Z.O.Z. Edward Elgar – Nimrod

Woensdag 11 november was het weer Remembrance day in het Verenigd Koninkrijk en Gemene Best. Te vergelijken met de dodenherdenking zoals wij die hier kennen op 4 mei. Tijdens Remembrance day worden de slachtoffers van de 1e wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht. De jaarlijkse plechtigheid die normaal gehouden wordt bij de Cenotaaf op Whithall in Londen kon dit jaar door Covid-19 helaas niet doorgaan. Een indrukwekkende herdenking waarbij kransen van poppy’s gelegd worden door de Koninklijke familie en hoogwaardigheidsbekleders vindt plaats de zondag die het dichts bij 11 nov is. Meestal zitten wij die zondags rond 11.00 uur bij de TV om de plechtigheid te zien maar dit jaar helaas niet. De plechtigheid had zondag 8 november plaats zullen vinden, eigenlijk ben ik te laat met mijn muziekkeuze maar herdenken kan en mag natuurlijk je altijd.

Tijdens die zondagse herdenking wordt altijd Nimrod van Edward Elgar gespeeld. In 2016 hebben we al de Nimrod uitvoering gezien en gehoord op Whithall in Londen. Het plechtige muziekstuk wordt op zoveel manieren vertolkt dat de muziekbibliotheek bijna onuitputtelijk is. Daarom gaan we nu luisteren naar een uitvoering met enkel zangers en zangeressen, geen enkel muziekinstrument speelt mee en geloof me je mist ze niet. Het filmpje is erg leuk om tijdens het luisteren te kijken. Eerst is het koor in vrijetijdskleding te zien terwijl ze aan het repeteren zijn en geleidelijk gaat het beeld over naar de officiële uitvoering. De dames en heren zien er dan ineens heel anders uit. Van heel normale soms zelfs een beetje saaie mensen transformeren ze naar een statig en imposant koor.

Edward Elgar – Lux Aeterna.

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

37 gedachten over “Z.O.Z. Edward Elgar – Nimrod

 1. Het blijft indrukwekkend, welke versie ik ondertussen ook al gezien en gehoord heb… en ja gedenken, dát zouden we meer moeten doen ipv geschienissen ontkennen \\\
  Fijn weekend meis

  Geliked door 1 persoon

 2. mogge AnneMarie
  ja herdenken kan altijd en op elk moment , en die nare tijd mag niet vergeten worden
  knap om zo te kunnen zingen , of dat nu in spijkerbroek en tshirt of mooi pak is

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik luister altijd onder het lezen en had dus pas ná jouw opmerking daarover door dat het helemaal á capella gezongen wordt.het is prachtig en zeker heel erg boij de gelegenheid passend. Viel me wel op dat er in logland dit jaar veel belangstelling is voor de deze herdenking. .

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dit jaar waren er meer die er over schreven.
   Dat je het orkest totaal niet mist vond ik ook zo bijzonder. Zal ook door het stuk zelf komen, er zitten niet echt muzikaal hoogstaande riedeltjes in.

   Like

 4. ha die AnneMarie
  ja dit thuis blijven is goed voor de puzzel hihi
  ik deed vandaag beneden stofzuigen , morgen de trap op en boven 🙂
  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Prachtig uitgevoerd door dit koor, maar goed je weet mijn gedachte als het om een koor gaat, altijd indrukwekkend om te zien hoe de taken door de dirigent verdeeld worden, en zoals jij al aangaf je mist inderdaad de instrumenten niet, alleen in mijn gedachten hoor ik er viool bij, echt heel mooi..
  Fijn weekend!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik zag het op tv ook hier en daar langskomen deze herdenking. Hier leeft het dan niet zo omdat er niets aan gedaan wordt. Vanavond wel geluisterd naar concert 75 bevrijding door Canadezen, was ook wel indrukwekkend vond ik.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik kijk ook elk jaar naar Remembrance day, maar om een heel andere reden. Ik ben helemaal weg van marsmuziek, en kijk en luister graag naar de Militaire kapellen. Wat het koor betreft… A capella is ook heel mooi, zeker zoals in dit geval de stemmen zo mooi in balans zijn.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat weet jij toch altijd bijzondere muziek te vinden. Natuurlijk weet ik van de herdenking, maar dit muziekstuk ken ik niet. We waren enkele jaren geleden bij de dagelijkse herdenking onder de Menenpoort in Ieper. Indrukwekkend geheel.

  Geliked door 1 persoon

 9. Kleding voegt zeker iets toe bij een presentatie.
  11 november ken ik als dag van de wapenstilstand in België (door het lezen van blogs…)
  Ingetogen herdenken, het komt met á capella ook intenser over. Herdenken van oorlogen is zeer terecht. Nu tot in de verre toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 10. ha die AnneMarie
  ja zeker mooie kunstwerkjes zitten er bij , maar ik vind het niks voor mij
  ben wel benieuwd naar de longfunctietest , ook al is het een moment opname , geeft een aardig beeld met de vorige keer

  Geliked door 1 persoon

 11. ha die AnneMarie
  ik ben erg blij met de longentest , viel me zo enorm mee , had toch enkele keren best last van piepende longen 🙂
  inderdaad zonde om weer terug in de doos te doen , tot dat de volgende klaar is laat ik Vincent op de bank zitten hihi
  ja tekenen kon die gozer ook goed , een echte kunstenaar hoor
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 12. ha die AnneMarie
  ja ik had de tijd al vast gelegd , was nog ff afwachten , en ik had een appje , Daphne is dan ook vrij , dus die 2 meiden komen ook voor de beschuit met muisjes 🙂
  rustige avond groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.