang in.

P1180352 (Small)
Vrijheidsbeeld. Gebouwd ter gelegenheid van 2500 jarig bestaan van het Perzische Rijk

De Sjah vluchtte in 1978 zijn land uit onder het mom van een lange vakantie en ayatollah Ruhollah Khomeini keerde terug van zijn ballingschap. De bevolking wilde geen totalitair regime meer. Ayatollah Ruhollah Khomeini beloofde de bevolking de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, de geheime politie van de Sjah op te heffen en de verwestersing van Iran tegen te gaan.
De bevolking koos tijdens de verkiezingen tegen de Monarchie en voor een islamitische staat enkel omdat ze de Sjah niet meer terug wilden hebben. Ayatollah Khameini maakte er een fundamentalistische staat van waardoor de bevolking in wezen van de regen in de drup raakten.
Tot op heden hebben de Ayatollahs de touwtjes stevig in handen en is de Iraanse bevolking na een economische opleving na het vertrek van de Sjah weer bijna terug bij af door o.a. herverdeling van grond en industrie welke in handen van een klein groepje mensen zijn gekomen. De laatste  jaren zijn daar de sancties van Amerika en de hardhandige hand waarmee Khameini en zijn trawanten het land in hun greep houden

Lees het hele verhaal van: Waar gaat de reis naartoe?
Reislust
Grote reizen
Reisprogramma’s
Waar gaat de reis naartoe? Bestemming bekend
Gaat het wel door?
De Islam
Donald Trump
We zijn er
De eerste indrukken
Flip & Flop levend begraven.
Woestijnschepen sjokten rustig voort

32 gedachten over “WGDRN? Persepolis

 1. Dat mooie bouwwerk in de rotsen fascineert me enorm. Zo mooi en zo’n ongelooflijk werk!!
  Fijn om de geschiedenis even bij te benen, ik ben veel vergeten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het verbaasde mij toen ik de verhalen weer hoorde en e.e.a. terug las hoeveel ik er (gelukkig) nog van wist. Destijds was er veel toen doen over dat feest van 2500 bestaan van het Perzische rijk.
   Daarbij kwam dat de Sjah van Perzië en Farah Diba een bijzonder koppel was en iedereen zich vergaapte aan hen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Perzië was (één van) de oudste beschavingen. Volgens mij heb ik dat op school al geleerd. Daar kwam bij dat de Sjah van Perzië en Farah Diba een innemend stel was en iedereen met ontzag en verbazing hun leven volgde. Dat niet zo geweldig ging met Iran gingen we maar even aan voorbij tot het tot ons doordrong dat het helemaal niet zo’n geweldig stel was.

   Geliked door 1 persoon

 2. pracht foto’s bij dit interessante verhaal
  ja wij leerden op school over Perzië en de Sjah
  dat zo’n land zo ver kan afglijden is toch bijna niet voor te stellen
  ja de gewone man op straat raakte van de regen in de drup

  Geliked door 1 persoon

 3. In ieder geval het het land in de tijd van de Sjah veel meer aanzien in andere landen dan nu, en de mensen hadden toch wel meer vrijheden dan nu, ik ben bang dat ze nu nog slechter afzijn als destijds. Maar het is nog steeds een land met veel bezienswaardigheden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is kunst om te zien. Zoiets maken wij nooit mee om te kijken. Prachtig daar om te zien. Het is veel cultuur te zien. Mooie foto’s. Het is geschiedenis verhaal om te zien. Je leert hier ervan. Groetjes,

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik herinner me dat Soraya en de Sjah tegen hun wil gingen scheiden omdat hun huwelijk kinderloos bleef.
  Farah Diba moest voor een troonopvolger zorgen. De rest is geschiedenis zoals jij die hier beschrijft. Het is toch te hopen dat die prachtige oudheden niet ten prooi vallen, maar we hebben in andere landen in die regio gezien hoe de cultuur op barbaarse wijze om zeep is geholpen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat hij ging scheiden heb ik niet meegekregen.
   Was toen 2. Heb het later wel gelezen of op schjjol geleerd dat weet ik niet meer. De rest heb ik wel veel van meegekregen/gehoord. Het was naar mijn idee een sprookjeshuwelijk. Het liep alleen niet zo goed af.

   Like

 6. ha die AnneMarie
  ja zijn best aardig gelukt hé , die zwarte panter is een schitterend dier , maar wilde niet ff stilstaan 🙂
  klopt een abonnement daar is voor mij goed te doen , kreeg goed korting , en is goed te bereiken in ong. een uur
  ik at en dronk iets in de Plantage , en met de tram nadien naar het station , je zou ook de stad in kunnen ja
  alvast een fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.