Z.O.Z. Sospiri op. 70, Edward Elgar

Vandaag wordt Prins Philip begraven. De Prins wilde geen staatbegrafenis en no fuss. Een klein beetje jammer is het wel. Engeland kent mooie tradities met veel pracht en praal. Voor mij zou een middagje TV kijken wat er daar in Engeland gebeurd tijdens de begrafenis van Prins Philip zou een welkome afwisseling geweest zijn.

De Prins wordt bijgezet in St. George’s Chapel, maar zodra Koningin Elisabeth overlijdt zullen ze samen in een kleine kapel binnen St. George’s Chapel begraven worden.

Afgelopen week werd de vraag gesteld welke muziek bij de begrafenis van Prins Philip zou klinken. De voorkeur ging uit naar een werk van Händel. Door deze vraag ben ik zelf eens gaan nadenken en zoeken wat passende muziek zou kunnen zijn. G.F. Händel werd door mij te licht bevonden. J.S. Bach vond ik weer te zwaar en te Duits, dat past echt niet bij een Britse Prins.

Uiteindelijk kwam ik bij Edward Elgar uit. Zijn adagio voor viool, harp en orgel is niet specifiek voor een overledene geschreven. Het stuk is vlak voor de eerste wereld oorlog geschreven door Edward Elgar. Een beangstigende en deprimerende periode waar dood en verderf op de loer lagen om zonder willekeur toe te slaan. Het trage langzame tempo klinkt droevig maar door de harp krijgt het toch iets lichtst. Eigenlijk hoop ik op een stuk speciaal gecomponeerd voor Prins Philip. No fuss, het zal er niet inzitten. Ter nagedachtenis aan hem gaan we nu hier naar Edward Elgar luisteren.

Edward Elgar – Sospiri op. 70 – Adagio for Strings, harp and organ

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

33 gedachten over “Z.O.Z. Sospiri op. 70, Edward Elgar

 1. mogge AnneMarie
  er wordt niet naar Philip geluisterd vind ik , hij wilde een simpele begrafenis , als je dan hoort wat er allemaal ondanks dat corona nog georganiseerd is , noem ik dat geen simpele begrafenis
  de muziek die jij koos , past wel bij een begrafenis , denk dat jij wel kijkt vanmiddag , weet je gelijk hun muziek keuze
  fijn weekend groet

  Like

  1. Hoorde ik vanmorgen ook op het nieuws. Ondanks zijn wens no fuss wordt het nog een hele happening. Ik was wel van plan om eventjes te kijken. Hangt ook van het weer af. Als de zon te veel trekt ben ik misschien wel buiten. Opnemen dus maar.

   Like

 2. Voor die kringen zal het toch echt wel eenvoudig zijn. Temeer omdat er door corona ook al heel weinig kan. . Muziek bij een uitvaart is eigenlijk heel persoonlijk. Maar dit zou zeker passend zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. De uitvaart zal zeker eenvoudig zijn voor deze kring. Geen buitenlandse gasten, geen hotmetoten. Eenvoudiger kan haast niet.

   Like

    1. Ben ik goed met je eens. Soms kom je wel eens in gewetensnood omdat je tegen de wens van de overledene in gaat. De nabestaanden moeten wel verder bedenk dan maar wat wijs is.

     Like

 3. Wat Philip van je keuze vindt, weet ik niet. Zou hij dat niet zelf geregeld hebben op die leeftijd?
  Je muziekstukje is meeslepend met zachte klanken

  Geliked door 1 persoon

  1. Je weet het niet. Ik hoorde net dat hij met een zelf ontworpen Land Rover vervoerd wordt. Soms denken wij toch echt te klein.

   Like

 4. Net nu alle bewoners van het VK vastgezogen zitten aan de tv, wordt het geen verkleedpartij en overdadig optreden van royals en buitenlandse gasten.
  Sympathiek dat premier Johnson zijn uitnodiging beschikbaar stelde voor een familielid.
  Muziek is zo persoonlijk. Ik gok dat Philips het zelf heeft uitgezocht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Philip heeft iid alles zelf uitgezocht. De kleding was sober maar dat was het zonder corona ook geweest verwacht ik. Alleen geen uniformen voor de heren. Best sneu dat het zo geëscaleerd is met Meghan en Harry. Dit soor heibel gun je toch geen mens.

   Like

 5. mogge AnneMarie
  ja het zijn mooie spreuken hé
  logisch dat je het paardrijden van Marjolein mist
  houd vol dat geduld
  zonnige zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 6. Ach wat had ik een medelijden met dat kleine vrouwtje in haar eentje onder haar hoed in die immense kerkbank.
  Ik vond het stuk van Benjamin Britten het mooist, had iets lichts.
  Ondanks de mondkapjes had het geheel een chique uitstraling, juist mooi dat niemand in het gevolg in uniform was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het was zeer ingetogen en chique. Dat er geen uniformen werden gedragen gaf daar een extra cachet aan. Het was bewonderenswaardig zoals de Koningin daar zat. Hier waren allang alle wetten en waarden gebroken maar zij wilde het zo.
   De vraag was of ze achteraf bijeen zouden komen om over het verlies en de bijzetting van de Prins te praten. Daar hoopte ik vurig van dat dat wel zo het geval zou zijn. Vreselijk toch dat je niet even samen kunt zijn na deze heftige periode en afscheid.

   Like

 7. Mooie keuze deze Prachtig Zwijmel!… Ik heb gisteren ook gekeken en vond het prachtige muziek, al weet ik niet meer van wie het precies was. Jammer dat wij al de Engelse pracht en praal moesten missen.

  Like

 8. Heel mooie muziek, zeker passend bij een plechtige uitvaart. Wat prins Philip er van zou hebben gevonden, komen we nooit te weten. Maar hij zal het toch hebben verkozen boven Zorba, lijkt me.
  Ik ga niet proberen hier mijn eigen voorkeuren weer te geven. Ik ben veel te blij dat ik nog leef na al die hartperikelen.
  Enfin, ik was hier veel te lang niet. Ik probeer mijn leven te beteren.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk en verrassend jouw naam boven het.berichtje te zien. Fijn dat je er weer bent. Ik hoop dat het nu iets beter met je gaat inmiddels ondanks de.corona.

   Like

 9. Het was mooie keus van Philips. Ik heb toen niet gekeken. Wel klein stukje op journaal gezien. Het was wel mooie muziek. Het was wel sobere begrafenis geweest. Het kan ook niet anders. I.v.m corona. Fijn weekend.

  Like

 10. ha die AnneMarie
  ja de Afrikanen en Arabieren wisten al voor onze voorouders wat slaven waren 😦
  en hadden graag de blanke vrouwen , wat je zegt het is onuitroeibaar 😦
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 11. ja mooie nostalgische foto’s , maar echt mooi was het natuurlijk niet 🙂
  heb er velen gekend , tot zelfs de tonnetjes man , in Friesland , wij hadden wel douche en toilet in Amsterdam 🙂
  wie weet wat ze over 100 jaar van ons schrijven 🙂

  houd vol

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.