Eindelijk is 2020 om

Naast corona was 2020 een heftig jaar. Verhuizingen, ziekte en overlijden en een plakker beginnende alzheimer bij mijn moeder. Emoties waar ik geen weg mee wist en maar in mijn hoofd bleven spoken. Mooie woorden schrijven over iets wat niet mooi is gaat me niet zo goed af blijkt nu. Het in een gedicht gieten lukte ook al niet met als resultaat dat er niets op het virtuele papier kwam. Over de corona tijd van Marjolein schrijven lukte nog net.

De muziek bleef, puzzelend en zoekend naar een passend muziekstuk liet me nog een paar uur achter de computer zitten. Veel liever keek ik naar Dowton Abby of naar mijn haakwerk. Waar ik eerst weigerde om de haaknaald weer ter hand te nemen ging ik toch overstag met al snel een verslaving erbij te hebben.

Het jaar vorderde en de feestdagen kwamen inzicht en ondanks alles geniet ik daar enorm van. Bakken, braden, muziek luisteren, mooie programma’s op TV kijken en tot 2 keer toe oliebollen bakken. Te laat bedacht ik dat we oliebollen weg wilden geven, alles zat al in de vriezer en ik geef geen bevroren oliebollen weg, bah. De olie stond er nog, snel een paar pakken kant en klaar oliebollenmix gehaald en de volgende dag de pan maar weer op het vuur gezet.

Feestdagen voorbij en terug naar normaal maar wat is nog normaal in deze tijd? Mijn fotoarchief van afgelopen jaar heeft niet veel te betekenen. Veel verder dan de bossen in onze omgeving zijn we niet gekomen en verder dan dat komen we voorlopig ook niet. Lichtpuntjes zijn er natuurlijk altijd. Het kan nog even aanlopen maar de lente zal zich over een dikke 2 maanden weer aandienen en dan kunnen we gewapend met fotocamera weer op pad. Ik hoop op een beter (blog)jaar en niet alleen voor mijzelf maar voor iedereen.

47 gedachten over “Eindelijk is 2020 om

 1. ha die AnneMarie
  ja een raar rot jaar
  en dan komt er nog van alles bij
  maar wat je zegt , er is een lichtpuntje , laten we hopen het wordt een mooie zon , waar onder we kunnen wandelen
  ik heb makkelijk praten zo alleen , merk wel dat het me toch meer deed dan ik dacht
  veel te veel binnen , weinig wandelingetjes , net als jij een hobby er bij

  ja ik had een pracht tijd in Canada , en 1 bekende naam in een pps bracht vele herinneringen boven
  houd vol en blijf gezond
  lieve groet , Karel

  Geliked door 1 persoon

  1. Zoals jij alleen in deze coronatijd lijkt me ook niet makkelijk. Je kunt geen verzetjes plannen en dan zit je maar alleen te koekeloeren. Je vermaakt jezelf gelukkig aardig lees ik wel maar het is heftig.
   Ik hoop echt dat het dit jaar beter wordt maar we moeten wel eerst allemaal gevaccineerd zijn voordat we vrij zij om te gaan en staan waar we willen.

   Like

   1. ja de uitjes zijn weg , meerdaagse wandelingen met overnachtingen afgezegd
    de grootste makke is wel dat ik weer ben aangekomen 😦
    ja de prikken in het lijf , en gaan

    Geliked door 1 persoon

 2. De zin in schrijven volgt de lijn van je voelen en de gebeurtenissen rondom je. Dat lijkt heel logisch.

  Het was een bizar jaar, voor jou nog veel aangrijpender dan enkel de Corona.

  Het vaccin zal de eerste stap geven naar meer vrijheid en terug meer normaal. Maar het ouder worden vraagt sowieso meer aanvaarding op vele vlakken.

  Graag wens ik je vooral tevredenheid in 2021.

  Geliked door 1 persoon

  1. Balans vinden in het nieuwe normaal vergt tijd. Normaal ligt hier behoorlijk op zijn gat buiten Corona. Het vaccin geeft mij moed. Er op uit kunnen, de zinnen verzetten. Ik snak er naar en hoop dat we allemaal een beetje tot rust kunnen komen na het vreselijke jaar 2020.

