Kroondomein Het Loo

Het werd tijd voor een andere wandeling dan in en rondom ons eigen dorp. Niets mis mee maar verandering van spijs doet eten. Het werd het Kroondomein bij Paleis het Loo. Nee we zijn geen koffie wezen drinken in Apeldoorn, we hebben ons netjes gedragen.

Museum Paleis Het Loo wordt momenteel gerenoveerd en verbouwd waardoor de parkeerplaats tijdelijk niet toegankelijk is. Wij hebben de auto ergens in een wijk bij Het Loo geparkeerd wat niet aan te raden is. Bijna overal is er een parkeerverbod in de wijken rondom Het Loo waardoor het knap lastig is om een plekje te vinden. De parkeerplaats tegenover de Pijnboomlaan is wel open maar heeft beperkt ruimte dus wees er vroeg bij.

De echtgenoot had een route uitgedacht om te wandelen maar daar weken we al snel vanaf. Zijn route ging voornamelijk over de grote paden maar er waren zoveel kleinere paadjes die achter heuveltjes verdwenen en daarom vroegen om ontdekt te worden. De heuveltjes verborgen een wir war van sprengen. Sprengen werden vroeger gegraven om watermolens of wasserijen van voldoende water te voorzien maar ook om tuinen en landschapstuinen te voorzien van water zodat er vijvers aangelegd en fonteinen geplaatst konden worden. Door al die sprengen is het een heel bijzonder bos geworden is. 

Maar voordat we deze bospaadjes ontdekten kwamen we de Willemstempel tegen een van de vele bezienswaardigheden die het Kroondomein bezit. Hier is foto voor de fotochallenge bij Satur9’sphotochallenge Kader in Kader gemaakt.

Zigzaggend door het domein stonden ons nog veel meer verrassingen te wachten. We wandelden langs de Hoge Veldvijver, de Leeuwenbrug, Bijlandt rust, het paarden kerkhof en de ijskelder van het Loo.

Op het paarden kerkhof liggen niet alleen paarden maar ook huisdieren van de Oranjes. De Leeuw vond ik nogal menselijke trekjes hebben. IJskelders werden bij veel landhuizen gebouwd. In de winter werd ijs gesneden en in de ijskelders bewaard zodat ze in de zomer gebruikt konden worden om voedsel te bewaren en misschien ook wel om vertrekken te koelen.

Vroeger was het bos/park verboden terrein voor publiek, gelukkig is dat verleden tijd. Zo krijg je een mooi inkijkje in het landleven van de Oranjes. Er zijn een aantal wandelroutes uitgezet die je langs de mooie plekjes van het Kroondomein leiden. Wij hebben nog lang nog niet alles gezien. Niet onwaarschijnlijk dat we nogmaals een wandeling gaan maken in het Kroondomein bij het Loo.

51 gedachten over “Kroondomein Het Loo

 1. Het Paleispark is inderdaad een heerlijke plek om te wandelen fijn dat het jullie ook zo goed bevallen is. Voor anderen, let wel op dat je er met hond of fiets niet welkom bent. Dat maakt het lopen wel een stuk rustiger. Rond April en Mei zijn de tuinen van het Oude Loo (privé bezit van de Koninklijk familie) ook geopend om te wandelen, dat is ook heel speciaal. En als je er toch in die tijd bent, loop dan ook eens door het Wilhelminadal. Daar is een pracht aan rododendrons die dan in bloei staan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijne aanvullingen op het blog/onderwerp.
   Wij gaan zeker in april of mei weer een keer wandelen bij Het Loo en het Wilhelminadal zal zeker ook bekeken worden dan.
   Ik verheug me er al weer op.

   Like

 2. ha die AnneMarie
  ik ben er nog nooit geweest , altijd wat afgehouden omdat het er vaak druk is
  je laat een mooi beeld zien van wat er te zien is , sprengen ken ik goed van andere wandelingen
  maar ik houd het weer in gedachten om te bezoeken , want er is zat te zien , zoals dat gebouwtje waar jij je mooie kaderfoto maakte

  wij hadden ook nog geen tv in ’63 , maar gingen zelf schaatsen dus misten niets hihi
  nee ik reed niet de elfstedentocht hoor pppfffttt , maar vele toertochten in en om het waterland en het IJselmeer

  puzzelgroet

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijne herinneringen dus aan die winters. Heb ik ook hoor maakte alleen niet van die lange tochten. Ik reed op kunstschaatsen.

