Z.O.Z. Les Patineurs, Wals op. 183

Afgelopen dinsdag was het 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht geschaatst is en dat hebben we geweten. Zondagavond kwam Max al met ‘Denkend aan Holland’ waarin Jannie van der Heyden samen met André van Duin de Elfstedentocht gaat varen. Jannie en André, altijd goed voor humor. Vervolgens kon je de Elfstedentocht van 1997 in zijn geheel online volgen en werden er flitsjournaals uitgezonden zodat de tocht herbeleefd kon worden.

De kans dat er weer een Elfstedentocht komt wordt door de klimaatverandering behoorlijk verkleind. Die kans wordt nu geschat op eens in de twaalf jaar. Jammer dat de laatste 25 jaar er ook al geen Elfstedentocht is geweest. Vanaf welke datum gaan ze die 12 jaar tellen?

De temperatuur moet in De Bilt gemiddeld 15 dagen onder de -4,2° liggen voor het verlossende ‘it giet oan’ kan klinken. Wetende dat het de laatste 25 jaar niet meer voorgekomen is en ik vraag me af of wij het werkelijk nog eens mee gaan maken.

We moeten het maar doen met schaatsen op de baan. Nederlands kampioenschap, Europees- en wereldkampioenschap en natuurlijk de Olympische spelen. Kunstrijden op de schaats hebben we natuurlijk ook nog. Ik ben er fan van. Helaas zien we dat niet zo veel. Met de olympische spelen is de meeste kans Kunstrijden op de schaats te zien, maar het is toch anders dan de Elfstedentocht.

Wachten op de 15 dagen onder de -4,2°  De weersvoorspelling zijn op het moment niet van dien aard dat er een Elfstedentocht aan zit te komen. Daarom als doekje voor het bloeden een mooi wals, Les Patineurs. De Elfstedentocht houden we in gedachten en mocht hij wel in aantocht zijn dan zal het beslist niet aan onze aandacht voorbij gaan.

Les Patineurs, Wals op. 183 – Emile Waldteufel 

Een heel fijn Zwijmelweekend

Voor meer Zwijmels op Zaterdag kijk bij ’t Pumpke

15 gedachten over “Z.O.Z. Les Patineurs, Wals op. 183

 1. mogge Anna
  ja 25 jaar terug alweer , ik keek j.l dinsdag op tv de mooie uitzending op tv met de winnares en winnaar aan tafel o.a
  gisteravond de EK afstanden , er is q tv , dus is het wat delen met andere patiënten
  mooie wals en mooie clip
  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Kunstrijden deed een beetje. Als Sjoukje Dijkstra op TV was geweest probeerden we diverse kapriolen na te doen. Toen de kinderen groot waren ben ik pas overgestapt op Noren. Die Noren bevielen me veel beter en toen waren de winters bijna voorbij.

   Like

 2. Heb niet zo’n fijne herinneringen aan schaatsen, en laat het daarom aan mij voorbijgaan. Maar ik kijk wel graag naar schaatsen, en net als jij ook naar het kunstschaatsen. Heerlijk om naar deze les patineurs… the skaters waltz te luisteren. Maar ook heerlijk om op te dansen waarin ik mijn waan in die prachtige Ballroom jurken… Heerlijk zwieren op de muziek!! Dank je wel voor deze mooie Zwijmel. Fijne weekend… en er is schaatsen op tv.!!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ach ja schaatsen op vijvers en het kanaal, het is allemaal verleden tijd. Zo vanuit de voordeur het ijs op en even thuis opwarmen als je het te koud kreeg. Ik vond het als kind op de ijsbaan al minder leuk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zo ging het bij ons ook. Niet tegenover ons huis maar wel vrij dichtbij. Sjoukje Dijkstra kijken en de volgende dag het ijs op en wat figuren na doen samen met mijn nichtje. Tjonge wat hebben we veel geschaatst.

   Like

 4. Daar heb ik niet zoveel van meegekregen, wist aanvankelijk ook niet dat er een soort herhaling te zien zou zijn. Maar mocht er ooit nog een elf stedentocht komen zal ik dat zeker wel volgen. 1 x in de twaal jaar is een gemiddelde en het is al eerder gebeurt dat er twee jaar achter elkaar geschaatst kon worden, dus het zou nog kunnen. We kunnen er helaas geen invloed op uitoefenen. maar op dit muziekje zie je natuurlijk de schaatsers als glijden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mooi muziekstuk, om even bij weg te walsen/dromen. En deze regendag nodigde ertoe uit.
  Schaatsen deed ik maar twee keer in mijn leven op een piste, veel bracht ik er niet van terecht, maar die gracieuze schaatsersbeelden geniet ik wel.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ach… ik vond het zo jammer dat ik geen tv had van de week. Ik had zo graag die tocht opnieuw teruggekeken. Zo’n ander tijdperk ook. Ik zag een stukje terug via de PC en gewoon 0 mensen met een mobieltje in het startvak.
  Mijn vader reed mee, en hij reed hem uiteraard uit. Ik zeg uiteraard omdat wij dat heel vanzelfsprekend vonden, Maar eigenlijk een prestatie van jewelste. Wij zijn met schaatsen grootgebracht. Vroeg molentochten op de kagerplassen. Wekelijks rondjes rijden op de uithof in Den Haag. Ik vond, en vind het heerlijk. Maar ik durf niet meer zo. De laatste paar keer dat ik ging schaatsen brak ik mijn arm.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jammer dat niet meer ziet. Het is ook hele kunst om schaatsen. Ik vind altijd mooi om te zien op de tv. Ik keek zo graag ernaar. Soms kunnen heel hard op vallen. Mooie muziek om te luisteren. Alvast fijne week gewenst.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.