Was dat nou? Brommers kiek’n

Brommers kieken.
Het gezegde kwam tijdens een wandeling in een verhaal naar boven, meisjes strikken op de zaterdagavond.
Door de context van het verhaal begreep ik wel ongeveer waar het over moest gaan, Heb er vreselijk om moeten lachen. Een tijdgebonden gezegde.

Rond 1955 tot 1970 stonden er veel brommers buiten bij feesten, partijen en festivals.
De meeste mensen bezaten nog geen auto’s om het simpele feit dat die voor de gewone man (nog) betaalbaar waren.
Wat wel betaalbaar was waren brommers. Naast gebruiksgemak was het soms ook een statussymbool net als onze auto’s nu. Ieder zijn merk, met of zonder veel kleur. Opgevoerd met knetterende knalpijpen en grote rookpluimen achter zich aan.
En een statussymbool moest bekeken worden. Vaak werd dit als smoes gebruikt om een meisje mee naar het fietsenhok te krijgen en daar eens te praten of het meisje trek had in verkering de jongen of om eens los te gaan in een lekkere zoenpartij.

Het gezegde ‘Brommers kieken’ of ‘Brommers kiek’n’ komt uit het oosten en noord-oosten van Nederland. Een echte Achterhoeker weet precies waar je het over hebt als je zegt brommers te gaan kieken.
In 2017 heeft de VPRO een uitzending gewijd aan het fenomeen ‘Brommers kieken’

Wij gaan niet naar het fietsenhok om brommers te kieken maar naar foto’s van de mooiste brommers die ik tot nu toe tegen gekomen ben.

DSC02472 (Klein)

50 gedachten over “Was dat nou? Brommers kiek’n

 1. O prachtig , ik had meerdere brommers , Flandrya – BSA en Puch
  de Puch zag wel fietsenstallingen , reed ik mee naar school en nadien nog wel naar de legerplaats 🙂
  pracht filmpje over het platteland

  Geliked door 1 persoon

   1. ik ben een geboren Amsterdammer , die tot z’n 29ste op het platteland werkte
    pracht tijd , en nu nog steeds de liefde voor het polderlandschap
    koeien in de wei , Karel blij

    Like

 2. Prachtig, ken tal van bromfietssoorten, hield het zelf meestal bij mijn oude vertrouwde Kreidler floret, vaak wel redelijk opgevoerd, of je liet er eentje uit Duitsland overkomen, had je eigenlijk gelijk een lichte motor ipv bromfiets, later nog Zundapp en tal van Yamaha”s gehad, fietsenhok om te stallen, versieren nee hadden we de muziektent voor en grote boom midden in het dorp….mooie tijd…..

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb zelf nooit een brommer gehad, mocht jiet van thuis. De uitdrukking kende ik niet maar in het fietsenhok van school werd wat afgerotzooid tijdens de pauzes.

   Like

 3. Wat een leuk stukje. De uitdrukking kende ik niet, maar een brommerfan was ik wel – voor even toch… Je brengt me op het idee om daar nog eens iets over te schrijven.

  Geliked door 1 persoon

     1. Ook dat. Ik reed al auto toen ik nog niet mocht… rondcrossen met mijn pa zijn BMW op de oprit, in en uit de garage… en er een stuk af rijden… Wat een tijden.

      Geliked door 1 persoon

 4. Ha, ha, ja Brommers kiek’n. Dat kenden we in Twente ook. Mijn eerste vaste vriendje had een Zündapp, de liefde hield niet lang stand. Toen ik slaagde voor de MULO in de jaren 60 kreeg ik een Mobylette. Man wat was ik daar blij mee, gouden tijden. Leuk onderwerp.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het leek mij ook wel wat maar heb er nooit een gehad. Zat al wel heel snel achter het stuur van een auto. Was/ben ik ook gek op maar niet zo’n grote . Ik houd meer van die kleine snelheidsduiveltjes.

