Z.O.Z. Jan de Pianoman

Begin september trokken wij met vrienden inclusief fietsen richting West-Friesland. Daar wilden we wel eens rondfietsen. Helaas was het een bewolkte dag waardoor foto’s wat donker uitvallen maar het bleef droog dus we konden prima fietsen. Onderweg moet er natuurlijk gegeten en gedronken worden. We dachten in Hindeloopen wel even een pauze te kunnen houden maar dat viel flink tegen. Door corona,, tafels en stoeltjes ver uit elkaar en een enorme stoot aan toeristen was alles bezet. Verder fietsen dan maar en zien of het op een andere plek minder druk is.

Een paar kilometer verder fietsen we het veel rustiger Koudum binnen. Iets vinden om koffie te drinken viel toch wat tegen. We fietsen het dorp al bijna weer uit toen we een restaurantje ontdekten waar pianomuziek vandaan kwam. Was het wel een piano? Ik kon het niet goed thuis brengen, het leek verdacht veel op een piano maar was het toch niet helemaal. De deuren stonden (ivm corona) wagenwijd open en verwelkomden ons hartelijk.

Achterin het restaurant stond een oude piano maar boven het klavier brandden tal van lichtjes. Dat was vreemd. Bovendien speelde de piano geheel zelfstandig. Een ouderwetse pianola? Het werd steeds interessanter. Jan Kasteel, de eigenaar kwam direct toegesneld om uitleg te geven over de piano. Hij had het binnenwerk uit een oude piano gehaald en een elektrische piano met allerlei toeters en bellen in het oude karkas van de piano gebouwd. Het binnen werk van de oude piano hing verspreid aan de muren van het restaurant. De muziek die uit de piano kwam had hij zelf ingespeeld, de piano nam zijn muziek op en speelde het nu geheel zelfstandig af. De techniek staat voor niets.

Jan Kasteel was niet alleen een begenadigd pianospeler, zijn accordeon werd een half uurtje later ook nog ter hand genomen om een vrolijk deuntje ten gehore te brengen, het werd steeds gezelliger. De gitaar op de piano liet hij ongemoeid maar ik verwacht dat hij daar ook iets moois uit weet te toveren, gelukkig maar want we waren niet weg te slaan bij Jan de Pianoman.

Zo bloeide bij mij de liefde voor de piano gelijk weer op en kreeg ik gelijk weer zin om les te gaan nemen. Surfend op het net naar prijzen van een elektrische piano (ze zijn echt goedkoper dan een originele) kwam ik klassiek pianospel tegen van Paul van Bladel tegen. Hier speelt hij een stuk van Rameau, tijdgenoot van Bach. Klassiek op een elektrische piano? Hoe het samen met een orkest zal klinken, geen idee. Dit stuk van Rameau op de elektrische piano klinkt wat mij betreft prima. Heb het al wel honderd keer gehoord. I love it. Met dank aan Jan de Pianoman.

Les Boréades – Jean Philippe Rameau

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

39 gedachten over “Z.O.Z. Jan de Pianoman

 1. mogge AnneMarie
  een mooi verslag van vast een mooi fietsritje door een mooie streek
  en met muzikale verrassing
  en hier een mooie zwijmel
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Om de juiste piano te vinden was ook een klus geweest vertelde hij. Ik weet er verder niets van dus ik kon hem niet zonder domme vragen te stellen uit horen.
   Het binnenwerk hing aan de muren van de oude piano. Je zat daar echt met plezier rond te kijken.

   Like

 2. Zeker het verhaal waard. Mooi stukje pianospel ook.
  Wij fietsten er ook al. Ik vond toen Hindeloopen zo’n mooie naam voor een dorp.
  Twee jaar lang volgde ik pianoles als kind en ben dan overgestapt op gitaar, wat ik meer dan 10 jaar speelde en dan in de hoek liet liggen. Nu heb ik er wel spijt van, maar om te herbeginnen is de zin er niet. Nog niet? Ga jij lessen nemen?

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben zo genoten tijdens ons kopje koffie en biertje. Het was jammer dat we weer verder moesten. Het spijt mij ook dat ik niets meer gedaan heb en mijn orgel verkocht. Ik zou dus best piano willen leren spelen maar het begint al met de aanschaf ervan en waar laat ik hem dan. Maar het zit al veel langer in mijn achterhoofd. Het kan dus maar zo zijn dat ik er toch nog eens aan begin.

   Like

  1. Ieder heeft zijn eigen talenten en interesses. Jaren heb ik orgel gespeeld maar door een druk gezin en het willen werken buitenshuis is het er niet meer van gekomen.
   Het blijft nu maar in mijn hoofd zitten dat ik er toch weer een keer aan wil beginnen maar dan wel graag op de piano.

   Like

 3. Ik heb al een paar keer naar dit prachtige pianospel geluisterd, vind het heel mooi. Ik vind het op een elektrische piano geweldig klinken, maar ben ook benieuwd hoe het klinkt op een gewone piano. Ik wil het verschil graag horen. En als ik eens in Koudum kom ga ik beslist op zoek naar Jan de Pianoman, lijkt mij geweldig om te zien.

