Z.O.Z. A Midsummer Night’s Dream

Maandag was het alweer de langste dag van het jaar, het begin van de zomer. Kijk je bij het KNMI dan zie je dat de langste dag in wezen van 20 t/m 23 juni is. Al deze dagen komt de zon om 5.20 uur op en gaat hij om 22.04 uur weer onder. 21 juni is de dag dat de zonnewende plaats vindt, de dag dat de zon gezien vanaf de aarde haar zuidelijkste of noordelijkste positie bereikt. De zonnewende is meestal op 21 juni maar soms (in het schrikkeljaar) op 20 juni. Het begin van de zomer wordt hier tevens de langste dag genoemd wat alles te maken zal hebben met de zonnewende.

In veel Noord Europese landen wordt de zonnewende, lichtfeest nog steeds gevierd. In Duitsland, Nederland en België is het feest rond de reformatie langzaam maar zeker in onbruik geraakt mede omdat het een Heidens feest zou zijn.

Shakespeare heeft een toneelstuk geschreven over dit lichtfeest waar Felix Mendelssohn-Bartholdy op 17 jarige leeftijd zo van onder de indruk was dat hij een muziekstuk voor dit toneelstuk schreef. In dit stuk komt o.a. de Bruiloftsmars voor (zie tweede muziekblok). Niet alleen de bruiloftsmars mag er zijn, de ouverture is een heerlijke binnenkomer voor het toneelstuk waarvan ik eigenlijk verwacht dat er wel meer mensen de ouverture van A. Midsummer Night’s Dream zullen kennen.

F. Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream – Overture

F. Mendelssohn – Wedding March 

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

22 gedachten over “Z.O.Z. A Midsummer Night’s Dream

 1. mogge AnneMarie
  20 t/m 23 juni ,ja dat is dan een echt lange dag , wij kennen gelukkig nog wat donkerte in de nacht
  anders is het dan in het hoge noorden
  ik herkende zowaar beide mooie stukken muziek

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Deze hoor ik maar zo af en toe en dan denkmik altijd wat een schoonheid is het toch. Moet ik vaker luisteren. Gelukkig heb ik jou er ook mee kunnen verrassen. Fijn weekend.

   Like

 2. Jammer dat die langste dagen letterlijk in het water vallen. Als het volgend jaar weer zo’n boeltje wordt en mijn gezondheid laat het toe, trekken we die periode naar het zuiden!
  Ook voor mij was het eerste stuk een ontdekking. Heel mooi!

  Geliked door 1 persoon

 3. Het tweede klinkt heel bekend in de oren😁, maar deze Overture ken ik niet. Heb hem wel helemaal afgeluisterd, en geniet er pas echt van als het hele orkest op stoom komt. Op Midzomer hebben wij altijd een barbecue met vrienden. Nu al twee jaar niet!! Zo Jammer…

  Geliked door 1 persoon

 4. De ouverture wel eens gedeeltelijk gehoord maar zou ik niet aan de Midsummer Night’s Dream verbonden hebben, de muziek is overwegend verre van “dromerig”. 😉 Maar uiteraard wél een mooi orkest stuk. De bruidsmars zal echt iederéén wel herkennen.

  Geliked door 1 persoon

 5. ha die AnneMarie , die enkele keer dat ik op een boot was , werd ik niet ziek , maar of de benen een woeste zee aan kunnen , geen idee 🙂
  hoe is het met de voorbereiding op de lange wandeling , doen Flip en Flop een beetje hun best
  fijne zondag gewenst

  koers groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.