Z.O.Z. Reinbert de Leeuw

Vrijdag 14 februari is Reinbert de Leeuw pianist, dirigent en componist op 81 jarige leeftijd overleden. Reinbert de Leeuw hield zich zijn gehele muzikale leven bezig met eigentijdse (lees moderne) muziek en vergeten componisten.

De eerste keer dat ik van hem hoorde was toen hij met een groep jonge componisten en musici een concert van Concertgebouworketst geleid Bernard Haitink verstoorden. Tot deze vriendengroep behoorden niet alleen musici maar ook schrijvers als Hugo Claus en Harry Mullisch. De vrienden waren het niet eens met de gevestigde orde in het muziekleven. Ze vonden dat ze ingedut waren en meer aandacht aan experimentele muziek moesten geven. De groep noemde zich de Notenkrakers en hebben menig concert verstoord.

Mijn belangstelling voor Reinbert de Leeuw stokte na dit incident direct omdat zijn muziek, laat ik zeggen, te hoog gegrepen was voor mij. Dat veranderde zo rond 2016. Reinbert de Leeuw zou de Mattheüs Passion van J.S. Bach gaan dirigeren. Na een leven gevuld met laat moderne- en moderne componisten had hij na zijn conservatorium periode geen belangstelling meer voor J.S. Bach gehad. Hij ging alsnog met de grote meester aan de slag.

Reinbert de Leeuw leefde voor de muziek en speelde of dirigeerde stukken van componisten zoals hij dacht dat de componist het bedoelde. Een van de redenen dat hij graag muziek speelde van componisten die nog leefden. Bij J.S. Bach was dat niet mogelijk en o.a. de reden dat hij er niet aan begon. Volgens hem moest de Mattheüs Passion in de kerk gespeeld worden en niet in het Concertgebouw. Zijn uitvoering zou daarom ook plaats vinden in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De VPRO heeft een documentaire gemaakt waar Reinbert de Leeuw op de voet gevolgd wordt naar de uitvoering van de Mattheüs Passion toe.  Ik vond het een bijzondere uitzending en indrukwekkend wat de man neerzette.  (NPO start Reinbert de Leeuw) Tot mijn spijt hebben we de uitvoering niet live gezien in Amsterdam. Ik hoop dat hij in zijn geheel opgenomen is en nog een keer uitgezonden wordt.

Wij gaan nu kijken en luisteren naar het slotkoor ‘Wir setzen uns mit tränen nieder’ van de Mattheüs Passion, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. Kijk je naar de dirigent, die extra in beeld is gebracht dan wordt, dan gaat er van alles door mij heen. Dit stuk is zowiezo een kippenvelmomentje voor mij aan het eind van de lange passie.  Het is voorbij, Jezus is verraden, vernederd en gestorven aan het kruis en wij gaan bij het graf zitten en wenen om de dood van Jezus. 

Wir setzen uns mit tränen nieder – J.S. Bach

Dirigent Reinbert de Leeuw in de Nwe. Kerk te Amsterdam

Een fijn Zwijmel weekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij 

 

 

 

 

 

30 gedachten over “Z.O.Z. Reinbert de Leeuw

 1. Prachtig AnneMarie! Je eerbetoon aan De Leeuw en deze keuze voor de muziek. Het is een schitterend slotstuk, droevig tot op het bot en tegelijk een soort van bevrijding. Ik kan er niet naar luisteren zonder ontroerd te raken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Precies en zo vond ik Reinbert er ook bij staan toen hij stil viel na de laatste noten.
   Volgens mij was hij toen al ziek maar daar daar wordt nergens over gesproken.

   Geliked door 1 persoon

 2. mogge AnneMarie
  ja ze richten de camera goed op de dirigent
  vind het altijd knap wat ze doen , de muzikanten het koor en de dirigent
  het klinkt ook mooi
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Het orkest speelt ook veel Bach en het lijkt, zo zie ik het vaak, een ander slag mensen.
   Niets ten nadele van anderen maar ze zijn toch anders. Reinbert haalt er ook het beste uit en uit zichzelf.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoopte zo dat het hele concert opgenomen was in de Nieuwe Kerk maar ik heb er tot nu toe nog nietsnover gehoord.
   Misschien met Pasen.
   De documentaire was heel bijzonder iid. Jammer dat hij er niet meer is. Ik had graag naar een concert van hem gegaan.

   Like

  1. Mocht je de Mattheüs Passion een keer gaan luisteren, neem er een tekstboekje bij. Dan is het duidelijker en wordt de beleving van de passie veel mooier. Soms lijkt het alsof je echt langs de kant staat mee te kijken.

   Like

 3. De dirigent heeft helemaal gelijk, dit stuk hoort in een kerk gespeeld te worden. Het is prachtig ende laatste tekst die het koor zingt is wel heel toepasselijk bij zijn overlijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is echt een zwaar stuk. Ik luister het eigenlijk ook alleen maar tijdens de Pasen anders is het me te heftig en natuurlijk in de kerk.

   Like

 4. mogge AnneMarie
  die mooie vogels kleuren een grauwe dag
  ja dit weer maakt ziek , ik voelde mij gisteravond ook wat rillerig
  een goede nacht slapen deed deugd , dus gelukkig niet ziek

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.