Z.O.Z. A Midsummer Night’s Dream

Maandag was het alweer de langste dag van het jaar, het begin van de zomer. Kijk je bij het KNMI dan zie je dat de langste dag in wezen van 20 t/m 23 juni is. Al deze dagen komt de zon om 5.20 uur op en gaat hij om 22.04 uur weer onder. 21 juni is de dag dat de zonnewende plaats vindt, de dag dat de zon gezien vanaf de aarde haar zuidelijkste of noordelijkste positie bereikt. De zonnewende is meestal op 21 juni maar soms (in het schrikkeljaar) op 20 juni. Het begin van de zomer wordt hier tevens de langste dag genoemd wat alles te maken zal hebben met de zonnewende.

In veel Noord Europese landen wordt de zonnewende, lichtfeest nog steeds gevierd. In Duitsland, Nederland en België is het feest rond de reformatie langzaam maar zeker in onbruik geraakt mede omdat het een Heidens feest zou zijn.

Shakespeare heeft een toneelstuk geschreven over dit lichtfeest waar Felix Mendelssohn-Bartholdy op 17 jarige leeftijd zo van onder de indruk was dat hij een muziekstuk voor dit toneelstuk schreef. In dit stuk komt o.a. de Bruiloftsmars voor (zie tweede muziekblok). Niet alleen de bruiloftsmars mag er zijn, de ouverture is een heerlijke binnenkomer voor het toneelstuk waarvan ik eigenlijk verwacht dat er wel meer mensen de ouverture van A. Midsummer Night’s Dream zullen kennen.

F. Mendelssohn – A Midsummer Night’s Dream – Overture

F. Mendelssohn – Wedding March 

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke