Z.O.Z. Rose Is A Rose Is A Rose Is A Rose

Afgelopen zondag is klassiek en jazzpianist Louis van Dijk overleden. Vorig jaar hoorde  ik tijdens een uitzending van NPO4 ‘Een goede morgen met’ dat Louis van Dijk aan Alzheimer leed. Het verbaasde mij een beetje dat het Louis van Dijk overkomen was.
Lange tijd heb ik veel nieuws over de ziekte van Alzheimer gevolgd in de hoop dat er snel een oplossing voor de ziekte zou komen.
Zo las ik bijvoorbeeld dat muziek maken en in het bijzonder jazzmuziek geschikt zou zijn in het voorkomen of enigszins tot stilstand brengen van de ziekte.
Honderden verbindingen worden in de hersenen gebruikt om (jazz)muziek te kunnen spelen en/of componeren wat perfect is om de hersenen in conditie te houden. Componeren en spelen heeft Louis v. Dijk lang vol kunnen houden tijdens zijn ziekte. Ondanks dat alles heeft de muziek hem toch niet tegen de ziekte kunnen beschermen. Dementie kent vele gezichten en kan in verschillende delen van de hersenen voor komen wat onderzoek en genezing er niet vergemakkelijkt.

De dag en een paar dagen na het bericht van zijn overlijden konden we nog eens genieten van de Louis van Dijk in diverse gradatie’s.
Eén stuk sprong er voor mij uit en dat was Rose Is A Rose Is A Rose Is A rose van Rogier van Otterloo uit Turks Fruit. Een film die Nederland op zijn kop zette.
In mijn beleving was deze muziek, gespeeld door Louis van Dijk, destijds veelvuldig op de radio te horen.
Kan natuurlijk aan mijzelf gelegen hebben omdat het me toen al erg aansprak. Bij het horen van dit stuk was ik direct terug in de tijd en in de zwijmelmodes. Meegespeeld kan hebben door het droeve einde van Olga de hoofdrolspeelster in de film, zij overleed aan een hersentumor. Hoe dan ook, ik blijf het een mooie muziek vinden.

Rose Is a Rose Is a Ros Is a Rose – Rogier van Otterloo
m.m.v. Trio Louis van Dijk

Een heel fijn Zwijmel Weekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ‘T Pumpke

 

51 gedachten over “Z.O.Z. Rose Is A Rose Is A Rose Is A Rose

 1. Ja ik hoorde er ook van en had een beetje dezelfde ideeën als jij.
  Ook zo’n ziekte waar nog veel niet van bekend en ontdekt is…

  Fijn weekend meiske! 😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hou indirect van jazz omdat mijn vader ervan hield. Ik draai die muziek en het brengt herinneringen boven. Mijn vader had een mengvorm van Alzheimer en vasculaire dementie overigens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel triest voor je vader en voor jullie ook om mee te maken en hem af te zien hebben takelen. Ik hoop zo dat er eindelijk eens een licht puntje komt war dementie betreft.
   Goed weekend.

   Like

    1. Als het al zo lang geleden is vermoed ik dat hin nog niet zo oud was toen hij het kreeg.
     Je gunt geen mens deze rot ziekte.

     Like

     1. Ik wens niemand enige ziekte toe. Mijn vader werd 82 jaar. De ziekte openbaarde zich na de dood van mijn moeder. Hierna volgden 5 zeer zware jaren.

      Geliked door 1 persoon

 3. Jemig, ik wist niet dat hij was overleden. Alzheimer….ik heb er mijn moeder aan verloren en teruggevonden twee dagen voor haar overlijden. Mooie muziek!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lijkt me vreselijk deze ziekte en de oplossing is er ook nog niet echt volgens mij.
   Ik hooo het voor jou niet, voor niemand niet.

   Like

 4. mogge AnneMarie
  ja een groot artiest was hij , dat hij de muziek speelde bij de film die ons landje op z’n kop zette , wist ik niet
  nare ziekte is het zeker , en nog geen genezing in zicht
  houd je haaks

  Geliked door 1 persoon

  1. Jij kunt je de film ook nog herinneren. Dat was me wat hoor toen. Ondanks alle kritiek vond ik het een mooie meeslepende film en aangekleed met mooie muziek.

   Like

 5. Ik hoorde ook al dat muziek spelen goed is om de hersenen jonger te houden. Ik moet dringend leren jazz spelen😉.
  Persoonlijk ken ik niemand in de omgeving met deze ziekte, ik besef, ik heb geluk. Maar het beangstigt me wel. Ook daar moeten ze nog een vaccin voor vinden!? Maar ons brein is een moeilijke materie

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik houd het af en toe maar bij luisteren. Spelen waag ik me maar niet meer aan. Wandelennnis ook goed voor het brein en daarvan weet ik dat ik het kan. Doen we dat maar.
   Het brein is iid een moeilijke materie zelfs zonder alzheimer.
   Van mij mag het ook weg blijven.
   Fijn weekend.

   Like

  1. Destijd dacht ik dat er hoop aan de horizon gloorde wat een medicijn betrof. Later bleek het toch niet het gewenste effect te hebben. Ze doen wat ze kunnen maar echt grip is er nog steeds niet op.
   Je wilt het niet mee maken niet voor jezelf maar ook voor je dierbaren niet.
   Fijn weekend.

   Like

  1. Dank je wel. Hij heeft meer mooie nummers maar deze herkende ik direct van de film. Komen dan zoveel herinneringen naar boven. Mooi nummer.
   Fijn weekend.

