Lange afstandswandeling, 66 km.

Terwijl de blaren nog zichtbaar zijn is het al ruim een week geleden dat we met de club de uitdaging van 66 km. aangingen. Vanaf het transferium bij Barneveld-Noord zou de wandeling richting Zwolle gaan. De meeste mensen verklaren ons voor gek maar de sporters die van een fijne uitdaging houden zullen het vast herkennen. Een aantal leden houden wel van een flinke uitdaging en helemaal nu de 4-daagse niet gelopen kon worden.

Om 4.45 uur was het verzamelen bij het transferium waar een kofferbak kop koffie klaar stond  verzorgd door een van de leden de uitdaging iets te gek vond. Met 9 man en 4 vrouwen stonden we de koffie naar binnen te werken en te trappelen van ongeduld om te gaan. Gestoken in gele hesjes en omarmd met knipperarmbanden vertrokken we precies 5.00 uur in het donker maar met heel veel zin in de dag.  Dat lopen in het donker was nog wel even een dingetje. Ieder bultje en heuveltje op ons pad werd door mij struikelend genomen. Manier van lopen die in het donker erg onhandig blijkt te zijn. Gelukkig was er iemand met een zaklamp waar ik voor mocht lopen zodat ik wat licht had om te zien waar ik liep. Dat hielp, het geschuifel en gestruikel werd minder.

De eerste rust was in Garderen bij een ander lid van de wandelclub. Daar kregen we koffie en broodjes verzorgd door de dame die ons om 4.45 uur al van koffie had voorzien. Onbeschrijflijk hoe lekker koffie met een broodje in de vroege ochtend na 10 kan zijn. Het zonnetje was ondertussen door gekomen dus werden de broekspijpen van de afritsbroek verwijderd, die zouden alleen maar voor oververhitting gaan zorgen. Nog even een plas en richting Elspeet waar de volgende rust zou zijn.

In Elspeet hadden we de tweede koffie stop maar nu met appelgebak of een wafel met warme kersen. Hier scheen de zon nog volop maar al snel nadat we daar vandaan vertrokken kroop de zon achter de wolken en hebben we hem pas tegen 19.00 uur ‘s-avonds weer terug gezien. Bij de volgende stop in Epe werden de broekspijpen razendsnel weer aan de pijpen geritst. Te koud om met blote benen te lopen. Bij deze rust werd ook de samenstelling van de groep anders. Eén wandelaar stopte na 40 km. en 3 andere dames sloten aan om de laatste 22 km. mee te wandelen naar Zwolle.

Die laatste 22 km. bleken er achteraf 26 te worden. Klein foutje waar je eigenlijk altijd rekening mee moet houden maar niet echt wilt. Een afwijking van 4 km. is best pittig vooral na zo’n lange afstand. De route was nagefietst en toch klopte het niet helemaal. Het vervelende is dat je je instelt op het aantal kilometers dat opgegeven is. Om dan om te schakelen naar meer kilometers is soms lastig maar we waren nu al zover gekomen dat die 4 kilometer er eigenlijk niet meer toe deden. 

Tussen Epe en Zwolle waren nog 2 rusten. Eén in Wapenveld en één ergens bij een pannenkoekenhuis langs een provinciale weg en toen begonnen dus die eindeloze laatste kilometers. Maar dan loop je Hattem binnen en zie je in de verte de Peperbus van Zwolle staan. Eigenlijk schampten we Hattem aan want al snel liepen we richting de rode spoorbrug bij Zwolle waarlangs een voet- en fietspad loopt. Via deze brug en een klein stukje langs het spoor liepen we de binnenstad van Zwolle in. Kwart over 8 zette ik mijn horloge weer stil bij ‘de Belgische Keizer’ in Zwolle. Daar gaven we ons vol overgave over aan een zelf gebrouwen biertje en lieten ons de warme hap prima smaken. 22.45 uur zaten we inclusief mondkapjes in de trein om richting Amersfoort te gaan. Na een overstap richting Barneveld-Noord. Nog even een paar dames afzetten in Barneveld in richting Ede. 00.30 uur stapte ik vermoeid maar tevreden ons huis weer binnen.

Volgend jaar wandelen we van Barneveld-Noord naar Nijmegen. Ik geloof dat het een traditie aan het worden is.

57 gedachten over “Lange afstandswandeling, 66 km.