  Like

  1. Dat zou ik doen als ik jou was. Hij leeft voor de muziek en straalt een en al muziek uit. Geweldig.
   Als je het commentaar onder het filmpje kijkt zijn er veel mensen die vragen naar het merk van de piano. Heb ik ook gedaan. Helaas is deze niet meer leverbaar en de prijs viel mij ook mee.

   Like

  1. Dank je wel. Ik ben er zelf ook helemaal fan van.
   Gek hè, Ik kwam dit tegen omdat ik op zoek was naar elektrische piano’s en dan kom je zo’n verrassend stukje muziek tegen.
   Rameau ken ik wel als componist maar eigenlijk veel te weining.

   Like

 4. Wat een mooi verhaal en wat kan je onderweg toch altijd leuke ontmoetingen hebben. De pianomuziek is aan mij minder besteed….. Veel succes met het oppakken van je pianospelen……

  Like

  1. Soms baal ik er van dat we veel weg zijn maar aan de andere kant beleef en maak je best veel mee onderweg. Even de gedachten op nul zetten lukt dan prima.

   Geliked door 1 persoon

 5. Prachtige muziek, ben zelf ook liefhebber van de piano en alles wat met toetsen te maken heeft, jullie hebben het eigenlijk getroffen dat de andere restaurants vol zaten, het lot heeft zo moeten zijn, uitkomend bij Jan de pianoman, hoe bijzonder dat hij ook nog al het oude opgehangen heeft aan de muur, de piano vakkundig veranderd heeft, een heel bijzondere restauranthouder met een grote passie voor muziek…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was echt genieten daar en niet alleen door ons. Er schoven steeds meer mensen aan tot dat het restaurant vol was en de mensen jaloers naar binnen keken.

   Geliked door 1 persoon

  1. Het origineel is voor een orkest, heb het ook uitgevoerd door een echte piano gehoord maar vind deze uitvoering op de elektrische piano het mooist. Ik heb hem al wel 100 x geluisterd.

   Geliked door 1 persoon

 6. ja zeker weer meer mogelijk pppfffttt op zo’n nieuw mobieltje
  en als ik het goed heb zitten er meer camera’s op , alles eens uitproberen
  gister maakte ik er wel al wat filmpjes mee , en die maakte ik vandaag tot 1 🙂

  ja we hadden een prachtige dag gisteren , en troffen die mooie beessies in het groot
  je zou ze zo tegenkomen hihi

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn kleinzoon Sebastian had een elektrische vleugel , ze hebben echt wel een goed geluid én heel veel meerwaarde omdat je je er ook “jezelf’ mee kunt begeleiden”door de opname mogelijkheden. Je kunt er vaak ook oude “piano vormen” op laten horen wat bij de oude componisten soms een leuke pre is. Prachtig en rustig stuk muziek.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja hij speelt nog maar zijn vleugel kon niet mee omdat hij eerst naar Colombia verhuisde en pas later weer naar Ruud in de USA is verhuisd , Hij “behelpt” zich nu met een keyboard. Hij hoopt nog steeds hier naar het conservatorium te gaan maar kan nu niet hierheen omdat Ruud daar ook niet weg kan zonder zijn baan te verliezen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat is wel sneu allemaal. Hij was zo goed op weg toen. Het is trouwens allemaal nogal lastig nu qua studeren en dan ook nog een studie in de muziek. Momenteel vallen er erg harde klappen onder de artiesten, wat mij enorm spijt. Ik ben zo bang dat er heel veel talent verloren gaat. Zo zonde want deze mensen hebben we eigenlijk heel hard nodig.

     Like

     1. Ja dat is helemaal waar. Hoewel cultuur wel bij het leven hoort kúnnen we er nou eenmaal beter buiten dan eten drinken en onderdak, dat zal dus altijd voorrang hebben als het om overleven gaat.
      Voor Sebastian maakt het nu nog niet veel uit, hij maakt nu gewoon zijn school af in de USA wat voor hem makkelijker zal zijn, hij zou hier ook examen Nederlands moeten doen en dat had een kluif geworden.
      En moet ook zeker een “gewoon vak”leren want je brood in muik verdienen is niet alleen een kwestie van talent, je moet óók nog toevallig de juiste mensen tegenkomen.

      Like

      1. Daar heb je gelijk in. Je moet iid ook de juiste mensen tegen komen. Het is natuurlijk ook een vorm van welvaart dat ik/we zoveel waarde hechten aan artiesten in de breedste zin van het woord.
       Vroeger was er maar een enkeling die ervan kon bestaan
       Toch blijf ik erbij dat het ons zou verarmen als er geen muzikanten e.d. meer waren.

       Like

 8. ha die AnneMarie
  ja ik ben er ook tevreden mee , de filmpjes aan elkaar geplakt , en het ziet er goed uit , dank je wel

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.