Z.O.Z. Concerto for Two Keybords BWV 1060

Officieel is dit concert voor 2 klavecimbels maar die hoor je niet veel meer. Een klavecimbel heeft een nogal indringend typisch geluid. De piano wordt nu veel gebruikt bij composities voor klavecimbel hoewel daar net zo goed een orgel voor gebruikt zou kunnen worden. Een orgel heeft ook weer zijn beperkingen en wordt maar door een kleine groep liefhebbers bespeeld.

De piano zoals hij nu is was er in de tijd van J.S. Bach nog niet. De pianoforte, voorloper van de piano was toen al wel in ontwikkeling en J.S. Bach moet er van geweten hebben. De composities voor klavier was misschien wel bedoeld voor deze pianoforte. Niemand kan het met zekerheid zeggen. Tegenwoordig wordt vaak een vleugel gebruikt voor zijn klavier composities en een vleugel heeft weer het meeste weg van een pianoforte. Bach zal er waarschijnlijk geen probleem hebben met de uitvoeringen van tegenwoordig.

Concerto for Two Keyboards in C Minor, BWV 1060 II, Largo ovvero adagio

Al eerder hebben we naar een gedeelte van dit pianoconcert kunnen beluisteren. Toen was het een vlotter gedeelte van het concert. Het allegro wat me een nacht lang uit de slaap heeft gehouden. Mocht je behoefte hebben aan een wat meer tempo en vrolijkheid luister dan ook deze Z.O.Z. Opgewekte slaap

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

15 gedachten over “Z.O.Z. Concerto for Two Keybords BWV 1060

 1. mogge AnneMarie
  met berichten als toen met jullie dochter en het gesprek met de zoon , zou je ook slapeloze nachten van krijgen
  de muziek toen vind ik wel mooie om te horen dan die van vandaag
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Het grappige is dat er tegenwoordig ook digitale vleugels zijn waar div. oude instrumenten ook “uitgehaald”kunnen worden. Sebastian had in het vorige (grotere) huis zo’n vleugel . Voor dit soort muziek is dat best een aardige optie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt. Tegenwoordig is de techniek zover gevorderd dat er veel meer mogelijk is. Niet iedereen zal het weten te waarderen omdat ze wat betreft de uitvoeringen van Bach steeds meer gebruik maken van authentieke instrumenten maar sommige instrumenten komen echt niet terug zoals het klavecimbel.

   Like

  1. Concerten zijn vaak opgebouwd uit meerdere delen. Het ene deel spreekt je meer aan dan het andere dat is nu eenmaal zo. Dat is ook zo handig met YouTube en vroeger ook met de CD’s, ik sla de delen die ik niet mooi vind gewoon over, niet altijd maar toch wel vaak.

   Like

 3. mogge AnneMarie
  ja best wel een zwaar gedicht hé , past wel bij het regenachtige weer 🙂
  klopt ik doe vandaag mak an , morgen een leuk stukje fietsen en woensdag wandelen over de Holterberg
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

 4. O,,, ik was nog niet bij je wezen luisteren. Wát een enorme hectische week!
  Maar deze zwijmel past dan weer prima op een ‘moegestreden’ vrijdagavond.

  Geliked door 1 persoon

 5. mogge AnneMarie
  ja een leuk eindje gefietst hé , heerlijk dat ik dat nu weer kan doen met de e fiets 🙂
  ik heb een ander zadel er opgezet , kost wat , maar dan heb je ook wat , een Lepper , echt leer en flink hard , geen zadel pijn
  ja fietsen in Amsterdam is leuk en wat je zegt er is veel fietspad
  fijne zondag groet

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.