Flip & Flop op Camino

Hé hallo, zijn we weer.
We moeten weer even iets kwijt.
Anne zal er zelf nog wel een keer over beginnen maar ze weet niet goed hoe.
Nou dat weten wij wel.
Wij gaan op Camino!!!!!
Op Camino? Ja pelgrimstocht weet je wel. Santiago de Compostela.
Oké oké een klein stukje maar, maar het begin is er.
We lopen in 5 dagen van huis uit naar Vessem, iets onder Eindhoven. Daarvandaan kun je kiezen uit een aantal routes richting Santiago de Compostela.
Jammer genoeg gaan we na 5 dagen weer naar huis maar het is de bedoeling dat we daarna zodra de gelegenheid zich voordoet vanuit Vessem weer verder lopen richting Santiago de Compostela.

Van oorsprong liepen pelgrims van huis uit naar Santiago de Compostela. Velen kwamen nooit aan in Santiago omdat de tocht vroeger niet geheel zonder gevaar en zwaar was. De weg naar Santiago de Compostela was toen niet zo geplaveid als in onze tijd. Voorzieningen langs diverse routes richting Santiago zijn talrijker en veel beter.

Anne wil al een langere tijd naar Santiago lopen maar er is altijd wel een reden om niet te vertrekken. Het is natuurlijk ook een behoorlijke uitdaging om aan te gaan.
Wij denken dat ze het niet aandurfde omdat ze haar benen niet vertrouwde of zoiets maar het zelfvertrouwen in haar wandelen is aardig gestegen en nu staat de eerste etappe dus op stapel.

Wij vinden het natuurlijk helemaal niet erg om die lange avontuurlijke reis aan te vangen. Boeken, landkaarten alles wordt geraadpleegd en voor zover we er wat van snappen ziet het goed uit.
De overnachtingen moeten nog geregeld worden. Vier overnachtingen gaan we de eerste reis doen, in Nijmegen, Zeeland, Den Bosch en Spoordonk. Vanuit Spoordonk wandelen we dan naar Vessem en vanuit Vessem vertrekken we met het openbaar vervoer weer terug naar huis.
Beetje kort maar de volgende etappe hopen we langer onderweg te zijn.
Die etappe zal door België richting Frankrijk zijn en hopelijk nog een stukje Frankrijk.
Wanneer we precies gaan weten we nog niet maar dat is voor ons ook niet belangrijk. Trouwens als we nog gaan i.v.m. het coronavirus. In Italië is er opgeroepen niet meer te pergrimeren, hostels en logeerplekken worden daar gesloten. Hoelang zal het nog duren voordat andere landen hiermee zullen volgen?
We merken het vanzelf en zonder wandelschoenen vertrekt ze toch niet.

53 gedachten over “Flip & Flop op Camino

 1. Dat hele corona gedoe is binnenkort voorbij …. Anne is wel zo slim daar even op te wachten Maar ik wens jullie alvast heel veel plezier!

  Geliked door 2 people

 2. Zo fijn voor jullie. Weet je, ik vertel jullie een geheimpje. Hier staan wij ook klaar, het was een droom Van ons bazineke, maar hier zal het er Nooitgedacht van komen, haar spieren maken het te lastig. Maar ze zal de logjes van Anne geboeid lezen! Het wordt zeker een fijne ervaring!

  Geliked door 1 persoon

  1. Om hem in een keer te lopen en een paar maanden van huis te zijn zal hier ook niet gaan. Nu weet ik dat veel mensen hem in stukjes doen en dan kun je kiezen waar je begint en hoeveel tijd je er aan kwijt wilt zijn.
   Dat is voor ons een mooie oplossing.

   Geliked door 1 persoon

 3. Veel plezier. Mijn vriend deed het Pieterpad helemaal. Wil het nog een keer doen liefst met mij maar dat is echt voor mij te veel op de fiets wil ik wel. Hoop voor je dat het door kan gaan. Ga je alleen??

  Geliked door 1 persoon

 4. He wat leuk Flip en Flop dat Jullie op Camino gaan, ik weet zeker dat het Anne goed zal bevallen. Voetje voor voetje want geen enkele reis is onmogelijk. Je hoeft alleen maar een stap vooruit te doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lijkt ons fantastisch. We zullen het eerst met ons drieën moeten doen maar dat heb jij ook gedaan met Kreun en Steun. Rustig aan en genieten staat nu voorop.

