Z.O.Z. The Cuckoo

Een paar keer was hij me al opgevallen, ineens drong het tot me door. Hij is er weer de koekoek. Zijn roep kun je haas niet missen. Van kleins af aan ken ik zijn geluid. Niet vreemd natuurlijk aks je dicht bij bos en heide woont. Zien had ik hem nog nooit gedaan en laat dat nu stom toevallig afgelopen zondag zomaar gelukt zijn.

Erg bijzonder om te zien is de koekoek eigenlijk niet. Een grijze vogel ter grootte van een houtduif met spitse vleugels en staart. Hoe wist ik dan dat het een koekoek was? We wandelden op de heide toen er plots een vogel van de ene naar de andere boom vloog. Hij landde in de boom en direct hoorden we zijn roep, koekoek. Verbaasd over het feit dat daar misschien wel een koekoek zat bleven we luisteren en kijken. Om dichterbij te komen slopen we over de heide en hoorden we hem steeds weer roepen. Het kon gewoon niet missen, daar zat een koekoek.

Als je op Wikipedia kijkt dan verschijnt daar een enorme opsomming van kenmerken en eigenaardigheden van de koekoek. Wij kennen hem enkel van zijn typische roep en manier van broeden. De koekoek legt een ei in een vreemd nest, nooit een nest van eigen makelij. Mevrouw Koekoek legt haar ei en mijnheer en mevrouw kijken er nooit naar om.

De meeste mensen zullen nooit een koekoek zien maar kennen wel zijn roep. Componisten hebben zich ook op zijn typische geluid gestort waardoor er diverse composities over het koekoek geluid zijn gemaakt.
Een van de mooiste vind ik deze wel. Fijne opgewekte muziek en zelfs zonder uitleg begrijp je wel waar het over moet gaan.

Respighi – The Cuckoo, San Francisco Symphony – Edo de Waart

Een fijn zwijmelweekend.

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ‘T Pumpke

 

45 gedachten over “Z.O.Z. The Cuckoo

 1. Ik hoor hem ook zo graag. Helaas heeft hij de laatste dagen neiging tot overdrijving en begint hij al rond 5 uur of vroeger te koekoeken… de koekoek wekt mij. Maar liever dat dan het geluid van auto’s of machines. Ik geniet van zijn geluid. Het is zo uniek.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is wel erg vroeg, hier worden we door de duiven gewekt ennnook behoorlijk vroeg.
   Zou toch ook liever voor de koekoek kiezen, het is iid een uniek geluid.

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat is deze muziek heel mooi om te luisteren. Prachtig!!!Daar word zo vrolijk van. Vogel in de boom in de verte zie je dan op de foto’s. Best wel erg ver. Toch zie je dan. Leuk gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Eén van mijn afwijkingen is dat ik, bij wandelingen in een bos, altijd ga zoeken naar de klank van die vogel tussen de andere in. Lijkt een beetje als het deksel op het potje, zonder koekoeksgeluid geen volwaardig vogelkoor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ze zijn er maar van april t/m juni/juli om hier eieren te leggen, de jongen vertrekken in september pas. Of de jongen ook al het bekende geluid maken weet ik niet. Je hoort ze dus niet het hele jaar.

   Geliked door 1 persoon

    1. Dan moet het een waar concert zijn bij jullie in het bos. Bovendien is dat geweldig. Ze nemen namelijk in aantal af helaas als zoveel in de natuur. Ik baal daar vreselijk van maar het lijkt onomkeerbaar.

     Geliked door 1 persoon

 4. mogge AnneMarie
  mooi stukje muziek
  ik hoor hier ook regelmatig de Koekkoek , vorig jaar in Zeeland kreeg ik er zelfs 1 op de foto
  dat zal toch niet die vroege vogel zijn die Matroos wakker maakt 🙂
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed zeg dat je hem op de foto hebt kunnen zetten. Is hij bij jou goed te zien op te foto? Die van mij is behoorlijk ver weg.

   Like

    1. Hij staat er goed op. Mooi hoor. Als je hem op demsite van de vogelbescherming opzoekt dan zie je dat hij toch wel iets meer heeft dan alleen grijze veren. Toch wel een mooi beestje.

     Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben geen vogelaar , maar de koekoek herken ik.😀En inderdaad, nog nooit gezien, maar blijkbaar ook niet echt een bijzonder vogeltje om te zien. Leuk om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Best wel egoistisch vogeltje, voortplanten maar een ander mag het werk doen, altijd mooi om de koekoek te horen.
  Je hebt er een mooi bijpassend muziekstuk bij gedaan, erg vrolijk inderdaad…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mooi stukje muziek💛. Vrolijk wakker worden.
  Ik wist niet dat de koekoek hier maar tijdelijk is, ik ga er eens extra opletten. Ik leerde echt bij.

  Geliked door 1 persoon

  1. De muziek is heerlijk om bij wakker te worden.
   Eigenlijk was het nooit tot me door gedrongen dat je hem maar tijdelijk hoort.

   Like

 8. ieder jaar in juni heb ik een longfunctie test en bloed onderzoek , zal dit jaar misschien wat later zijn door dat virus gedoe , verder houd ik het goed in de gaten
  ja het is geen inbouw , dus er valt wel eens wat achter 🙂
  vanmiddag ben ik weer aan de kokkerel
  ja een pracht natuur pps

  Geliked door 1 persoon

 9. Prachtige muziek om naar te luisteren. Ik ben ook een fan van de koekoek… afgelopen donderdag tijdens mijn wandeling zo mooi stil, met op de achtergrond…. sttt stil… dan hoor je hem koekoek koekoek koekoek…

  Geliked door 1 persoon

  1. Hij herinnert mij heel erg aan vroeger. Als klein kind wandelden we op zondag met de hele familie door het bos en dan hoorden we hem ook vaak. De combinatie bos en koekoek brengt me altijd terug naar mijn jeugd.

   Geliked door 1 persoon

 10. Mooie muziek. Wat een tref de koekoek met zijn herkenbare geluid zo dichtbij. Voor mijn gevoel zit dat beest altijd op afstand. Van vroeger herinner ik mij dat als de koekoek zich liet horen je met blote benen mocht. Blijkbaar was het warm genoeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klopt ook wel gezien de tijd hij ij Nederland verblijft april t/m juni juli. Nog even genieten van hem, hijnis zo weer weg.

   Like

 11. En toch heeft de koekoek een slechte naam, als zijn roep gehoord wordt voorspelt dat regen zegt een volkswijsheid. Nou is dat op dit moment ook weer niet zo héél negatief want we kunnen wel een buitje gebruiken in de natuur. In de muziek laat hij inderdaad goed van zich horen;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. Die volkswijsheid ken ik niet, ff opzoeken.
   Ik hoop dat het vandaag lekker gaat regenen hier. De natuur heeft het zo nodig.

   Like

    1. Beetje wel.
     Heb het nagekeken en er zijn iid een aantal gezegden. Heel spannend zijn ze niet, misschien de reden dat we ze zeker nu niet veel meer horen.

     Like

 12. Je krijgt me nog om met je muziek haha. Vorig jaar voor het eerst een koekoek op de foto kunnen zetten. Echt wel leuk. Hoorde hem al heel lang maar zag hem nooit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heb je hem van dichtbij kunnen fotograferen? De foto van mij is zo ver af. Ondanks dat toch wel blij mee. Als je hem opzoekt bij vogelbescherming dan is het otch wel een mooie vogel.

   Geliked door 1 persoon

 13. Ik hoor de koekoek ook graag. Echt zo’n zomers geluid.
  Wij hebben er ook één bij ons in de buurt. En ook op het park waar ons zomerhuisje is horen we hem ieder jaar weer. Hij laat zich inderdaad niet makkelijk zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bofkont dat hij zomdichtbin te horen is. Wij moeten er wel eventjes voor gaan. Maar we kunnen hem hier iig horen en dat hoort echt zo bij het voorjaarsgevoel

   Like

 14. ha die AnneMarie
  wie weet kijk ik nog eens voor zo’n lens
  wat zeker is , dat ik nieuwe wandelschoenen nodig heb , en die gaan voor 😀
  ben ook meer voor de foto’s van onderweg of nu dan ook de dierentuin
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 15. ha die AnneMarie
  ik ben blij met je mooie reactie op de foto’s
  ja ook die in het aquarium aardig gelukt hé , denk dat het glas ook schoner was dan anders
  ik ben er blij mee 🙂
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.