   Like

   1. Als vrijgezel heb ik jaren in mini’s gereden. Heerlijke karretjes.
    Sinds eind vorig jaar staat er een tweedehands hybride bak voor deur met alles erop en eraan. Opel Meriva (diesel) ingeruild, prima trekkracht i.v.m. de caravan. Fijne compacte auto, heeft 16 jaar dienst gedaan, maar was met de nieuwe normen opeens een vervuiler en mocht bepaalde steden niet meer in. Moest dus een goede vervanger komen, is wel gelukt en het is een comfortabele wagen, maar de afmetingen was wel even wennen. En toen kwam corona, mooie auto, maar de caravan staat nog steeds op stal en wacht op betere tijden. Anders waren we vandaag naar de Elzas vertrokken. Oh ja, de plantjes staan weer buiten. IJsheiligen geweest dus dat getut moet afgelopen zijn.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wauw, mooie auto hoor. In november heb ik mijn auto ingeruild voor een Kia picanto van 3 jaar oud. Super blij mee. En toen kwam corona en hij staat er maar. Maar voorlopig laat ik hem mooi staan, ben al verslaafd aan dat ding. Lekker handig.
     Het zal toch wel komen dat jullie weer naar Duitsland kunnen. Zitten wij eigenlijk ook een beetje op te hopen.
     Ik hoop dat we geen nachtvorst meer krijgen, dat gedoe zijn we ook wel zat en mijn oleanders moeten lekker de zon in. Ze bloeien al bijna. Trots op.

     Like

  1. Heb hem even opgezocht maar dat was een stoere zeg. Mijn vader had toen ik nog klein was ook een brommer. Daar zat ik wel achterop maar toen het gezin groter werd had hij vrij snel een auto. Een Opel kadet. Tjonge wat waren we daar ook wijs mee.

   Like

  1. Ik mocht er toen geen brommer. Mijn ouders waren veel te bang voor ongelukken. Had wel als resultaat dat ik na mijn 18e verjaardag binnen 5 maanden mijn rijbewijs had. Een auto kwam beel later maar dat was niet erg want vrindje had er een en daar mocht ik ook nog in rijden.

   Like

 5. Bij “brommers kiek’n” moest ik ook meteen aan de smoes denken. Overigens altijd bedankt voor de eer (-:
  Die foto vind ik geweldig!

  Geliked door 1 persoon

 6. In mijn schooltijd had ik er niet mee te maken, op de huishoudschool zaten geen jongens en meisjes reden in de jaren 50 meestal nog geen brommer zoals jij ze hier laat zien, hooguit een Mobylette of solex maar dan waren ze meestal wel wat ouder en niet meer op school maar gingen ermee naar het werk.

  Geliked door 1 persoon

 7. Buikschuivers of Puch…. haha ja heel herkenbaar hoor. Alle jongens hadden brommers (meiden ook trouwens, ik ook) en dan achterop. Ik liever met een hoog stuur dat je niet zo hoefde te hangen achterop.

  Geliked door 1 persoon

   1. Denk dat veel mensen aan de pubertijd/middelbare school/studeren goede herinneringen of minder goede maar dan leef je denk zo intensief….en vele nieuwe dingen.

    Geliked door 1 persoon

 8. mogge AnneMarie
  ja die brommers brachten vele mooie herinneringen bij velen 🙂

  inderdaad een mooie wandeling , je beleeft het landschap dan toch weer anders als op de fiets
  dit korte stukje met de trein dorst ik wel aan , zag het als een oefening , dinsdag weer , dan naar Amsterdam en Artis 🙂
  nee vervelen doe ik me gelukkig ook nooit
  houd vol en blijf gezond
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben benieuwd hoe de volgende rit met de trein gaat. We willen ook wel graag naar Amsterdam. Kunnen zeggen dat het echt noodzakelijk is, onze zoon woont er tenslotte maar ik ben er nog een beetje huiverig voor.
   Ja fietsen is anders dan wandelen. Wel een voordeel dat je naar plekken kunt die iets verder weg zijn. Kan soms makkelijk zijn.

   Geliked door 1 persoon

 9. ik begrijp je huiverigheid , is toch ook logisch
  ik zal het dinsdag ondervinden , zowel in de trein als wandelend naar en in Artis
  en verder wil ik weer wat wandelingen doen van station naar station , niet te ver weg van hier 🙂
  of enkele reis en terug lopen 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. ik ga ze dit weekend ff opzoeken in m’n lijstje , zijn meest bekende voor me , dus die het langste geleden zijn mogen eerst 🙂

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.