   Like

 6. Of muziek, en jazz in het bijzonder, dementie kan vertragen betwijfel ik. Wel blijft het deel dat van de hersenen dat met muziek te maken heeft het langst “herkennen”. Ik merk bij Henk heel sterk dat hij zich prettige voelt als ik muziek voor hem draai waar hij iets mee heeft. Daaronder zijn wel jazz vormen, maar dan meer de dixilandstijl maar vooral toch heel veel jaren 60/70 muziek die hem altijd , precies in de maat laat meebewegen. . Ik herken deze muziek niet uit de film die ik ooit wel op Tv gezien heb .

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat ik ervan gelezen heb is dat jazz meer creativiteit vereist om te spelen en zelfs te luisteren. Hierbij worden meer verbindingen gebruikt en hoe meer je je hersenen gebruikt hoe beter. Ze komen toch steeds weer met andere ideeën maar de echte oplossing is nog niet gevonden. Dat muziek goed doet is wel duidelijk maar helpt voorkomen of tot stilstand brengen vraag ik me wel eens af.

   Like

      1. Heerlijk om dat voor hem te kunnen doen lijkt mij. Het blijft bewonderenswaardig zoals je het doet en volhoudt. Petje af.
       💕💕💕

       Like

       1. Dankjewel, maar natuurlijk heb ik ook wel m’n dipdagen hoor, lastig om steeds weer nieuwe oplossingen te vinden om problemen op te lossen. En met steeds minder respons van hem.
        Maar sinds hij meer slaapt wel zelf iets meer rust gelukkig.

        Geliked door 1 persoon

        1. Tijd voor jezelf om op te laden kan zoveel goed doen en gelukkig heb je af en toe hulp van de kinderen. Samen kom je vaak heel ver.

         Like

 7. Ben zelf niet zo van de jazz. De film herinner ik me nog goed, tjonge, tjonge, dat was wat …
  Alzheimer een vijand die (nog) niet te bestrijden is en veel leed voor alle partijen met zich meebrengt. Ik zie het in onze vriendenkring.

  Geliked door 1 persoon

  1. Vreselijk toch die ziekte. Het vervelende is dat ze vanalles ontdekken erover maar een medicijn wat echt helpt blijft maar uit. Triest om te zien zoveel leed.

   Like

 8. Groot muzikant, of jazz regen Alzheimer werkt betwijfel ik, ook mijn zwager die gitaarleraar was is er op nog jongere leeftijd onder door gegaan, Alzheimer, speelde ook jazz……..
  Turks fruit is echt een toppertje destijds geweest, een knaller voor het preutse toen….
  Goede acteur, goede actrice, mooie film…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het wordt nogal eens aangehaald dat het goed zou zijn voor het brein maar eerlijk gezegd geloof ik er niet zoveel van.
   Het verhaal wat jij schetst heb ik al vaker gehoord over andere mensen in de muziek. Muzikanten zouden er dan eigenlijk mee weg moeten komen en dat zie je toch niet. Dat het een rotziekte is zijn we het allemaal wel over eens.
   Ook een fijn weekend.

   Like

 9. inderdaad een bijzondere man , hoe dat zit mij die openbaring weet ik niet , bijzonder is het wel
  maar toch ook die wildplukker , van snelle baan naar de rust van de natuur , heel speciaal
  ja ik vind dit een mooi programma , zij zoekt ” normaal ” de verste uithoeken van de wereld op , nu dat niet kan blijft ze dichtbij , en maakte mij weer blij 🙂
  het verbaasd me ook , dat ik al zoveel van ons mooie landje zag zo op de wandelingen , geen wonder ook dat ik dat dus mis 😦
  alvast fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee dat is echt geen wonder. Als het HH klaar was was jij weg. Dat mis je nu als geen ander.
   We moeten geduld hebben maar voor hoelang vraag ik me af.

   Geliked door 1 persoon

 10. Ik denk dat ik toch maar wat meer ga oefenen. Ik heb net muziek toegestuurd gekregen, een uitdaging is goed voor de geest. Ik kende deze muziek van Rogier van Otterlo en Louis van Dijk niet maar vind het wel mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oké. Fijn dat ik je op iets moois heb kunnen wijzen. Ik was destijds wel gecharmeerd van Louis van Dijk maar hij nogal eens met ‘foute mensen’ om vond men vooral toen.

   Like

 11. Ik wist dat van de week is overleden is. Mooie muziek om te luisteren. Turks fruit is zeker bekend. Het is zeker rot ziekte. Mijn vader is daardoor ook overleden. Er is steeds geen medicijnen voor. Ik hoop in de toekomst wel medicijn uitgevonden. Je ziet altijd alzheimer echt aftakelen. Dit vergeet nooit meer. Vreselijk!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Alzheimer is echt dramatisch. Je hebt het zelf gezien. Louis van Dijk heeft heel lang van zijn muziek kunnen genieten maar geholpen heeft het hem niet.

   Like

 12. Ik heb hem toen nog een keer op tv gezien en echt ongelooflijk als ie begon te spelen dan leek het wel een ander mens te worden. Muziek doet zoveel voor hen. Ja Turks Fruit idd wat een film was dat ook zeg. Hoewel eerlijk gezegd bij mij de radetzkymars tietekonttietekont ook wel heel erg bij gebleven is 😉 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha ha, die weet ik dan niet meer. Ga ik nog even opzoeken.
   Ik vond die film toen super spannend en emotioneel dat weet ik nog wel.

   Like

 13. Ik heb inderdaad gelezen dat hij is overleden. Toch ken ik maar weinig muziek van hem omdat ik jazz te springerig vind. Ik krijg er de zenuwen van. Sorry…De film Turks Fruit zag ik pas veel later op tv. Wel een heel tragische afloop.
  Lieve groet♥
  Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 14. Alzheimer… ik moet er niet aan denken om dat te krijgen.
  Pasgeleden de film Still Alice gekeken. Heel aangrijpend.
  Jazz sla ik meestal over. Ik word er een beetje onrustig van.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.