Z.O.Z. Einsamkeit Du Qual der Hertzen

Ik voel de strop om mijn nek alweer langzaam aantrekken. Ervaringen uit de eerste corona periode opgedaan, weet ik dat deze lock-down mij op gaat breken. Het vermogen om mijzelf/onszelf te vermaken is perfect maar als het een opgelegde afzondering is wordt het ten lange leste toch wel deprimerende toestand. Dat het van bovenaf opgelegd is is niet mijn probleem. Ik kies er zelf voor om zo min mogelijk ‘vreemden’ te zien en te ontmoeten, we vormen tenslotte een risicogroep (hoewel ik dat liever niet toegeef)

Eenzaamheid is eeuwenoud probleem, Johann Philipp Krieger (1649 – 1725) schreef er al een aria over op tekst van Paul Thymich. In 2020 doet corona nog eens een schepje erbovenop en zorgt voor meer eenzaamheid dan ons lief is.

Misschien kan deze zwijmel wat verlichting brengen. Het Holland Baroque orkest heeft een paar authentieke instrumenten ingezet om de aria luister bij te zetten en als uit te baroktijd te laten klinken. Ik heb een tijdje moeten zoeken hoe de instrumenten heten maar ik denk de juiste namen gevonden te hebben. Luister tijdens de intro bijvoorbeeld naar de cornetto/zink wat een prachtige klank deze heeft. Hij wordt wel vaker bij barokmuziek gebruikt en iedere keer ben ik weer onder de indruk van zijn geluid.

Vervolgens maakt de nyckelharpa met zijn warme klank deel uit van het orkest. Hij lijkt op een viool maar is het eigenlijk ook weer niet maar wel een genot voor de oren. Dorothee Mields met haar fluweelzachte stem maakt het geheel compleet. Ik ben altijd onder de indruk van het schijnbare gemak waarmee ze de noten haalt/zingt. Ze is echt mijn favoriete sopraan.

Holland Baroque – Einsamkeit Du Qual der Hertzen

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

37 gedachten over “Z.O.Z. Einsamkeit Du Qual der Hertzen

  1. Zo is het. Ik vind Dorothee zo prachtig zingen en dan de begeleiding van het orkest. Super gewoon.
   Hoop ooit Dorothee Mields in het echt te horen zingen. Ze zou aanstaande maart in de Mattheus te horen zijn in het concertgebouw. Dat is nu met corona nog maar de vraag.

   Like

 1. Je mist je dochter of kun je haar nog wel zien? De noodzaak van de verscherpte maatregelen beklemt en deprimeert mij ook. Virtuele nabijheid helpt een beetje, bezig blijven meer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Een meeslepend stukje muziek, vooral de klanken van de harp vind ik prachtig.
  Eenzaamheid, een meer dan moeilijk gegeven, corona maakt serieuze brokken, en dit niet enkel op fysiek gebied. Ook de onzekerheid over de duur stemt angstig.
  Van dag tot dag bekijken helpt je hopelijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat heb je goed dat corona serieuze brokken maakt. Helaas hebben we dat in de familie ook al ervaren.
   De cijfers zijn hier aan het dalen. Dat geeft hoop. Maar niet te vroeg juichen.

   Like

 3. Het is niet mijn muziek in deze deprimerende tijd. Mijn buurvrouw speelt nyckelharpa. De klank van het instrument kan mij niet bekoren. Haar man speelt flamenco gitaar. Ze treden samen op en oefenen uiteraard heel vaak. Bij mooi weer doen ze dat in de tuin. Zo krijgen wij heel veel mini-concertjes te horen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het kan heel goed zijn dat die nyckelharpa zonder orkest veel minder mooi is zou zo maar kunnen. Hier vind ik.hem.dan weer wel mooi klinken. Die miniconcertjes zijn best leuk denk ik. Iedere dag zo’n concert gaat misschien ook wel weer vervelen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja die feestdagen zitten me ook wel dwars. Geen vakantie maakt me niet zoveel uit maar die feestdagen zonder kinderen en/of vrienden vind ik echt vreselijk.

   Like

 4. Eigenlijk helemaal niet leuk om te liken, maar de muziek is goed gekozen!
  Vervelend dat die nare gevoelens weer de kop opsteken en ik hoop dat je er weer doorheen komt zonder lange tijd afwezig te zijn! Sterkte!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Nu deze week de zon zich zo heerlijk laat zien is het veel beter te dragen, mits je in staat bent naar buiten te gaan.
  Het is een prachtig stuk muziek en je hebt gelijk dat de zangeres moeiteloos lijkt te zingen. Of ik het zelf als troost zou zoeken in een deprimerende tijd betwijfel ik, hoe mooi ook, dan zoek ik iets dat wat wat vrolijkheid brengt.
  Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo gek maar een opgewekt stuk irriteert mij dan mateloos. Het hoeft niet perse donkerbruine muziek te zijn maar zeker geen hoempapa.
   De zon helpt goed. Vandaag lekker in de tuin bezig geweest. Dat geeft me ookweer energie.

   Like

   1. Zo zijn we allemaal anders, ik zou mezelf de put in werken met teveel droevige muziek . Hoempapa muziek is dan wel het andere uiterste maar daar hou ik sowieso niet van. Maar ik ben ook niet met klassieke muziek opgegroeid natuurlijk.

    Geliked door 1 persoon

 6. Hoewel ook tot de risicogroep behorend onderga ik het minder somber dan jij maar ik kan me de keus voor deze mooie muziek wel voorstellen
  Fijn dat Marjolein nog thuis mag komen, dat scheelt een hoop onrust, denk ik.
  Hou vol, bij de pakken neerzitten wordt het ellendiger van.
  Lichtpuntje: Trump heeft verloren.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zie nog wel een paar naaste familie en vrienden zo nu en dan. Ga wel iedere dag fietsen en fotograferen en met dit weer is dat zo heerlijk om te doen. En kom onderweg dan ook wel eens iemand tegen met een praatje, dat heb ik als alleenstaande echt wel nodig hoor.

  Geliked door 1 persoon

 8. mogge AnneMarie
  flinke prijs voor die puzzel , ik had deze van de postcode loterij als prijs hihi
  best lastig met al die tinten en details , maar vond het wel leuk om te doen , dus ja er komt wel een volgende 🙂
  deze zit weer terug in de doos , als je hm wilt hebben , de prijs zijn de porto kosten

  rustige zondag groer

  Geliked door 1 persoon

 9. Zeer toepasselijk maar iets te zwaar voor me.
  Ik heb niet zo’n moeite met de lockdown zag het alweer aankomen maar behalve een gesloten bibliotheek is er weinig verschil. Het is overal druk.

  Geliked door 1 persoon

 10. Veel mensen hebben moeite met eenzaamheid. Je keuze voor de muziek begrijp ik wel. Dingen als eenzaamheid doen dat met je. Sterkte voor jullie en ook voor je dochter!

  Geliked door 1 persoon

 11. mogge AnneMarie
  ja hoe kom je op het idee om zo deze mensen te fotograferen 🙂
  ze zijn ook enorm lenig , dus ik val af 🙂
  ja hoor ook ik leef liever in rustiger streken
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 12. Wat een mooie en bijzondere instrumenten, prachtig en waardevol dat deze er nog steeds zijn. Het is een passend muziekstuk in een voor velen eenzame tijd, waarvan sommigen het zeker zware kost zullen vinden, maar dat geld niet voor mij.
  Gelukkig heb ik zelf niet zoveel moeite met het zoveel mogelijk thuis blijven, wat natuurlijk ook voortkomt uit de vele wandelingen die ik maak. Vroeg op en weer terug voor het druk wordt, want dat is mijn grootste ergernis… Dat er nog steeds mensen zijn die het allemaal maar flauwekul vinden… Ik had je Zwijmel gemist bij ’t Pumpke, vandaar mijn late reactie!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben nooit zo heel snel met inleveren bij het Pumpke, waarschijnlijk daardoor. Alleen zijn lukt me heel lang rn dan ineens is het mis en voelt het helemaal niet goed.

   Like

Reacties zijn gesloten.