Z.O.Z. Ludwig van Beethoven 1770 – 1827

Deze week was het Beethoven week met als finale de top 30 van Beethovens mooiste werken gekozen door luisteraars van Radio NPO4.

Ludwig van Beethoven geboren in het Duitse Bonn heeft Vlaamse roots, de reden dat de naam van Ludwig met van- of von Beethoven geschreven wordt.
Om hofzanger te worden verhuisde opa Beethoven naar Bonn waar later een kleinzoon Ludwig geboren werd.
Beethovens vader was vastberaden om van Ludwig net zo’n wonderkind te maken als Mozart. Uiteindelijk is het wel gelukt maar de verdere vergelijking met Mozart is op geen enkele manier van toepassing.
Armoede en een vader die stevig dronk, hem bij nacht en ontij uit bed haalde om voor zijn drinkbroeders te spelen resulteerde in een somber en wantrouwend mens. Ondanks zijn somberheid en wantrouwen kon hij luidruchtig en vrolijk zijn.

Beethoven heeft naast zijn ongelukkige jeugd een niet al te vrolijk leven gehad.
Fysieke- en psychische klachten vergemakkelijkten zijn bestaan niet.
Vanaf zijn 22e werd zijn gehoor al minder en op zijn 45e was hij geheel doof.
In relaties tot vrienden en familie was hij evenmin fortuinlijk. Een langslepende kwestie over de voogdij van zijn neef verergerde diverse kwalen op latere leeftijd.

Ondanks lichamelijke en privéproblemen bleef hij muziek schrijven en werd de kwaliteit van zijn muziek er niet minder om. Zijn latere werken werden mede door het gehoorverlies steeds lastiger om te spelen maar daarom niet minder mooi om te beluisteren.
Zijn stemmingen, van vrolijk tot diep bedroefd en in de put zijn duidelijk hoorbaar in veel van zijn werken.
Beethoven heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. Een vroege periode, een midden en een latere periode. Uit elke periode zijn er bekende en minder bekende werken.

De Pastorale hebben we 4 januari al kunnen beluisteren.
Vandaag wil ik graag een pianostuk laten horen wat iedereen in welke vorm dan ook wel kent. Naast dit pianostuk gaan we luisteren naar het Europese volkslied, de koorfinale uit de 9e symfonie van Ludwig von Beethoven.

Für Elise – Ludwig von Beethoven – Lang Lang

Alle Menschen werden Brüder – Ode an die Freude – Ludwig von Beethoven

Een heel fijn zwijmel weekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ‘T Pumpke

 

28 gedachten over “Z.O.Z. Ludwig van Beethoven 1770 – 1827

 1. Heel sfeervol stukje muziek. Indertijd – toen ik nog jong was 🙂 – leerde ik het op de gitaar spelen, ik vond het toen al heel mooi. Nu lukken me nog enkel de eerste noten, de gitaar heeft de zoon mee genomen naar zijn huis.
  Ik kan Beethoven wel smaken, misschien omdat ik zijn oeuvre wat beter ken?

  Altijd fijn om wat extra uitleg te lezen in je zwijmels. Ik leer bij.

  Ook voor jou een zonnig ontspannen WE.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk dat je het op de gitaar kon spelen. Jammer dat niet al het mooie kan blijven, er is ook zoveel moois. Ik kan me herinneren dat Beethoven in ‘onze’ tijd veelvuldig te horen was. Bij mij is hij eigenlijk een beetje uit beeld geraakt maar enkel omdat er weer andere componisten voorbij kwamen die ik ook goed vond.
   Zo’n week Beethoven speikert je wel weer bij.

   Geliked door 1 persoon

 2. Het is zeker heel apart om te zien spelen op piano. Doet hij heel apart van manier. Mooie zwijmel muziek naar te luisteren. Beethoven kennen wij wel. Maar niet echt op ingegaan. Wat goede uitleg heb je geschreven. Wij zijn weer terug naar Yova. Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

 3. mogge AnneMarie
  doof zijn en toch zulke muziek kunnen schrijven , het helaas zelf niet meer kunnen horen , moet vreselijk zijn geweest
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar is hij o.a. ook behoorlijk somber van geworden. Hij liet zelfs zijn piano aanpassen om de muziek zoveel mogelijk te kunnen horen of ten minste dan te kunnen voelen.

   Geliked door 1 persoon

     1. absoluut 😦
      ja voor de natuur was deze afsluiting goed
      nu afwachten af het zo blijft
      ja een pracht pps met een passend stukje muziek

      Geliked door 1 persoon

  1. Beethoven doet het bij veel mensen goed. Volgens mij hoorden we hem in ‘onze’ tijd vaker dan tegenwoordig. Ik heb het idee dat ik met hem groot geworden ben.

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat lijkt mij ook. Het gehoor verlies heeft ook jaren in beslag genomen. Dus jaren met een donkere wolk boven je hoofd leven.

   Like

 4. Mooi je blog. Ben fan van B. Ik heb begrepen dat hij ook anders ging componeren door zijn slechthorendheid. Dat zijn latere werken meer zware tonen hadden dan zijn eerdere. Als slechthorende besef ik dat zijn muziek voor hemzelf nog anders geklonken moet hebben ook door de tinnitus. Hij heeft heel veel moois nagelaten in ieder geval.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een man die het zijn hele leven niet makkelijk heeft gehad. Zijn doofheid spreekt veel mensen aan. Wie heeft er niet met gehoorverlies te maken en kan zich er wat bij voorstellen.
   Vind het ook heel knap dat hij is door blijven componeren.

   Geliked door 1 persoon

   1. Heel veel mensen kunnen zich weinig bij slechthorendheid voorstellen is mijn ervaring. Bij mij is het op de middelbare school ontdekt en sindsdien heb ik gehoorapparaten. Dat is iets anders dan het gewone gehoorverlies op leeftijd. Dat krijg ik er nog bij. Ik besef echt heel goed wat een doorzetter die Beethoven moet zijn geweest.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dan was jij er ook al vroeg bij wat gehoorverlies betreft. Je moet altijd een extra tandje bij zetten door een beperking ook al bijna een leven lang.

     Geliked door 1 persoon

     1. Waarschijnlijk is het aangeboren. En het is een lastige beperking want je ziet het niet en je moet leren om te vragen dat anderen rekening met je houden

      Geliked door 1 persoon

 5. Een man die gevormd werd door wat hem overkwam… en daar handen en voeten aangaf in de vorm van muzieknoten…. een gave die maar weinig mensen zo konden uitwerken als dat hij deed.

  Bekende muziekstukken inderdaad….

  Fijn weekend voor jullie, xxx

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooie zwijmel, ben zelf dol op de muziek van Beethoven…
  Spijtig dat een man met deze talenten vroeg kwam te overlijden…
  Dat deze man best wel een zwaar leven heeft gehad…
  Hoe bijzonder dat hij ondanks dat toch enorme mooie muziek schreef…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Echt bijzonder. Het leven vroeger was sowieso niet echt makkelijk als ik hier en daar lees over vroeger.
   Gelukkig is hij altijd blijven componeren en kunnen wij nu nog van zijn muziek genieten.

   Like

 7. Jeetje, wat heeft die man een hoop te verduren gehad.
  En bijzonder hoe de pianist speelt. Hij streelt het klavier.
  Mooie zwijmel!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.