Vrienden op de Fiets

Eens in het jaar gaat de echtgenoot samen met vrienden/oud collega’s op pad. De samenstelling van de groep is in al die jaren niet veranderd dus je kunt wel nagaan dat het klikt en erg gezellig is.
Als hij met zijn vrienden vertrekt dan wil ik ook nog wel eens erop uit gaan.
Lang niet altijd want soms dan past het nu eenmaal niet in de planning als ik ook erop uit trek. Een paar keer heb ik met dochterlief een stedentrip gedaan maar door verandering van werk komt het haar ook niet zo goed meer uit, snipperdagen die op beginnen te raken enzovoort.

Nu zou ik graag één of ander pad lopen in Nederland als hij de hort op is.
Het liefst met een tentje op de rug en dan in Groningen beginnen zoals het Pieterpad bijvoorbeeld. Ik heb mijn licht eens opgestoken wat er mee moet in de rugzak maar dat viel niet mee. Alleen de rugzak al, bijna zo groot als ik zelf ben en zo’n ding kost maar liefst tegen de € 200,– aan. Dan moet de kampeeruitrusting aangeschaft worden en erbij in. Geld en gewicht zou toch wat te veel worden.
Logeren in een hotel of B & B is ook niet mijn bedoeling want dan lijkt het te veel op vakantie en niet op hiken. Waar ik de moed en zin vandaan haal, geen idee. Mijn fantasie gaat soms met me op de loop denk ik.

De wens het land wandelend te doorkruisen was daarmee niet van de baan. Dat hoofd van me blijft er echt wel over malen, verder kijken dus en waar een wil is is een weg. Dussss, gevonden. VRIENDEN OP DE FIETS
Mensen die een slaapkamer beschikbaar stellen voor wandelaars of fietsers tegen een kleine vergoeding en zelfs met ontbijt. Geen B&B of hotel maar gewoon bij mensen in huis. Daar kun je een mening over of aversie tegen hebben maar het kan en dat lijkt mij dus wel wat.

Met de trein naar het beginpunt en daarvandaan het pad lopen wat je uitgezocht hebt. Lange afstandspaden zoals b.v. Het Pieterpad, wandelroute Amsterdam – Arnhem, Kromme Rijnpad en zo zijn er diverse lange routes te vinden. Zelfs Santiago de Compostela is vanuit Nederland te beginnen.

Voor € 8,– per jaar ben je lid van de stichting ‘Vrienden op de Fiets’
en krijg je een Adressengids en een kaart van Nederland waarop alle locaties staan waar gelogeerd kan worden en een pasje wat getoond moet worden bij aankomst bij een logeeradres. De prijs van een overnachting wordt ieder jaar vastgesteld en is dit jaar € 22,50 per persoon per nacht inclusief ontbijt.
Lijkt mij een redelijke prijs voor een schoon bed, gebruik van de douche en toilet en de volgende dag een ontbijtje.

In de gids staat beschreven wat je ongeveer kunt verwachten. Veel aanbieders hebben zelfs meerdere kamers beschikbaar wat de mogelijkheid biedt om met meerdere personen een tocht te maken.
In de gids staan een paar reviews van wandelaars. Lovende woorden en contacten met verhuurders die verder gaan dan die ene logeerpartij.
Ik heb erg veel zin om vanaf Amsterdam naar Arnhem te gaan wandelen. Slaap ik de eerste (of een aantal) nachten bij onze zoon en vertrek dan richting Arnhem.
Eens puzzelen hoe de route loopt en of er langs de route logeeradressen zijn.

Meer informatie:
Vrienden van de Fiets: vriendenopdefiets.nl
Wandelroute Amsterdam – Arnhem: oudste-wandelroute-van-Nederland
Kromme Rijnpad: Kromme Rijnpad
Pieterpad: Pieterpad deel 1

P1130843 (Small)

Advertentie

46 gedachten over “Vrienden op de Fiets

 1. Oh dat ziet er heerlijk uit! Met jongere 🙂 spieren zou ik dat zeker ook overwegen.
  Alleszins info die ik ga bewaren. Bedankt voor de vele tips.
  Stap je dan gans alleen? (daar zou ik het moeilijker mee hebben vrees ik)

  Geliked door 1 persoon

  1. Waarschijnlijk wel. Als er iemand mee wil dan graag maar biedt niemand zich aan dan ga ik alleen. Hier droom ik al jaren van en ik wordt er ook niet jonger op dus wachten kan wel eens afstel worden.

   Geliked door 1 persoon

 2. Leuk hoor, wij denken er zelf aan om een kamer beschikbaar te stellen, we hebben nl een prachtige slaapkamer op de begane grond over.

  Geliked door 1 persoon

  1. Door de informatie die ik heb gekregen zit ik er ook aan te denken. Slaapkamers over maar waarschijnlijk voor log’s niet praktisch. Ga het eerst zelf uit proberen en kijken wat ik tegenkom en wie weet begin ik er ook aan. Het lijkt mij wel wat.
   Ik zou het dus doen als ik jou was. Vaak komen er ook nog eens hele leuke contacten uit voort.

