Was dat nou? New Borne

Tijdens een weekje Amsterdam ondernamen we naast wandeltochten één fietstocht.
Ouderkerk aan de Amstel, Waver, over de Baambrugse Zuwe richting Baambrugge, Abcoude, 
Holendrecht en weer terug naar Amsterdam.
Veel water, veel boten en bruggen en vooral weilanden, inclusief perfect fietsweer.

Bijna aan het einde van onze tocht stonden 2 fietsers in de richting een weiland te kijken.
Daar moest dus wat te zien zijn. Toen wij arriveerden stapten de 2 alweer op maar ja
je weet hoe dat gaat toch maar even afstappen en zien waar zij nu precies naar stonden te kijken.

Moeder koe had een kalf geworpen. We waren ruim te laat. 
De bevalling was al achter de rug en het jong geboren kalf was al bijna schoon.
Des ondanks was het de moeite waard om even te blijven en het blijde nieuws te aanschouwen.
Moeder was haar jong nog aan het besnuffelen en en ging door met schoonlikken.

Alle tantes in de wei kwamen met gezwinde spoed naar moeder en de boreling gestapt. Even kennis maken waarna ze rustig verder graasden. Het kleintje mankeerde niets en was goed gekeurd.

Ondertussen helpt moeder de kleine omhoog. Probeer maar een paar stappen te maken, ja probeer het maar. Oef je valt weer. Rustig maar, geen paniek. Het komt best goed.

39 gedachten over “Was dat nou? New Borne

 1. Prachtig onverwacht geschenk. Ongelooflijk toch hoe snel het kalfje op zijn pootjes mag en kan staan.
  De bevalling erbij had het inderdaad afgemaakt. Het heeft niet veel gescheeld voor jullie.

  Like

   1. Ja toen was ik nog best jong hoor, wij woonden tussen de weilanden. Een vrouw van de boer ging een koe helpen met kalven en vroeg of ik mee wilde gaan. Ik vond het wel leuk. Met van die stokjes om de poten trekken. Heel indrukwekkend. Ooit ook een keer in de stal gestaan om te fotograferen toen er een kalf geboren werd met laarzen van de boer aan haha. En ooit een geit geholpen die had al twee geitjes en de derde kwam er niet uit, die heb ik gekeerd nooit gedaan maar dan doe je dat gewoon en helpen geboren worden. De moeder opende de zak en likte de kleine af. Daarna kwam nog nummer 4. We hebben ze toen met zijn allen (het waren geiten in onze jachthaven) met de fles gevoerd omdat 4 teveel was voor de moeder. Tussen de boeren opgegroeid he haha.

    Geliked door 1 persoon

    1. Tjonge, wat een verhaal zeg. Geweldig. Je bent een echte held joh. Ik keek nogal eens Dr. Pol. Een dierenarts uit Amerika, het is nu wat over maar ik was verslaafd aan die uitzendingen. Vind het prachtig ommte zien.

     Like

     1. Heb hem gevonden haha. Ook nog aan geschiedsvervalsing gedaan het was het tweede geitje dat ik hielp geboren worden. Toen ik dit thema zag staan moest ik opeens denken aan de geiten die we vroeger in de haven hadden, geiten die op een kade met veel gras liepen en altijd naar je toe kwamen.

      Eén van de geiten was zwanger en stond op het punt om te gaan jongen toen wij op een zondag op een ander terrein bezig waren om onze boot op te knappen.

      Twee stukken water lagen er tussen maar toch hoorde ik dat de geit heel vreemd stond te blaten en ik ging polshoogte nemen.
      Toen ik er aankwam was er één geitje al geboren en de tweede wilde niet, ik was er alleen dus dan doe je wat je intuïtie je ingeeft en ik voelde hoe het geitje lag, dwars dus en zonder na te denken draaide ik het geitje en hielp hem geboren worden.

      Je denkt dan niet aan vieze handen, met een paar handen gras veegde ik het geitje schoon en gaf hem aan zijn moeder die het meteen helemaal schoon ging staan likken en even later ging hij proberen te staan.
      Er werd nog een derde en vierde geitje geboren dus het was een zware bevalling voor moeder geit en met twee tepels ook niet genoeg om ze alle vier te kunnen voeden.
      Dus werden er flesjes aangeschaft en bij toerbeurt gingen wij de kleine geitjes bijvoeren tot dat het niet meer nodig was.
      Als ik er aan terugdenk blijft het nog steeds heel speciaal en mooi om zoiets eens mee te maken .

      Like

  1. Ohh, jij ook al eens geholpen. Het lijkt me super om er eens bij te helpen. Moet het wel nodig zijn. Moet er wel hulp bij nodig zijn nauurlijk.

   Like

 2. mogge AnneMarie
  ja een mooie ode aan de roos
  jullie willen de wei in of is dat de hei 🙂
  ik zo ff naar het centrum voor een boodschap , zou droog blijven in de ochtend
  wens jullie een fijne en droge zonnige wandeling

  Geliked door 1 persoon

    1. Waar je nu woont is ook mooi maar toch weer anders. De stad heeft zoveel te zien dat ne ongemerkt een stuk verder bent denk ik.
     Ondanks dat je soms totaal niet opschieten kunt.
     Wij vinden het altijd een feestje om in Amsterdam te logeren en deel van de bevolking daar te zijn.

     Geliked door 1 persoon

     1. We woonden bijna 20 jaar op een woonark in Wilnis, 3,5 jaar in Amstelveen, dus die hele omgeving is bekend voor mij. Ja, Zeist en omgeving is ook heerlijk.
      Haha, ik heb dat dus ook in een stad. Leuk hoor Amsterdam, blijft toch mijn geboortestad en daar ben ik trots op. 😊

      Like

      1. Die woonboot lijkt me iik wel wat om een poosje in te wonen. Je kunt daar ook best trots op zijn. Als ik er ben denk ik altijd zou ik hier willen wonen? Dat vraag ik me in Maastricht bv nooit af.

       Geliked door 1 persoon

       1. Het is ook een mooie omgeving, lekker veel water in de buurt. Wij konden met een boot zo naar de Vinkeveense Plassen varen want er was een open verbinding. Het was een heerlijke plek! En eigenlijk wilde ik niet weg, maar omstandigheden die andere kansen boden gingen voor. En toen was het ook goed hoor.

        Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.