Z.O.Z. Cantus in memoriam Benjamin Britten

Aanstaande maandag 2 november is het weer Allerzielen, de dag waarop de zielen van de gestorvenen herdacht worden. Mensen die ons afgelopen jaar ontvallen zijn en allen die hen al voorgegaan zijn. Bij een dodenherdenking in de Rooms Katholieke kerk hoort een mis, een requiem. Vorige week hebben we een het Requiem van Fauré gehoord maar vandaag luisteren we naar een ander soort requiem.

Cantus in memoriam Benjamin Britten is ter gelegenheid van het overlijden van Benjamin Britten, een Engels componist geschreven. Arvo Pärt beschouwde het als een groot verlies en droeg zijn Cantus in Memoriam op aan Benjamin Britten. Een memoriam, een requiem, we kunnen het aan alle mensen die ons ontvallen zijn opdragen. Het cantus in memoriam is daarom veelvuldig gebruikt in films en reportages onder andere in de reportage/film Fahrenheit 9/11 over oorzaken en gebeurtenissen na afloop van de terroristische aanslagen van 2001, New York.

De Cantus begint met een (kerk)klok welke zacht op de achtergrond blijft luiden en als laatste wegstervende noot lang blijft naklinken. Seconden van stilte en bezinning. En deze muziek is als achtergrondmuziek gebruikt in de film Fahrenheit bij beelden van vallend puin uit de Twin Towers en zoals we weten was het niet alleen puin maar ook mensen die in paniek uit de torens sprongen omdat ze geen kant op konden.

Arvo Pärt heeft een bijzondere manier van componeren een heel eigen geluid maar hij vertelt met zijn composities veelal een verhaal. In dit geval een verhaal van verlies en verdriet.

Arvo Pärt – Cantus in memoriam Benjamin Britten

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

35 gedachten over “Z.O.Z. Cantus in memoriam Benjamin Britten

  1. Hier en daar, voor de finesses wordt ik af en toe geholpen door Wikipedia. Verder luister en lees ik wel het een en ander (veel) over muziek en dan met name klassiek.
   Arvo Pärt heeft hele mooie muziek geschreven, anders dan de klassiek componisten maar persoonlijk waardeer ik hem steeds meer.

   Geliked door 1 persoon

 1. Ik sluit me bij Trees aan, je maakt altijd veel werk van de achtergrond informatie. Dit soort opnames luister ik alleen, kijken is lastig , hoe mooi de muziek ook is, ik ben in dit geval al meteen flink afgeleid als ik in het begin zie hoe al die mensen ernstig wachten op de man die een tikje geeft op een bel. Het zal wel disrespect zijn maar ik lig dan in een deuk. heb dat ook vaak bij zangers.zangeressen die zich totaal inleven . ligt aan mij , maar door ervaring wijs geworden kijk ik dus meestal niet naar goede muziek als ik echt wil luisteren.

  Like

  1. Oohh, ik zie het helemaal voor me. 😂😂😂 en ik begrijp het ook heel goed. Het overkomt mij ook nog af en toe dat ik er om moet lachen.
   En je hebt gelijk dat je niet kijkt. Zo vind ik een opera meestal ook vevelend om naar te kijken maar met het verhaal in mijn achterhoofd luisteren naar een opera lukt me weer wel.
   Door al die informatie ben ik zelf de muziek meer gaan waarderen. Je luistert toch anders daardoor.

   Like

 2. Heel mooi zo een nummer voor de mensen die ons ontglipt zijn, op wat voor wijze dan ook…
  Fijn en mooi dat de ene componist iets speelt voor de andere componist………
  Een korte opname dit maal bij die van vorige week…
  Dacht laat ik er eens voor gaan zitten, maar 30 minuten ruim korter..
  Fijn weekend!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een prachtig Requiem. De achtergrond informatie is altijd belangrijk want dan kun je je nog beter in het stuk in leven. Ik weet wat het is om in een groot orkest te zitten, en luister dan ook vaak naar andere muziekmomenten. Die klok lijkt zo gemakkelijk maar is dat allerminst. Mooi heel mooi!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik had een ander orkest die deze cactus speelde maar de link werd geblokkeerd. Die vond ik iets mooier en zag je ook hoe geconcentreerd de dame de klok bespeelde. Ik geloof je dus direct dat het allerminst makkelijk is.

   Geliked door 1 persoon

 4. Schitterend hè meis…. ook al is het toepasselijk in deze tijd van het jaar… en juist de uitdagingn om dit stuk zoalsl hier voor het voetlicht te brengen.. is … wow

  enne ff een dikke ‘komt goed’ knuffel voor jou alleen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb wel gekeken en was gefascineerd door de klok. Dus eigenlijk afgeleid. Wat lijkt me dat een karwei. Dat denk ik van de triangel ook altijd. Dat ene pingeltje wat toch op tijd moet zijn.

  Geliked door 1 persoon

   1. Zeker heb ik dat gelezen. Ik lees bij iedereen waar ik reageer alle reacties. Zo voorkom je dubbele reacties of dezelfde vragen. Daarbij lees ik graag andermans mening. Ik merk op mijn eigen blog dat niet iedereen dat doet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Merk ik dat ook. Meestal lees ik ook alle reacties. Zo kom je soms ook tot verrassende ontdekkingen bij bloggers.
     Plus dat het leuk is om te lezen en reageren. Heb soms het gevoel dat we op de koffie zijn met elkaar.

     Like

 6. ha die AnneMarie
  ja dat is zeker knap schilderwerk hé
  ik hoef niet op te vallen , maar zo verborgen ook weer niet 🙂
  ja ook hier best aardig weer , maar ik blijf vandaag toch binnen , aanstonds een mooie bergrit in de Vuelta
  en ik ben aan het puzzelen hihi
  rustige middag groet

  Geliked door 1 persoon

   1. jij haken
    ik koers kijken zo , en ik heb een puzzel op tafel pppfffttt
    heb 1 postcode lot en won geen cent maar wel een spel hihi
    fijne middag groet

    Geliked door 1 persoon

 7. Zo’n stuk muziek kunnen schrijven, en dan laten spelen. Heel indrukwekkend. Al werd ik afgeleid door de klok. Daar voel ik me dan weer schuldig over. Is iedereen geconcentreerd met zijn instrument bezig en glijd de mijne weg (-:
  Fijn dat je altijd achtergrondinformatie toevoegt!

  Geliked door 1 persoon

 8. ha die AnneMarie
  schitterend weer , dus ik combineerde boodschappen doen met een eindje fietsen , ipv wandelen , ben nu in de middag graag nog ff thuis om de laatste dagen koers te kijken 😁

  ja is het niet geweldig mooi wat die man daar onder de grond gemaakt heeft , een heel uniek levenswerk van grote kunstwerken

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Vandaag lekker buiten geweest. Beetje spelen in de wei met de golfclubs. Morgen mogen we maar met zn tweeën golfen. Niet meer dan 2 personen bij elkaar buiten. Wat een gedoe he. Maar ja het moet gewoon anders komen we nooit van die corona af.

   Like

  1. Luister dan goed naar de klok die constant op de achtergrond te horen is.
   Ik kende de muziek al maar toen ik het verhaal hoorde over het gebruik van de cantus bij de film 9/11 was ik helemaal onder de indruk. Heb hem toen tijdens een lange wandeling wel 10x achter elkaar beluisterd.

   Like

 9. ha die AnneMarie
  ik zat vroeger als ik niet was fietsen in de schuur fietsen te maken , en dat wisten de boefjes hoor
  nu vermoed ik dat de buurvrouw tegen haar zoon zei , breng maar naar Karel , net als vroeger hihi
  zie hen niet vaak , zijn verhuisd na het trouwen
  ja wat een kunstenares hé dat oude vrouwtje

  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.