   Die wandeling is echt aan te raden.

   Geliked door 1 persoon

     1. een aardappelkist vol van die houtjes , friese doorlopers en houten noren gaven pa en ik aan de club in Utrecht , ja die kinderen groeien er uit , o wat was dat mooi ook , op z’n kist beloofde ik zijn kilometers te maken , deed ik ook , de B groep van de marathonrijders vroegen me al , wat en waarom , dus ja die ouwe is weg , ik draai zijn rondjes bij de mijne , ijsbaan dicht , nooit meer gereden 😦

      Geliked door 1 persoon

       1. hoeft om mij ook niet meer
        we trainden er voor ,zelfs in huis om de tafel heen , conditie opbouwen , want stel hij komt hihi
        komt ie , ben ik zelfs al te jong om een test te rijden heen naar Makkum de volgende dag terug naar Schellingwoude
        achteraf hadden ze gelijk hoor , ik was nog maar een kind

        Geliked door 1 persoon

 3. Zo’n mooie foto’s. Daar moet het prachtig zijn. Net als Myriam ga ik het onthouden voor….wie weet…..wanneer…..
  Weer een nieuw woord geleerd : sprengen.

  Geliked door 1 persoon

 4. O als ik dit zie, moest wel ff een traantje wegpinken. Zo’n bekende omgeving. Wim woont er z’n 800 bij vandaag en noemt het altijd zijn achtertuin. Dus ook geen last van parkeren 😉 . We zijn er verschillende keren wezen wandelen. Wij hebben er verschillende routes genomen maar inderdaad wij namen daarbij ook wel zijwegen. Wil je veel en mooie sprengen zien dan is het park Berg en Bos naast de Apenheul aan te raden. Daar is het ook zo mooi met al die sprengen. Die twee paviljoens zijn ook zo mooi. Blauw wit geschilderd helemaal met die grote vijver er bij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh Anneke sorry van die traantjes. Begrijp is maar al te goed.
   Jouw advies om park Berg en Bos naast de Apelheul ga ik noteren. Het is hier een half uurtje vandaan rijden en we hebben onze eigen bossen wel even gezien.

   Geliked door 1 persoon

     1. Ach ja er zijn in die omgeving zoveel mooie plaatsen om heen te gaan heb ik inmiddels de afgelopen 5 jaar gemerkt. Maar Wim woont er zo dichtbij dan is het lekker om even een stuk te wandelen.

      Geliked door 1 persoon

       1. Ja inderdaad vind de polder ook hoor, ben echt wel een poldermens maar heb ook 5 jaar enorm genoten van de Veluwe, ga er zeker nog wel eens naar toe opnieuw of het nu wel of niet weer goed komt met Wim .

        Geliked door 1 persoon

   1. Ik ga wel steeds verder weg wandelen, en soms ga ik dan met de trein. Maar ik wil ook niet te lang reizen… het is een beetje afwegen van wat ik belangrijk vind🤔🤔

    Like

  1. Zo is het bij ons ook gegaan. Denk dat we er nu wel vaker naartoe zullen gaan. Verandering van spijs en het is maar een half uurtje rijden hier vandaan.

   Like

     1. Klopt, zeker als je , zoals ik, niet van lange autoritten houdt. En inderdaad, er zijn hier in de omgeving ook wel mooie wandelgebieden te vinden. Minder groot dat ik het midden van het land maar groot genoeg om moe te worden.

      Like

 5. Wat een afwisselende wandeling. Even helemaal uit je eigen rondje. Lijkt me heerlijk! Je bent zelfs nog een bonte specht tegengekomen (-: Maar goed dat die kroon niet op het hoofd gedragen hoefde te worden *proest*
  Lieve groet.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.