Z.O.Z. Klassieke top-400

Deze week lukte het me maar niet om een zwijmel te bedenken laat staan erover te schrijven. De woorden wilden maar niet uit mijn toetsenbord vloeien. Te veel afleiding? Zo op het oog leek er niets bijzonders aan de hand te zijn. Maar schijn bedriegt meestal en laat dat nu ook op deze week het geval geweest te zijn. Achteraf heb ik spijt niet gewaarschuwd te hebben. Wie wil nu niet zo’n zalige week vol muzikale afleiding beleven? De klassieke top-400 van NPO4.

Ik moet wel bekennen dat de nummers 400 t/m 300 niet altijd konden bekoren maar je hoort zo wel eens wat anders waarvan je later denkt, ach zo gek was het nu ook weer niet. Oude- en moderne componisten, filmmuziek de meest uiteenlopende klassiekers komen langs. De meeste componisten komen meerdere keren voor in de lijst maar halverwege de lijst kwam J.S. Bach om de hoek kijken en bleef ons de rest van de dagen begeleiden tot het einde van de top-400 lijst. Al jaren voert hij de lijst aan op nummer 1, ondanks pogingen om hem daar te verdrijven, het lukt (gelukkig) niet.

Wie tot mijn verbazing ook steeds opdook was Arvo Pärt. Ik had geen idee dat zoveel mensen liefhebber van Arvo Pärt zijn, een moderne klassiek componist met een bijzonder eigen geluid. Met een moeilijk woord noemen ze het zijn eigen tintinnabuli-stijl, in mijn eigen woorden een klokjes en bellen-stijl. Een levende legende die we evenals Bach tot in de eeuwigheid zullen blijven horen.

Wat zou ik nu van die 400 nummers willen laten horen? Niet de nummer 1, 2 of 3. Niet het Erbarme dich van J.S. Back, niet het requiem van Mozart en ook niet het Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maar de nummer 4, Messe de Requiem Op. 48 I Introit et Kyrie. Niet omdat de nummer 4 net niet op het podium staat want elk nummer dat in de top-400 staat heeft een podium gekregen. Soms met een verhaal van luisteraars vol van mooie herinneringen. Nee precies dit Requiem omdat ik het een beetje vergeten was. Bij de eerste noten dacht ik al oei stil, dat is lang geleden en zoals wel vaker heb ik weer ademloos zitten luisteren naar deze klassieker.

Neem wel de tijd voor dit Requiem want het is niet iets om even tijdens de poets of het tuinieren te beluisteren. Kopje koffie, stukjes speculaas, laat de muziek tot je door dringen, bedenk dat een Requiem een mis is voor de doden. Een mis voor alle doden met Allerzielen maar in sommige gevallen een persoonlijk Requiem. Met deze gedachte een Requiem beluisteren is de muziek beter te begrijpen en veel indringender.

Gabriel Fauré – Requiem Op 48 Compleet

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

56 gedachten over “Z.O.Z. Klassieke top-400

 1. In de auto luister ik altijd naar Hilversum 4 zoals ik het noem en gelukkig had ik een paar ritje deze week waarbij ik ook genoot van deze top 400. Zo fijn ook dat er minder werd gepraat op de zender.

  Geliked door 1 persoon

 2. mogge AnneMarie
  je weet ik ben niet zo thuis in muziek , maar wat is het knap dit te maken en te spelen , met recht in die top 4
  zag ook schitterende gebouwen voorbij komen

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Het moet niet altijd een “moderne” top xxx zijn van de hedendaagse muziek hé…. maar ik wist eerlijk gezegd niet dat die ook bestond voor “klassieke” muziek. Weer iets bijgeleerd dus 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. wat je zegt , het leven begint saai te worden 😦
  ik ken mensen die dat vele kilometers wandelen saai vinden hihi
  zelf zeg ik dan , dat vind ik van jullie hele doen en laten , en toch even goede vrienden hihi
  ja ik hoop ook dat we weer fijn de hort op kunnen gaan wanneer en waar we willen