 1. Dit vind ik O.N.G.E.L.O.O.F.L.I.J.K!!!!
  Hebben jullie écht 66 km gestapt op één dag?!
  Ik snak al naar adem bij het lezen hier…..
  Moet je er dan niet dagenlang voor boeten achteraf?

  Toen ik 18 en jong meisje was stapte ik ‘een marathon’ en ik was er kapot van. De volgende dag lukte lopen bijna niet meer, omwille van de vele blaren.

  Diepe, diepe buiging.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar was ik wel een beetje bang voor maar het viel allemaal reuze mee. De dinsdag daarop zat ik alweer op de fiets en hebben we samen met vrienden weer 45 km. gefietst.
   Wel met teenslippertjes aan.
   De juiste schoenen zijn heel belangrijk om blaren tegen te gaan.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik zie jullie gaan over de brug tussen Hattem en Zwolle en dan het stadscentrum in, want dat traject ken ik, maar dan op de fiets vanaf de camping in Hattem. Alle respect, wat een prestatie!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah, je weet dus precies waar we liepen. Is altijd leuk als je het herkent. Doen we trouwens niet iedere week hoor. Dan is de leut er zo af.

   Like

 3. Ik zoek naar de juiste superlatieven. ‘Supercalifragilisticexpialidocious’ om Mary Poppins te citeren. Mijn langste wandeling OOIT was 45 km en toen was ik 17. Wow 66 km. Ik zou vandaag de dag al blij en trots zijn als ik dat op de fiets presteer. Petje af en een diepe buiging.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op de fiets vind ik het ook pittig. Gek genoeg loop ik toch liever. Zulke lange afstanden wel graag met gezelschap anders is het wel een hele lange dag.

   Like

 4. Petje af….Wauw! Maar begrijpen doe ik het natuurlijk wel. Het lijkt me een erg leuke uitdaging die voor een geoefende loper “te doen” is. Wie 4 dagen achter elkaar 40 km kan lopen kan dit. Waar je in de vierdaagse altijd weet “morgen moet ik weer” kun je bij zo’n dagtrip “doorgaan tot het gaatje” je mag dus je reserves aanspreken.
  Maar het blijft een mega prestatie! Ik zou op dit moment de helft al een grote prestatie vinden.

  Like

  1. De helft zou voor jou iid ook al heel wat zijn. Leuk dat je het wel begrijpt deze uitdaging. Jouw zwemacties vind ik ook al zoiets. Ik/wij kunnen daar zo enthousiast over worden dat we er ook helemaal voor gaan.
   De voorbereidingen waren door corona nu ieder voor zich maar dan komen we samen om te gaan en is het een klein feestje om te doen.

   Like

   1. Ik heb ook altijd iets met uitdagingen die “net even anders” zijn. Zoiets doe je “tussen je oren” Zo “reed” ik ooit 30 km toertocht op het ijs uit op kunstschaatsen , die ook nog een maat te klein waren terwijl ik nooit meer gedaan had dan wat krabbelen op van die houten doorlopertjes waar je meer naast dan op stond;-)

    Geliked door 1 persoon

    1. Oh ja. Ook zoiets. Heerlijk dit soort uitdagingen.
     Je bent echt een toppertje, altijd geweest komen we nu dus achter. Alleen al van dit soort verhalen kan ik zo genieten.

     Like

 5. Nou ik vind het echt een prestatie. Gefeliciteerd dat het gelukt is! En wandelen is toch goed voor een mens dus waarom niet eens zo’n gekke uitdaging. Is dit de langste wandeltocht die je ooit gemaakt hebt? En kon je de volgende dag wel een beetje behoorlijk je bed uitkomen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dit was de langste tocht die ik ooit gemaakt heb. Ee zijn ook georganiseerde tochten van 80 km. Maar daar ga ik niet aan beginnen. Dan start ze ‘s-avonds om 10.00 uur en loop je de hele nacht door en tegen 16.00 als het goed gaat klaar. Een nacht doorhalen en zeker op deze manier begin ik niet meer aan.
   Het viel heel erg mee met uit bed komen. Ben ook aardig bewusteloos geweest die nacht, dat gebeurd me niet zo heel vaak.
   Nadien viel me voor 100% mee. Ik had erger verwacht.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja de Kennedymars is dat hè. Ik had buren die wel veel wandelden (kwamen uit Bergeijk) maar niet eens zoals jij. Die deden elk jaar mee, vond het gekkenwerk, maar goed, was voor het goede doel hè..

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.