Downton Abby

Vanaf 2010 is de serie Downton Abby te zien geweest op TV. Destijds heb ik het niet gezien maar hoorde er veel over. Dames en heren die verslaafd waren aan de serie.
Voordat ik in de gaten kreeg dat Downton Abby misschien ook wel een serie voor mij was waren er al een aantal seizoenen voorbij waardoor ik er maar niet meer aan begonnen ben.
Een aantal weken geleden ontdekte ik dat de serie herhaald werd op BBC First en wie zat vol verwachting te kijken? Juist ik dus, blij dat de serie herhaald werd en ik gekeken heb.

Highclere_Castle (Middel)

 

 

Foto: Door JB + UK_Planet – originally posted to Flickr as Highclere Castle 1, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4337882

Waar gaat Downton Abby over?
Downton Abby is een kostuumdrama over een adellijke familie op Highclere Castle in Hampshire, Engeland. Klasse verschillen tussen personeel, pachters en bewoners van het dorp worden fijntjes uitvergroot echter niet op een beschamende of irritante manier.
Boven in het kasteel leeft de adellijke familie in alle pracht en praal van de jaren rond de eerste wereld oorlog en beneden werkt en leeft het personeel.
Zowel boven als beneden is er vreugde, verdriet, intriges, liefde en liefdesverdriet en alles volgt elkaar in rap tempo op. Geen langdradig verhaal waar geen vaart in zit. Een lekker vlot drama waarbij je bij de aftiteling al denkt wanneer is de volgende aflevering?

De familie wordt min of meer in het gareel gehouden door Violet Crawley, douairière Countess of Grantham, moeder van het hoofd van de familie Robert Crawley, Earl of Grantham.
Moeder en Oma Crawley is sarcastisch van toon en rap van tong waar de meest hilarische opmerkingen en antwoorden vandaan komen. Ondanks haar snibbige toon doet ze moeite om familie en vrienden op het rechte spoor te helpen en springt desnoods financieel bij.
Beneden is het Mr. Carson die het personeel in toom houdt op zijn eigen behoudende en klassieke manier van denken en doen.
Het wordt een kostuumdrama genoemd maar zo’n drama vind ik het nu ook weer niet.
Vaak schiet ik spontaan in de lach om wat er gebeurd of gezegd wordt.
Een fijn en mooi verhaal waarvan ik ‘s-nachts goed kan slapen, niet wakker lig van de gruwelijke en/of psychopathische gebeurtenissen.

Maandag 22 juni is op BBC first nogmaals de herhaling van Downton Abby seizoen 1. Wie net zo gevaren is als ik in 2010, kijken, opnemen of terug kijken.

Veel kijkplezier.

47 gedachten over “Downton Abby

  1. Seizoen 5 en 6 moeten nog komen. Ik hoop ma deze herhalingen. Ik ben echt verslaafd.
   Er is ook nog een bioscoopfilm van geweest vorig jaar. Hoop dat hij nog eens in de bioscoop komt.

   Geliked door 1 persoon

  1. Seizoen 5 en 6 heb ik nog niet gezien en hoop dat die nog komen anders moet ik echt aan Netflix. Ik ben echt fan.
   Er is overigens ook nog een bioscoopfilm uit 2019 van.
   Moet / wil ik.ook nog zien.

   Like

 1. Oh…Downton Abby. Ik als anti-serie- mens zat aan mijn laptop gekluisterd. M’n dochter had alle afleveringen voor me gedownload en ik heb ervan genoten. Als ik de muziek hoorde, werd ik al bij (-:
  Vorig jaar december zijn Roos en ik naar de “kerstaflevering” in de bioscoop geweest.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ook een leuke upstairs/downstairs: You rang M’Lord? De laatste aflevering is twee weken geleden uitgezonden op de oude-tv-programma’s zender ONS. ONS kennende wordt dat binnenkort vast wel weer uitgezonden vanaf het begin. Dit is meer comedy dan drama. Ik heb ook zo genoten van Downton Abbey.

  Geliked door 1 persoon

  1. Seizoen 5 en 6 zijn nog niet uitgezonden. Ik hoop dat het na deze herhalingen komt. Ik ben echt verzot op Downton Abby.

   Like

   1. Ik ook. Onlangs is de serie Belgravia uitgezonden. Werd gepresenteerd als een waardige soort van opvolger van Downton Abbey. Het kon mij niet boeien.

    Geliked door 1 persoon

 3. ha die AnneMarie
  inderdaad een ieder heeft wel iets bijzonders
  dus Pavarotti ook , en een geweldige stem
  best kans dat vele dieren op apegapen liggen , wij bij thuiskomst zeer zeker ook 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. ja een bekend gezegde , de 010ers claimen zelfs dat het van hen is , maar ik kon het al vroeger in Amsterdam 🙂
  ach alles staat mij goed , ik moest wel lachen hoor hihihi
  maar m’n voetjes zijn weer als nieuw
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik was vooral altijd fan van de oude dame. Geweldig type vond ik haar. Verder snapte ik niet zo goed waar alle opheft over was. Het is een mooie serie, maar ook weer niet geweldig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Is er destijds ophef over geweest? Wist ik niet en idd, zo heel geweldig is hij nu ook weer niet maar ik heb steeds met veel plezier gekeken.

   Like

 6. Ik heb af en toe wat gezien. grappig vond ik het dat mensen van wie je het niet zou verwachten, absoluut verslingerd eraan waren. Nu het op BBC first komt, ga ik ook eens kijken.

  Geliked door 1 persoon

    1. OMG, die staat ook nog op mijn verlanglijstje. Ben wel erg aan BBC first verslaafd waar voornamelijk Engelse series en dramas te zien zijn.

     Like

Reacties zijn gesloten.