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat die top eraan kwam hád ik gehoord maar het was me ontgaan op welke zender. Niet zo slim want die klassieke zender stáát n.b. voor geprogrammeerd op m]n DHB radiootje in de keuken. Had ik wel kunnen raden. Glad vergeten. Ik luister oom veel minder vaak naar klassiek in het bijzonder dan naar de regionale zender.
  Daardoor zie ik nu bij jou ook namen voorbij komen die me volslagen onbekend zijn.
  Ik weet “iets” van de populaire klassieke werken maar dan heb je het wel gehad. Maar dat neemt niet weg dat ik er op z’n tijd, graag naar luister. Wat wel héél vreemd is dat dit requiem me totaal niet aan Henk’s dood laat denken , het is gewoon mooie muziek met prachtige koorzang, maar vrijwel álle 60/70 jaren muziek me in tranen kan brengen. Hoe vreemd kan een mens in elkaar zitten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit requiem vind ik ook wat minder zwaarmoedig dan veel anderen. Het koor heeft het hier niet makkelijk met al die volume wisselingen.
   Ja iid gek dat dit je dan weer niet aan Henk doet denken en de jaren 60 en 70 muziek weer wel.
   De begin jaren van jullie huwelijk en al snel met de kinderen. Mijn oma zij altijd dat dit de mooiste jaren van je leven zijn. Oma was een wijze vrouw denk ik nu achteraf wel eens.

   Like

   1. Aan die muziek heb ik natuurlijk veel herinneringen mét hem, met de klassieke kanten had Henk minder en dat werd zeker in die tijd nooit gedraaid.Je oma had gelijk, het is een héél mooie tijd met een opgroeiend gezin, maar toch was ook de tijd nadat de kinderen de deur uit waren een heel mooie tijd maar ook daarin speelde diezelfde muziek nog altijd een rol omdat vrijwel alles dat na de jaren 80 kwam ons niet aansprak. Er was toen wel wat meer ruimte voor klassiek maar dat is toch altijd wat oppervlakkig gebleven.

    Geliked door 1 persoon

    1. De tijd na de kinderen is voor haar niet zolang geweest. Ze kreeg laat kinderen en dan ook nog 4 stuks. Blijf je vanzelf erg lang in de kinderen zitten.
     Maakt ook niet uit dat klassiek je dan ook minder doet. Aan de muziek van jullie samen heb je mooie herinneringen en dat is het belangrijkste. Mijn belangstelling voor klassiek was er al voordat ik een vriendje had. Bleek het vriendje ook van klassiek te houden en er nog veel meer van wist dan ik, nou dan weet je het wel.
     Ben echter nog heel lang naast de klassiek de pop trouw gebleven, ook door de kinderen natuurlijk. De nieuwe pop gaat nu toch wel een beetje aan me voorbij.

     Like

     1. Dat is dan misschien jammer geweest voor je moeder. Wij waren jonge ouders dus toen de kinderen een eigen leven gingen leiden was ik nog maar 45 en Henk 51. We kregen dus nog ruim dertig jaar samen. Veel stellen zijn een beetje uit elkaar gegroeid als de kinderen de deur uit gaan maar dat is ons gelukkig niet gebeurd.

      Geliked door 1 persoon

 6. Met de koptelefoon op komt alles dubbel zo mooi binnen. Ben echt in de stemming voor de muziek die vandaag in Zwijmelen is geplaatst. Een prachtig requem is dit! Ik houd wel van licht-klassiek maar de zang boeit me meestal niet zo, maar in dit geval zomaar wel.
  Een fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 7. Gelukkig voor jou dat ineens doordrong dat de klassieke top 400 er deze week was, zelfs ik wist het dit maal, dacht gelijk nou Annemarie kan volop genieten, gelukkig heeft het je ook gelijk de nodige inspiratie gegeven om het verhaal bij jouw zwijmel te schrijven, heb het in zijn geheel beluisterd, kan niet anders zeggen dan schitterend, denk de laatste tijd regelmatig na over de muziek, heb het gevoel dat ik behoefte krijg aan andere muziek dan pop, en wat je zoal nog meer hebt, en dan denk ik aan klassiek wat voor mij onbekend is, leuke van deze opdracht, dank je voor dit prachtig stuk muziek….
  Fijn weekend!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb je toch niet van het pad afgebracht. Pop heeft natuurlijk ook veel maar ik heb het er graag bij voor de afwisseling. In principe kun je niemand een bepaald genre aanraden. Het moet je liggen en als dat niet zo is wordt het nooit wat.
   Wat ik wel vind van klassiek dat naarmate je er meer van weet, de betekenis van een stuk, waar het vandaan komt en waarom het geschreven is maakt het wel interessanter en beter ‘hoorbaar’.
   Gewoon uit proberen en dan met de lichtere soort beginnen. Wie weet ga je het net als ik zeer waarderen.

   Like

 8. Prachtige muziek. De eerste foto is inderdaad de Dom van Keulen. Die kwam ook binnen, het was ons laatste tripje begin maart. Ik vierde er mijn verjaardag. Een week na thuiskomst ging de boel op slot.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dit vergeet je dus nooit meer.
   In november 2018 zijn wij in het donker Keulen uitgewandeld naar de boot waarop we een perssoneelsfeest hadden. Ik heb tientalle foto’s gemaakt van de Dom omdat het zo’n magnifiek gezicht was die verlichte Dom.
   Heel bijzonder. Ik begin het wel saai te vinden zolangzamerhand met dat verplichtte thuis zitten.

   Like

 9. Een prachtig requiem AnneMarie, Met de oortjes in heb ik hem in mijn eentje helemaal afgeluisterd. Ik waande mij in de Grote kerk hier in mijn woonplaats, al zag ik ook meteen dat het de Dom van Keulen was. Een zware klus voor het koor, maar O wat is het mooi.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat denk ik ook dat het een zware klus is voor het koor. Die Dom daar in Keulen heeft wel iets. Helaas is er verder niet veel over van de oude binnenstad. De kerken zullen het helaas nog zonder bezoekers moeten doen. Oh wat verlang ik eigenlijk naar een mooi concert in een of andere kerk.

   Like

   1. Nee hoor, sommige klassieke muziek vind ik echt wel mooi hoor, ben er ook niet mee opgegroeid. De Mattheus Passion staat nog steeds op mijn to do lijst. Graag in de St Jan in Gouda, zo’n mooie kerk.

    Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb ook genoten van deze dagen. natuurlijk vind ik niet alles even mooi dat zou ook vreemd zijn. De requiem van Fauré is prachtig maar ik prefereer die van Mozart. Heeft er ook mee te maken dat ik die zelf gezongen heb. Mijn favoriet is Concerto de Aranjuez.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha wat leuk. Ook jij gezongen in een koor vroeger. Zijn nog meer lezers die gezongen hebben even als ikzelf. Helaas lukt het niet meer zoals vroeger. Een echte favoriet heb ik niet. Jouw Concerto de Aranjuez was zo rond 1972 mijn favoriet, hij wordt nooit vergeten of niet meer mooi gebonden maar muziek gaat wat kij betreft mee op de golven van het leven. De enige die blijft wat mij betreft is de hele Mattheus Passion de anderen bewegen met mij mee.

   Like

 11. Ik ken het stuk niet, zwaar maar wel heel erg mooi. Ik luister al jaren geen radio meer dus ook de klassieke top gaat voorbij. Maar ga wel even snuffelen ben wel benieuwd wat in de top 50 staat.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik was deze week ook in de ban van een lijstje .De top 1500 van KINK FM. De radiozender met “alternatieve muziek”. Hele andere koek.
  Maar ik heb naar deze muziek zitten luisteren terwijl ik googelde op het gegeven : requiem.
  Ik kreeg echt kippenvel van het aanzwellen van de zang in dit muziekstuk.
  En jeetje… er zit een hele volgorde en protocol in een katholieke uitvaartdienst. Ik had werkelijk geen idee. Maar ergens is dat ook wel weer heel logisch.

  Geliked door 1 persoon

 13. mogge AnneMarie
  ja die zijn door een diep dal gegaan , broer en schone zus
  ze moeten conditie opbouwen , ja en hopen dat er niets naars blijft hangen 😦
  kop op en geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 14. ha die AnneMarie
  ja zitten zeker mooie en leuke beessies bij hé 🙂
  Matroos Beek vergeleek het naar de supermarkt gaan als een risicovolle tocht door de loopgraven
  denk dat ik geluk had en er een wapenstilstand was , het was rustiger dan anders , en ik heb voor dagen lang genoeg
  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

 15. mogge AnneMarie
  dank je voor de felicitatie , ja ze probeert mij in te halen met die 65 hihi , gaat niet lukken
  zeker een slim hondje , zelf vind ik in deze dierenmishandeling een wat te groot woord
  want dat zou dan ook gelden voor de hulphonden in alle gelederen
  maar je hebt ook wel weer gelijk , als je het op de lijn van zeg een circus zet
  moeilijk hoor
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 16. Ja klopt hoor, ookmik denk aan de hulphonden dan. Gek genoeg heb ik er toch wat moeite mee. Onterecht wellicht maar ik kan het gevoel gewoon niet weg poetsen.

  Like

Reacties zijn gesloten.