Z.O.Z. Sinfonia BWV 42 Am abend aber desselbigen Sabbats

Een Sinfonia komt uit de vroeg Barok periode en is een instrumentaal stuk voorafgaand aan een opera een suite of een cantate. De Sinfonia veranderde in de loop van de tijd van kort naar langer en van een paar instrumenten naar een compleet orkest. 
Solo's van instrumenten of vocale stukken kwamen er niet in voor ook later niet.
Het interessante aan een Sinfonia is dat het een intro of ouverture is voorafgaand aan het stuk dat komen gaat. Sinfonia is eigenlijk een voorloper van de ouverture en werd later een zelfstandig orkestwerk.
In de 16e eeuw was een Sinfonia voornamelijk om de aandacht van de luisteraar, de kerkgemeente te krijgen zodat ze stil werden en zich konden richten op wat de componist te vertellen had.
J.S. Bach heeft diverse Sinfonia geschreven. Of hij die tot stilte manende Sinfonia echt nodig had?
Zijn cantate's/orgelwerken lijken me vanaf het begin voldoende aandacht te hebben gehad.
Sinfonia's van Bach laten altijd duidelijk een tip van de sluier horen. Melodiën, thema's het is vaak terug te vinden in zijn Sinfonia.
En dat vind ik nu juist zo mooi\spannend aan zijn Sinfonia's. Je herkent het en ook weer niet met als resultaat dat je je afvraagt wat was dit ook weer en blijft luisteren. 

Nu is dit niet een van zijn bekendste Sinfonia maar wel een vrolijke en met een lekker ritme. Een fijn stukje muziek om de dag mee te beginnen.
Een bekendere Sinfonia is Z.O.Z. Ich hatte viel Bekümmernis. Beetje zwaar maar wel een hele echte die gelijk om aandacht vraagt voor de cantate die volgt.

J.S. Bach – Sinfonia BWV 42

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

36 gedachten over “Z.O.Z. Sinfonia BWV 42 Am abend aber desselbigen Sabbats

 1. Dank je voor de vrolijke noot om de dag te starten. Als ik Bach hoor, denk ik vaak aan zware muziek, maar dit voelt echt opgewekt aan. En dat je het orkest ook enthousiast bezig ziet, is een mooie meerwaarde.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoewel ik het meest van de zware kant van Bach houd ben ik ook altijd weer blij verrast door zijn lichtere noten. Die man was gewoon van alle markten thuis.

   Geliked door 1 persoon

 2. Ik zit er naar te luisteren terwijl ik mijn spruitjes zit schoon te maken. Ik geniet van deze Sinfonia, en van het kamerorkest. Heerlijk als je zo’n mooi stuk met een klein orkest kunt maken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat lijkt mij ook heerlijk om te doen als je dit kunt.
   En al helemaal als het Bach is, maar ja dat is nu eenmaal mijn favoriet.

   Like

 3. Bijna nooit luister of kijk ik de zwijmels maar ze stimuleren me wel mijn eigen muziek op te zoeken. Soms komt er wat voorbij dat ik ook heb of ken. Geluid en muziek is moeilijk voor slechthorenden. Maar ik waardeer zeker dat je de zwijmels blijft publiceren. Ben verder minder on line sowieso dus ik zie ook geen baksels of haaksels. Wel succes gewenst met alles.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op het moment ben ik ook niet veel online. Je hebt eigenlijk niet veel gemist. Wil toch wel blijven bloggen en hoop op de lange duur weer wat meer te vertellen te hebben.
   We treffen elkaar wel weer.
   Dank voor het langs komen.

   Like

  1. Het gaat goed hier. Het wandelen is er nog wel maar niet meer van dat spectaculaire. Komt vooral door corona en de nasleep ervan.
   Eens kijken wat de 4-daagse gaat doen en of ik nog mee wil.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ben vandaag terug gegaan naar jouw muziek omdat ik nieuwe gehoorapparaten heb waarmee ik het geluid van mijn smartphone via bluetooth rechtstreeks kan ontvangen. Wat een wonder der techniek. Er gaat een wereld van muziek weer terug voor mij open. Geen beter begin dan dat een stuk dat gespeeld wordt door The Academy of Ancient Music.

    Geliked door 1 persoon

    1. Oh dat is fijn te horen/lezen. Ik begrijp een klein beetje waar je tegenaanloopt. Mijn gehoor begeeft het langzaam. Soms wordt ik er best nerveus van, het idee geen muziek meer te kunnen horen ook door jouw reacties waarvij je aangeeft het niet te kunnen horen vanwege je handicap.
     Dit is echt een grote vooruitgang en enigszins bemoedigend voor mij.
     Ik hoop dat je verder kunt genieten van alle mooie muziek die langs komt.
     Ik ben echt blij voor je dit te lezen.

     Geliked door 1 persoon

  1. Mijn aandacht had het ook direct. De Nederlandse Bachvereniging is ivm hun jubileumjaar alles van Bach op plaat aan het zetten. Iedere week komt er weer een nieuw stuk. Zo heb ik al diverse voor mij nieuwe stukken ontdekt.

   Like

  1. Daar was hij dus ook een kei/genie in. Contrapunt noemen ze dat volgens mij.
   Hoe het precies in zijn werk gaat weet ik niet maar het klinkt prachtig.

   Like

    1. Zeker weten. Hij kwam uit een zeer muzikale familie. Het is om te beginnen met de paplepel ingegoten. Kwam bij dat hij erg goed kon leren en al heel jong naar het gymnasium is gegaan in combinatie met muziekonderwijs.
     Het mes sneed van alle kanten.

     Like

 4. ha die AnneMarie
  van het onderste gedicht snap ik helemaal niets
  waarom zo iemand zijn moeder herdenken als zijn vrouw het eten klaar maakt ?
  het bovenste ben ik het mee eens , laat de vrolijkheid regeren

  Geliked door 1 persoon

 5. Leerzaam stukje over de klassieke muziek dit keer, mooi om te horen, de ouverture is mij wel bekend, komt veel voor in de pop, maar Sinfonia is een nieuw woord voor mij, zelf vind ik een Sinfonia/ouverture altijd mooi als een muziekstuk daar mee begint, kun je je rustig opmaken voor het hoofdrepertoire…

  Geliked door 1 persoon

 6. mogge AnneMarie
  nee ik hoef ook niet naar die landen als Algerije , blijf wel fijn in ons eigen mooie landje

  Ja Bea zal zeker tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huis en vooral nieuwe plekje te wennen

  Geliked door 1 persoon

 7. ja ik geniet er alle keren weer , en natuurlijk het liefst met mooi weer 🙂
  foto’s geven wel een goed beeld van wat ik er zo aantrof hé

  Like

 8. ha die AnneMarie
  ja Culemborg is zeker een mooi stadje om te bezoeken , ik kwam er ook al op wandel
  en nu dus als mooi startpunt voor een mooi fietsritje
  ben blij dat je de foto’s mooi vind , je zag beslist bekende plekjes

  Geliked door 1 persoon

  1. Eigenlijk hoop ik zelf ook van niet. Te veel te doen en te weinig inspiratie. Het begint wel weer te kriebelen om achter het toetsenbord te kruipen en bovendien zijn dit soort berichtjes fijn en bemoedigend. Dank je wel daarvoor. Ik moet toch maar weer eens mijn oor te luister leggen of er nog wat te melden valt.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.