Z.O.Z. The Armed Man

The Armed Man ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in première. Componist Carl Jenkins (1944) baseerde de mis op een liedje van een bekend Frans volksliedje. De complete mis bestaat uit dertien delen afgewisseld met tekst en gebeden uit de gehele wereld. Gebeden en teksten over vrede uit de Bijbel, de Islam en het Hindoeïsme inclusief teksten van slachtoffers zelf. Oorspronkelijk was de mis opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog maar valt tevens onder het kopje anti oorlog composities. Protestsongs tegen oorlogen kennen we wel maar een mis tegen oorlogen vind ik best bijzonder.

Het eerste deel 'The Armed Man' is veelvuldig en in diverse uitvoeringen te horen. Deze uitvoering met 2 cello's vind ik zelf de mooiste. Klassieke muziek uit de 21e eeuw.

Benedictus, The Armed Man – Karl Jenkins

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

29 gedachten over “Z.O.Z. The Armed Man

 1. Mooie uitvoering AnneMarie. Was ik geen blaasinstrument gaan spelen, dan stond de cello ook hoog op mijn lijstje!! Heel bijzonder dat er in die mis, gebeden en teksten over vrede gebruikt zijn, die uit de Bijbel, de Islam en het Hindoeïsme kwamen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja bijzonder hè. Had geen idee dat dit een mis was. Vond het mooi en dat het dragende muziek is hoor je wel maar dit had ik niet verwacht.

   Like

 2. De 2cellos zijn twee topmuzikanten, bij deze uitvoering spelen ze op de ”gewone cello”, waar beide heren op tal van bijzondere cello”s spelen, ook tal van verschillende muziek, je hebt een heel mooi stuk uitvoering vandaag geplaatst, de rust, de precisie, op de juiste wijze de bijkomende instrumenten, dit is echt genieten op de vroege zaterdagochtend…
  Fijn weekend!!!

  Like

 3. Ook ik vind 2 CELLOS echt prachtig. Heb ook wel eens iets van ze geplaatst. Mooi zo’n muziekstuk van een componist uit onze tijd. Heerlijk gezwijmeld en dat is ook helemaal de bedoeling! Top!

  Like

 4. Dat is inderdaad bijzonder, geen protest song maar een protest mis. Al herken ik er eigenlijk geen mis in maar dat is ook met de oudere mis muziek niet altijd het geval. In ieder geval een heerlijk rustgevend stuk muziek.

  Like

 5. Deze klasiek muziek is zeker heel mooi om te luisteren. Echt geweldig! Ik hou wel erg van deze muziek. Goede keus genomen Anne. Kippenvel van!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. 1. Wat vreemd dat jouw link “http://bewegenennogveelmeer.blogspot.com/” verwijst naar een post van 31 augustus 2018?? Heb je dat bewust gedaan AnneMarie?
  2. Onder het genot van een glas witte wijn naar deze mooie zwijmel van je geluisterd.
  Grtz Mara

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat blog gebruik ik eigenlijk niet meer. Was het idee om daar hetzelfde te posten maar dat lukte niet altijd en kwam daardoor in de vergetelheid.

   Like

    1. Klopt. Als ik bij jullie lees dan kan ik zo makkelijk reageren. Ik zou eigenlijk ook niet weten hoe ik het anders moet doen om te reageren bij blogpost.com

     Like

 7. ha die Annemarie
  ja een prachtig boekje hé , ben er ook blij mee
  ik liep al ff een blokje om , lekker in het zonnetje en toch een frisse neus 🙂
  straks is er gelukkig een koers op de tv kan ik daar van genieten , op de hei wordt het weer druk
  zonnige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 8. Jeetje. Wát is dït mooi!
  Ik ben er gewoon helemaal stil van.
  Dit is waarom ik zo van deze zwijmelrubriek hou: dit was anders nooit op mijn pad gekomen!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.