   Geliked door 1 persoon

    1. Ik kijk nog even de kat uit de boom voordat we helemaal los gaan. Hier zijn ze ongeveer een half jaar bezig om iedereen te vaccineren. Het effect zal langzaam zichtbaar worden dus zeker, geduld is een schone zaak.

     Geliked door 1 persoon

 3. Een mager jaar. Ik hoop dat het er geen zeven worden. Begrijpelijk dat er niks uit kwam bij jou je had nog wat extra dingen in je rugzak en je kon niet eens gaan wandelen. Fijn om toch iets van je te horen. Leuk dat je haakt. Ik zag een loper onder die mooie kersttulband. Fijn dat er toch dingen zijn die je goed doen. Ik kan niet meer dan je het beste wensen maar of het ook echt komt dat weet ik niet. Ik hoop van harte van wel.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik hoop ook van harte dat het bij een mager jaar blijft hoor. Ik heb ondanks alles eigenlijk meer moed als anders en daar ben ik blij mee. Ik stuur een beetje naar je toe.

    Geliked door 1 persoon

 4. Ik wens je een heel goed 2021 met veel liefde en mooie dagen en zoals Herman van Veen schreef, veel overvolle restaurants💞♥️

  Geliked door 1 persoon

 5. Geen gemakkelijk jaar, ik geloof graag Annemarie dat dit alles zijn invloed had op je creativiteit. Toch voel ik dat er langzaam weer een en ander op gang komt. Een nieuw jaar, een nieuwe start zeggen ze meestal. Deze sombere winterdagen zijn voor elk van ons niet echt de ideale tijd om er op uit te trekken. Misschien komt er ooit nog wel wat sneeuw, wat het dan wel de moeite waard maakt om (al dan niet gewapend met je camera) de deur uit te gaan. Het komt heus wel goed, zowel met het weer, als met de corona, als met de inspiratie 🙂 Groetjes, Rudi

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik geloof ook echt in betere tijden. Mijn camara ligt me aan te kijken en wil er ook op uit. De creativiteit komt dan vast weer op gang.

   Like

 6. Je noemt naast corona nogal wat op. Al die zaken moeten verwerkt worden en daar helpt verplicht thuiszitten ook niet echt bij. Zeker niet als je graag wandelt. Een ding is in elk geval zeker het wisselen van de seizoenen gaat gewoon door. Voorjaar komt echt. Ik wens je sterkte, op naar betere tijden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt en we zijn echt niet de enigen die meer op hun bordje hebben gekregen dan corona daar ben ik me goed van bewust. Het ontnam me alleen wel de lust in het schrijven. Positief dan wel negatief er kwam niets uit mijn pen.

   Like

 7. Laten we hopen dat het langzaamaan beter zal gaan, en dat wij weer vooruit kunnen kijken, maar ook plannen kunnen uitvoeren. Voor mij begint het al meteen triest in het nieuwe jaar met een overlijden vandaag van een neef, maar was tevens ook een goede vriend.

  Like

  1. Oh wat triest om mee te beginnen in een nieuw jaar. Wat je vaker hoort van oudere mensen dat de mensen om je heen weg beginnen te vallen lijkt bij ons en jou nu toch ook ingezet te zijn. Ik wil er niet aan maar het is de harde waarheid waarschijnlijk.

   Like

   1. Dat zei ik ook vandaag tegen Kitty. Ik ben een van de jongsten van beide families, en dan krijg je er steeds meer mee te maken, Mijn oudste zus bijvoorbeeld is 20 jaar ouder.

    Geliked door 1 persoon

    1. Heel verdrietig maar onomkeerbaar.
     Mijn hoop is op het vaccin gevestigd en het mooie weer om op te laden. Veel meer dan dat kunnen we er helaas niet aan doen.

     Geliked door 1 persoon

  1. Nee 2020 zullen we echt niet vergeten. Vraag me wel af of ze over 100 jaar er net zo over praten als wij nu over de Spaanse griep. Die heeft rond 1918 een paar jaar ook flink huisgehouden. Ik kijk uit naar de lente dan wordt het wat vriendelijker buiten en kunnen we er weer op uit, met of zonder koffie onderweg dat zien we dan wel weer.

