Z.O.Z. Mars der Medici

Vandaag eens een mars. Afgelopen week hoorde ik hem weer eens na lange tijd, Mars der Medici en als vanzelf stond ik keihard mee te fluiten in de keuken. Die goede oude tijd, de fanfare liet met regelmaat van zich horen. Wie een instrument wilde leren spelen kwam al snel terecht bij de fanfare. Ze zijn er nog wel maar hebben het moeilijk, nieuwe leden zijn bijna niet te krijgen. Niet veel mensen willen nog in een orkest spelen. Te intensief misschien? Minstens één avond in de week oefenen en als het enigszins mogelijk is in het weekend spelen, ergens lopen in het land of anders op het eigen terrein oefenen. Spelen en marcheren tegelijk. Tegenwoordig gaan fans eerder naar een festival om een zanger of groep te zien en te horen. Destijds hadden we op dat gebied niet zoveel en was een fanfarekorps iets waar we voor de straat op gingen om te kijken en luisteren. Mars der Medici kwam meestal wel een keer voorbij, als je tenminste op de goede plek langs de kant van de weg stond en anders had je pech en moest je achter de muziek aan.

The Royal Netherlands Air Force Orchestra

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

25 gedachten over “Z.O.Z. Mars der Medici

 1. Dat helpt me herinneren hoe mijn moeder elke dag wilde opstaan met een opgewekte marsmuziek, omdat ze daar vrolijk van werd. Als ik jouw stukje hoor, kan ik haar geen ongelijk geven.

  Geliked door 1 persoon

 2. mogge AnneMarie
  ja die orkesten zie je zelden nog door de straten lopen , of in de muziekkapel spelen
  wij zijn er thuis mee opgegroeid , m’n vader speelde bij de harmonie van de shell in Amsterdam
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

   1. ja ik ben blij dat ik het heb gekend , vind mars muziek best mooi , en de orkesten marcherend door de straten of op pleinen best wel mooi
    wat je zegt het zal de tijd zijn

    klopt een bijzonder , maar ik vind ook wel leuk gedicht 🙂
    ik ben blij dat ik niet afhankelijk ben van de drukke weekenden om de natuur in te gaan , het is mij dan veel te druk 😦

    geniet de dag

    Like

 3. O ja zeker, een harmonie orkest kwam vroeger met enige regelmaat lang ons huis. Best jammer dat het vrijwel niet meer gebeurt. Het zal inderdaad té veel tijd vragen in de huidige drukke tijden waarin we zoveel meer vrijetijdsbestedingen hebben dan vroeger. Destijds bloeide het verenigingsleven omdat het eigenlijk het enige was dat er in je vrije tijd te doen was. Jammer want daardoor horen we dit soort marsen ook vrijwel niet meer.

  Like

 4. De juiste omschrijving, voor het muziekgebeuren wat ik hier hoor, en achter de muziek aan was juist ons motto, volgens mijn moeder altijd, ”hoor eens/, vooruit snel ga achter de muziek aan”, in mijn jonge jaren zag ik ze geregeld, een jongen die bij mij werkte ging donderdagavond altijd naar de muziek, vrijdag op het werk zo lam als een hond, maar het waren mooie tijden…

  Geliked door 1 persoon

  1. Het waren toch andere tijden dan nu. Toen hadden we ook onze zorgen maar vergeleken bij nu was het redelijk zorgeloos. In mijn beleving dan tenminste.

   Like

 5. Een en al herkenning natuurlijk. Thuis met de paplepel meegekregen, en daarom lid geworden van een fanfare orkest. Ook de ‘Mars der Medici heb ik zelf gespeeld. Prachtig om weer eens te horen!!

  Geliked door 1 persoon

 6. De Ontzetviering in Alkmaar gaat dit jaar weer niet door. Die dag wordt altijd opgeleukt met gastoptredens van fanfareorkesten. Hoort er zo helemaal bij. Hopelijk volgend jaar weer de straat op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Door corona moeten we best veel missen van dat soort leuke en gezellige dingen. Hier was het al veel minder dan vroeger maar vraag me inmiddels af of het ooit nog weer goed komt met dit soort evenementen.

   Like

 7. mogge AnneMarie
  ben blij dat de foto’s een goed beeld geven
  echt druk was het er zeker niet , soms ff een groep , die liet ik lekker voor gaan en was terug in de rust 🙂
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja! De fanfare. Vroeger met regelmaat in de straat. Nu nooit meer. Hier in de regio zijn de dweilbandjes nog wel populair. Maar dan alleen met de Vastenavend.
  Ik heb geen idee hoe dat zich verhoud tot fanfare, maar ze nemen zichzelf allemaal even serieus.
  Ik wilde vroeger altijd bij de majorette. Was altijd jaloers op de meiden die meeliepen. En dan met zo’n blik van: ik zie jullie niet. Maar ik mocht niet van mijn moeder bij de majorette,
  Achteraf ben ik haar dankbaar :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh ja, de majorettes. Daar wilde ik ook wel bij zijn maar het leek me toen al zo’n echte meidenclub en daar gedij ik niet zo goed in. Te veel gegiechel, gegil en stom gedoe vond ik het toen al. Om naar te kijken als ze door de straat gingen vond ik het wel altijd leuk.

   Like

Reacties zijn gesloten.