Z.O.Z. Arvo pärt – My heart’s in the Highlands

Vakantiereizen worden volop geboekt. Caravans worden van stal gehaald terwijl anderen zich een rotje lopen om een caravan te kopen of te huren. Ondertussen lopen de besmettingen vlot op naar code rood. Maatregelen zijn weer getroffen om besmettingen tegen te gaan en vluchten ouders of kinderen nog snel even de grens over naar het buitenland om hun familie te bezoeken.

Wij wachten alles rustig af. Zeker, wij gaan graag op vakantie maar niet tegen elke prijs. Als we dan weer mogen gaan zou ik graag weer naar Schotland willen. Waarom? Het landschap, kastelen, ruïnes, de geschiedenis met zijn vele verhalen en sages, muziek, de rust. Eigenlijk kan ik het niet precies vertellen waarom Schotland zo trekt en ik ben daar beslist niet de enige in.

Robert Burns een bijzonder mens en dichter uit de 18e eeuw heeft een prachtig gedicht over de Hihglands van Schotland geschreven. Arvo Pärt heeft voor de 50e verjaardag van David James, een countertenor, het gedicht op muziek gezet. Het stuk is in de Arvo Pärts bekende tintinnabuli-stijl (in latijn is tintinnabuli klokjes-belletjes) geschreven en voor deze gelegenheid voor orgel en zang.

Het is een bijzonder stuk. Je houdt ervan of niet maar dat geldt eigenlijk voor alle muziek van Arvo Pärt.

Diverse uitvoeringen zijn er te vinden op YouTube van dit stuk. Ik heb bewust gekozen voor deze uitvoering omdat hier het orgel duidelijk te horen is en geen twijfel bestaat welk muziekinstrument speelt.

Arvo Pärt – My Heart’s in the Highlands

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

 

24 gedachten over “Z.O.Z. Arvo pärt – My heart’s in the Highlands

 1. mogge AnneMarie
  nee de muziek is niets voor mij
  maar naar Schotland gaan begrijp ik dan juist weer heel goed
  heb er lang geleden een schitterende fietsvakantie door gebracht

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

   1. zeker bijzondere muziek
    heerlijk fiets weer en weer plezier in het fietsen , ja genieten op dit nieuwe fietsje
    mooi rondje is het ook , als ik het zo rond die km kan houden ben ik de koning te rijk

    Geliked door 1 persoon

 2. Schotland staat ook hoog op mijn lijstje, als de coronastorm is gaan liggen 😉fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

 3. Aan vakantie heb ik eigenlijk geen behoefte al lijkt Schotland me een land dat zeker een bezoekje waard is.
  De orgelmuziek kan ik wel waarderen, de zang had in dit geval wel achterwegen mogen blijven. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Meestal heb ik toch wel wat moeite om te gaan, heimwee vooraf maar het buitenland blijft altijd trekken. Het steekt toch iedere keer de kop weer op.

   Like

  1. Nee klopt hoor. Voorlopig is het nog op de plaats rust. Wandelen in eigen land en af een toe een huisje huren in Nederland. Verder komen wij echt niet.

   Geliked door 1 persoon

 4. De muziek heeft iets mysterieus, fascinerend, maar voor mij iets te weinig variatie in de zang. Wel heel passend bij de omgeving, waar wij reeds (met de trein toen als huwelijksreis) rond toerden. Een overweldigende streek, je voelt je klein als mens, en dat gevoel heb ik ook bij de muziek.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het kan mij niet zo bekoren, maar heb het wel afgeluisterd. De orgelmuziek vind ik okay, maar de zang…nee. Maar ik ben dan ook niet in the Highlands geweest. Het volgende nummer wat ik daarna op Youtube hoor, vind ik dan weer geweldig ‘Spiegel im Spiegel for Cello and Piano (Arvo Pärt)’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja klopt, die is ook erg mooi. Moet wel zeggen dat de hele dag de muziek van Arvo Pärt me veel te veel is maar met de regelmaat van de klok een tussen door kan ik heel goed smaken.

   Like

 6. Dat is het aardige van zwijmelen bij jou, je komt altijd met bijzondere muziek. Dit keer voegt het me niet, eerlijk gezegd. Onze caravan staat weer op stal. We genoten van een paar fijne weken op campings in Overijssel en Drenthe, waar het absoluut nog niet druk was en alles goed geregeld. Ook in de winkels en bij de horeca werden de afstandsregels in acht genomen. Eenmaal thuis schrok ik me rot bij het eerste rondje boodschappen. Alsof er geen corona had bestaan, iedereen ging gewoon zijn gang. Meteen flink ingeslagen, hoef ik voorlopig niet weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kan me wel wat bij voorstellen hoor. Het is ook best bijzonder. Jullie hebben lekker genoten in Overijssel en Drenthe en precies op tijd voordat de drukte begint. En ja het is best erg zoals de mensen doen alsof er helemaal niets gebeurd is. Nu moeten we weer voor boeten voor al die onoplettendheid. Ons heb je daar niet zo mee. Wij vermaken ons eigenlijk verder prima en zeker als er niets anders op zit.

   Like

 7. Och Schotland. Mijn eerste reis met mijn (inmiddels) ex was naar Schotland. We zouden er ook gaan trouwen.
  We zijn een jaar later wel getrouwd, maar niet daar. Met mijn ouders deden we de reis nog eens over, en al die jaren daarna heb ik nog eens terug gewild. Het is er nooit meer van gekomen.
  De muziek vind ik prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mooi land om op vakantie te gaan. Heb je soms ook de boeken over Clifrock Castle gelezen. Dan kom je echt in de sfeer hoor.

   Like

 8. De muziek heb ik maar afgezet het is me wat te langdradig helaas. Schotland staat ook op mijn lijstje en zal als ik al ga samenvallen met mass pipes and drums.

  Like

Reacties zijn gesloten.