Z.O.Z. Marche Pour la Cérémonie des Turcs

Vandaag gaan we op de vrolijke toer. Afgelopen week werd het weer genoemd, muziek helpt (vaak) beter tegen depressie dan een pilletje of een psycholoog.

Music is the medicine of the soul

De muziek van vandaag is gecomponeerd door Jean-Baptiste Lully, hofcomponist van de Zonnekoning. Lodewijk XIV hield van muziek en dans. Hij keek niet alleen graag naar dans maar danste zelf ook graag mee.

In Le Bourgeois Gentilhomme was de eer niet aan de Zonnekoning om mee te dansen in deze balletkomedie. Jean Baptiste Molière vervulde de hoofdrol in zijn zelfgeschreven muzikale klucht. Jean Baptise Molière was namelijk een Frans toneelschrijver die vooral bekend was om zijn satirische komedies en waarin hijzelf liefst de hoofdrol speelde. Molière was dus niet alleen een toneelschrijver maar ook een fervent toneelspeler.

Molière steekt in deze klucht de draak met een rijk burger(mannetje) die zich graag meet en voordoet als een edelman, eigenlijk een snob. Molière stak niet alleen de draak met burgers zoals in deze komedie maar ook met edellieden en geestelijken die leefden in een bevoorrechte positie en alles en iedereen daarbuiten minachtten. Wonderwel kon Lodewijk VIX en zijn hovelingen de muzikale komedie en Molière wel waarderen en nam hem zelfs in dienst. Het verhaal is gebaseerd op een schandaal rond een Turkse ambassadeur en werd door het hof zo gewaardeerd dat het stuk regelmatig opgevoerd werd.

Jean Baptiste Lully – Le Bourgeios Gentilhomme, Marche Pour la Ceremoni des Turcs

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

38 gedachten over “Z.O.Z. Marche Pour la Cérémonie des Turcs

 1. Klopt helemaal … muziek en licht zijn dé therapieën die niets met chemische zooi slikken te maken hbben en werken vaak beter .. mooiiiiie keuze voor vandaag meis. ❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Tja, t humor hoor ik meer in de naam van componist dan in de muziek;-) maar het is prettig om naar te luisteren en “het klinkt”wel dansend! Muziek heeft zeker wel een functie voor de emoties van een mens. Je wordt er niet altijd vrolijk van maar dat hoeft ook niet , er zijn ook andere broodnodige emoties die het kan prikkelen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Lang geleden reageerde eens iemand onder een van mijn zwijmels dat ze niets had met muziek. Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen maar het schijnt toch voor te komen. Voor mij zou het echt een drama zijn als ik geen muziek meer zou kunnen luisteren. Veel gebeurtenissen kleeft muziek aan en hoort muziek bij. Emotie komt dan vanzelf en is helend of versterkt het geluksgevoel.

   Like

   1. Die mensen zijn er vast wel maar is toch wel een minderheid. Al kan iedereen weer door ándere muziek geraakt worden.
    Maar bij de meeste mensen kan muziek gelukkig emoties oproepen. Ik kan er ook erg van genieten al hoef ik niet meer perse de hele dag muziek te horen zoals vroeger.

    Geliked door 1 persoon

    1. Gek hè dat de hele dag muziek geen must meer is. Ik ken het, hoewel ik toch wel erg graag muziek luister mag het af en toe best even stil zijn.

     Like

     1. Precies, nu heb je vaker dat wanneer je niet zelf kunt kiezen wat er speelt het niet hoeft. Vroeger stond echt altijd de piratenzender aan of draaide ik zelf iets.

      Like

  1. Mijn eerste gedachte was nee maar ik ben geen musicoloog enkel een groot liefhebber. Deze muziek komt uit de barok en qua tijd behoort het tot de klassieke muziek. Wat is klassieke muziek? Geschoolde muziek voortgebracht of ge worteld in de westelijke kerkelijke en wereldlijke muziek vanaf 1500 tot en met nu.
   Wat lichtklassiek is zijn de meningen nogal verdeeld. De familie Straus bv en als ik lichtklassiek in de platenwinkel zoek dan kom ik uit bij André Rieu, Jan Vayne, Thijs van Leer, filmmuziek enz. Ik denk dat licht klassiek een term is die nog niet zolang bestaat. Zo rond begin 20e eeuw kwamen er meerdere muziek soorten wat vaak een mengeling was van klassiek en modernere muziek wat later lichtklassiek genoemd werd. Voor die tijd was er veel volksmuziek en gebruikten componisten soms volksliedjes als basis voor een compositie. Dit kon serieus aangepakt worden maar ook een wat lichtere toon hebben wat makkelijker in het gehoor lag. Deze muziek zou maarzo uit de volksmuziek kunnen komen maar ik zou Lully niet bij het lichtere genre classificeren omdat hij weldegelijk geschoold was en zeer belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van de opera.
   Wat ik wel weet is dat dit soort muziek fijne muziek is om mee te beginnen als je wat meer klassieke muziek wilt leren kennen en ja dan zou ik dit toch tot het lichtklassiek rekenen.

   Like

   1. Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Ik heb een tijdje contact gehad iemand die mij kennis heeft laten/leren maken met klassieke muziek. Heel veel verschillende stukken, instrumenten. Niet met zang, dat vind ik vaak te zwaar. Dus ik weet er weinig van maar heb toen alles bewaard. Af en toe luister ik nog wel iets eens af. Met mijn koptelefoon met een prachtig geluid is het echt genieten. Dus waarderen kan ik het zeker!

    Geliked door 1 persoon

    1. Vaak is het iid een kwestie van leren luisteren als je er tenminste niet groot mee bent gekomen.
     Onze kinderen waren een tijdje op zoek naar hun eigen muziek maar zijn beide weer terug gekomen op de klassieke muziek.
     Zelfs de oudste Marjolein kent heel veel klassiek en geniet er ook van.

     Like

  1. Ik doe het nog steeds zonder Spotify maar om meer van een bepaalde componist te horen lijkt het me ideaal. Lully ken ik wel maar niet goed genoeg begrijp ik nu. Moet ik toch eens vaker opzoeken.

   Like

  1. Ja een leuk verhaal toch. Ik kan de verhalen bij de klassieke muziek zelf erg waarderen. Ben vaak een en al oor als er iets verteld wordt.

   Like

 3. Mooi verhaal. De muziek maakt mij niet vrolijk moet ik eerlijk zeggen hoor. Beetje saai ook. Maar iedereen heeft zijn eigen muziek waar ie blij van wordt. Voor mij is dat wel lekker mee galmen op mooie Engelse melodische muziek. Dat muziek helend is ben ik helemaal met je eens net als lekker buiten zijn in de natuur. (voor mij dan) Volg je ook die serie over Puccini dat vind ik gek genoeg dan wel weer heel boeiend ook het verhaal over hem er bij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jazeker volg ik de serie over Puccini. Er zijn de laatste tijd interessante documentaires te zien. Heerlijk en als ze dan ook nog over muziek gaan is het helemaal smullen.

   Like

 4. Zo zie je maar dat Franse barok ook heel veel variatie in tinten en tonen heeft. Heel leerrijk en mooi blogje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Er zijn meer Franse componisten de moeite waard. Je hoort ze alleen niet zo veel maar met een beetje opletten kom je ze af en toe tegen.

   Like

 5. ha die AnneMarie
  mij zullen ze daar ook niet aantreffen , raar volk dat kasten systeem vast houd , koeien en rivieren heilig noemt , op film of plaat zag ik nog nooit een goed gevoede koe en de Ganges is een open riool pppffftt
  herkenbaar hé , de tijd die vervliegt , hier bij het puzzelen bij jou bij het haken , ja dan is dat zeer een goede klok
  ik heb er nu 1 liggen , de meest vreemd gevormde stukjes , komt goed 🙂
  suc6

  Geliked door 1 persoon

   1. ja dat soort landen , kunnen of willen niet anders
    denk er om Ierland is vlakbij en ook nog sluimerend hoor , en de Balkan en en en 😦
    heb er weer 1 op tafel , de meest vreemd vormige stukjes pppfffttt

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.