   Like

 8. Eigenlijk heeft iedereen wel iel dingen meegemaakt naast de corona perikelen, het gewone leven gaat immers ook door, net als de seizoenen. Verdrietig dat je moeder dit nare etiket opgeplakt kreeg, een ziekte die diep ingrijpt in het leven van de mensen om haar haar heen . Terug naar normaal zal nog wel even duren maar iedereen dealt met de problemen op z’n eigen manier, gewoon omdat het niet anders kán. Maar leuk is anders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt dat er vele moeten dealen met meer dan alleen corona daar ben ik me sterk van bewust. Het ontnam me alleen de moed en het plezier in het schrijven en dat was lastig. Zowel negatieve als positieve schrijven kwam er maar niet uit.

   Wat het met mijn moeder gaat worden zal de toekomst uitwijzen. Feit is wel dat de zorg, nu dan wel met Buurtzorg voornamelijk op mij neer komt. Daar werd ik wel even zenuwachtig van maar ik wil er zo goed en zo kwaad als het gaat voor haar zijn. We wachten het maar af.
   Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest.

   Like

   1. Ook dat is bij iedereen anders, ik blijf altijd wel schrijven maar inderdaad soms uit discipline omdat ik wéét dat ik er zélf van opknap als het me lukt m’n gedachte te verzetten. Soms ook zijn het de reacties die me helpen te relativeren. Ik ben er best blij mee dat het zo werkt bij mij.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat bewonder ik ook zo aan jouw schrijven. Je hebt het nodige aangevoeld, aan zien komen en mee gemaakt en ondanks dat bleef je schrijven en vaak met een kwinkslag als je over problemen of verdrietige zaken schreef.
     Ondertussen wist ik al wel dat ik niet (meer) zonder schrijven en de reacties kan. Het kan helend zijn maar afgezien van dat is het een bijzondere wereld waarin blijdschap en verdriet met zijn allen gedeeld wordt en ik dat als zeer prettig ervaar.

     Like

     1. Ik ben heel blij dat ik zo in elkaar zit, het gebeurt gewoon dus is niet eens een verdienste. Maar dat valt of staat met hoe de lezers ermee om gaan, ik heb heb écht geweldige lezers die allemaal een soort van deel uitmaken van m’n leven.
      Maar fijn dat jij het toch ook zo aanvoelt , al ga je daar dan weer net iets anders mee om. J e hebt ook genoeg aan je hoofd dat je liever anders gehad zou willen hebben.
      We hebben een fijne groep die iedereen accepteert zoals hij/zij is.

      Geliked door 1 persoon

      1. Precies, wat je zegt. Een fijne groep die iedereen accepteert. Daar willen we deel vanuit blijven maken. Dan maar wachten tot het tij keert en opnieuw beginnen met schrijven.

       Like

 9. Zelfs de zwaarste storm gaat liggen…
  Probeer iedere dag iets te doen waar je blij van wordt.
  Als ik in een dip zit, kan ik niet bij mijn humor en schrijf ik niet. Daarna pak ik de moed, de draad en de pen weer op. Altijd. Die gedachte houdt me op de been.
  Sterkte en alle liefs voor 2021 ♥ We blijven elkaar steunen. Door dik en dun.

  Geliked door 1 persoon

  1. In het gesproken woord lukt het me vreemd genoeg wel om er zelfspot of humor in te gooien maar schrijven lukt me dan voor geen meter. Alles lijkt onbeduidend en pasé. Inmiddels weet ik dat zonder ook geen optie is. Afwachten tot het weer lukt is dan de enige optie. En zeker, we blijven elkaar steunen. Jij ook de beste wensen voor 2021

   Like

 10. Een nieuw jaar maar er is nog niets veranderd al vind ik wel dat de vaccins een positief iets zijn. En we gaan weer naar de lente toe, zal nog wel even duren. Ben ook niet ver weg geweest natuurlijk dit jaar hoewel nog wel naar Apeldoorn, maar ook in de omgeving best mooie dingen ontdekt weer en kunnen fotograferen. Hoop op een mooier jaar voor je en sterkte met je moeder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Nee in principenis er nog niets veranderd behalve dat we nu meer hoop hebben dan afgelopen jaar op een goede afloop.
   Eigenlijk moetbik het eerst nog allemaal zien voordat ik het geloof maar hoop houdt ons op de been.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.