   Like

 5. ha die AnneMarie
  O nee ik bedoel hi Flip en Flop
  jullie krijgen het zwaar , maat ook mooi
  het is natuurlijk geen vergelijk , ik fietste over oude wegen naat St Marie-Oleron , ook een oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.
  kreeg zelfs in Vézelay mijn stempel , mocht ik het niet halen , zou het goed komen

  ik wens jullie gedrieën vele mooie kilometers toe
  en ook al wordt je moe
  aan het eind van een mooie dag
  doet zelfs dat er niet meer toe
  suc6 FF&AM

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat leuk. Jij weet er dus al een en ander van en hebt het ervaren. Eerst maar Nederland uit wandelen. Lijkt me ook al tof om te doen. Frankrijk lijkt me minder makkelijk maar dan vooral vanwege de taal. Zover is het nog niet dus dat zien we dan wel weer.

   Like

   1. mogge AnneMarie
    ja ik fietste over Oude Wegen , en dat waren meest D wegen , kleine weggetjes door bijna niemands land in Frankrijk
    de taal is zeker het grootste probleem , maar ik heb goed gegeten en gedronken en alle nachten een bed 🙂
    geniet maar van het plannen smeden 🙂

    Geliked door 1 persoon

       1. nee dat denk ik ook niet
        en als je het wat kan plannen met afstanden per dag , gaat het vast lukken
        ik zocht m’n dagboek ff op , het was in juni ’94 , dus een rustige tijd

        Geliked door 1 persoon

         1. ja in m’n goede fietszwerver jaren 🙂
          toen ik de 1ste pc kreeg in ’96 of ’95 is die naam ontstaan
          als het zo druk wordt is het zeer van belang overnachtingen te hebben geregeld

          Geliked door 1 persoon

 6. Wat leuk! Ik zal jullie avonturen met plezier volgen, eens het zover is.
  Mijn ouders deden ook grote delen van de camino, nu eens een stuk, dan eens een stuk.
  Veel plezier met de voorbereiding alvast! En de training! 30 kilometer per dag is niet min!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ahh Flip & Flop, Als geboren en getogen Brabantse kan ik jullie vertellen dat het Vessems dialect dusdanig is, dat je je in een ver oord waant. Dus eigenlijk is die vijf dagen meer dan voldoende…
  (Het is wel een mooi avontuur, en op een dag is Corona overgewaaid en kunnen jullie weer gaan en staan waar Anne wil) .

  Like

  1. Van dit soort verhalen worden wij wel heel erg blij. Zo gaan we er nog meer zin in krijgen.
   Anne moet de slaapplekken toch maar vast gaan regelen. Corona doet het blijkbaar niet zo goed op hogere temperaturen dus dat moet goed komen aan het begin van de zomer.

   Geliked door 1 persoon

 8. Houd goede moed, ooit waait dat virus over. Plannen maken kan al helemaal geen kwaad. Flip en Flop flink jullie best doen op de Camino. Sint Jacob zal trots op jullie zijn😇

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoi Marianne,

  Ik wil steeds reageren op een stukje, maar ik kan geen bericht achterlaten, wat is er veranderd, hoe moet ik het doen? Groetjes Auktje

  ________________________________

  Geliked door 1 persoon

  1. Deze is wel gelukt. Ik moest hem wel weer goed keuren maar volgens mij moet het nu weer kunnen.
   Probeer het nog maar eens.

   Like

 10. Heel gaaf! Maar inderdaad wachten voor corona, het zou kunnen dat hogere temperaturen het aantal gevallen gaat verlagen maar ze weten echt nog te weinig van dit virus. Het lijkt wel wat op sars maar dat overleefde toen ook nog een uurtje in de zon. En dat werd natuurlijk niet getest in het flauwe aprilzonnetje van Nederland.
  Je route loopt door voor mij heel bekend gebied het is hier allemaal in de buurt ook.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat dacht ik al dat hij bij jou in de buurt zou zijn.
   Je kunt ook via Duitsland en een route bij Kevelaer oppakken maar dan moest ik nogal een bocht maken om bij de Via Monastica uit te komen. Daarbij bedacht ik waarom moet je nu zo nodig gelijk Nederland verlaten? Nederland is een fantastisch wandelland dus ik ga eerst een paar dagen door Nederland lopen voordat ik een route op pak in het buitenland.

   Like

Reacties zijn gesloten.