   Like

   1. Dat heb ik ook gehoord van een vriendin. En wij zitten ook nog eens vlak bij een aantal wandelroutes!

    Geliked door 1 persoon

 3. Goed idee hoor! De prijs is gestegen, ik ben nog steeds lid want heb er in 2015 gebruik van gemaakt tijdens mijn 9-daagse fietstocht. Ik betaalde toen € 19,00. 3 adressen en alle 3 heel anders. De eerste in Elburg bij een oude dame in een 2-onder-1-kapwoning. Daar had ik een grote kamer op de bovenverdieping met een aparte badkamer. Mevrouw bleef beneden. Met een heerlijk, goed verzorgd ontbijt.
  De 2e in een groot vrijstaand huis in “s Heerenbroek, waar ik op de begane grond aan de achterkant van het huis een grote kamer met slaapkamer en badkamer betrok waar een houtkachel brandde. Fiets kon naar binnen, die zag ik gewoon staan, zo groot was het. Ik heb ’s avonds daar meegegeten voor toen nog € 9,00, het maximum bedrag dat ze mochten vragen. Handig want het lag nogal afgelegen. Ontbijt kreeg ik op de kamer, heerlijk. Het 3e was in Harderwijk bij een ouder echtpaar in een seniorenwoning. Niet echt handig want ik sliep dan wel alleen boven, maar voor het toilet moest ik naar beneden naar zo’n badkamer waar ook zij van de andere kant in konden komen. Vond ik niet zo prettig. Ontbijt was heel simpel maar voldoende. Mocht ook nog een lunchpakket maken. Goede ervaringen hoor. Ik hoop dat jij dat ook zult hebben. We lezen het allemaal wel hè. Veel plezier in ieder geval!

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh leuk dit te horen. Het lijkt me wel een klein beetje eng omdat je echt niet weet wat je verwachten moet maar dit klinkt heel erg goed. Met de eerste 2 heb je wel erg geboft, de laatste was dan wel iets minder maar de eersten maakten dat ruimschoots goed. Zo zou ik er denk ik over denken. Ik zit nog erg te twijfelen omdat wanneer hij weg is m’n dagen al aan het vullen zijn. De afspraken kunnen nog afgezegd worden gelukkig.
   Bedankt voor je uitgebreide reactie want dit kon wel eens het laatste zetje gaan worden wat ik nodig had.

   Like

   1. Geen dank! Het was ook best spannend hoor. Had geen idee toen. Maar iedereen doet zijn best. Weet van vrienden ook die het op een keer na heel goed hebben getroffen. Succes! Benieuwd naar jouw ervaringen als je het gaat doen. 😊

    Geliked door 1 persoon

 4. ha die AnneMarie
  wat een geweldige dromen heb jij , en ze gaan uitkomen 🙂
  ik liep het Pieterpad en het Kromme Rijn pad , zonder te overnachten , maar dit jaar ga ik naar Zeeland en dat is net het OV niet te doen en zal ik ook overnachten
  je leest het wel , er zijn er met goede ervaringen
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik droom nog steeds net als jij. Ik ga graag uitdagingen aan. Ze moeten niet al te gek worden maar ik hou er wel van.
   Het Kromme Rijnpad heb ik al een stuk van gelopen en dat wil ik ook nog verder lopen maar niet in een paar dagen. Dit gaat waarschijnlijk Amsterdam Arnhem worden en ik heb er reuze zin in.
   Ga jij ook bij Vrienden op de Fiets logeren in Zeeland?

   Geliked door 1 persoon

 5. ja heerlijk die plannen smeden 🙂
  ik liep de kromme rijn als deel van het utrecht pad
  ben er nog niet uit hoe en waar ik overnacht , zal eens gaan puzzelen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien zit er wel voor je bij bij Vrienden op de Fiets. Een lidmaatschap van € 8,00 per jaar en je krijgt het boekje en kaart van Nederland met daarop de logeeradressen aangegeven.

   Geliked door 1 persoon

    1. Jeugdherberg heb ik ook aan gedacht maar daar hoor je tegenwoordig niet zoveel meer over. Dit kwam me al een paar keer ter oren en dacht dat dit misschien wel wat was.

     Like

 6. Mijn zwager heeft dit reeds gedaan. Hij vond het een bijzonder positieve ervaring. De ene overnachting bleek enorm basic, de andere té sjiek…
  Wij hebben al drie keer wandelvakanties gedaan in Duitsland en Ierland op deze manier. Gelogeerd in B&B’s. Ik vind het een van de beste vakanties die ik had. Je bagage wordt vervoerd naar het volgend adres… en iedere avond is het een verrassing! Wel duur..
  Wij wonen hier ook ideaal om zoiets te verhuren langs de Noordzeeroute… en ik pieker me suf waar ik nog zo’n klein hutje zou kunnen bijbouwen. Wie weet… het lijkt me wel leuk om te doen. Maar neen, ik heb er geen tijd voor. Bovendien wil ik zelf graag gaan wandelen!

  Geliked door 3 people

  1. Nog zo’n leuke reactie. Ik krijg er steeds meer zin in. Bij mij thuis logeren gasten ontvangen heb ik ook al aan gedacht maar net wat je zegt, dan kan ik zelf niet meer wandelen. Misschien later maar nu nog even niet.
   Dank voor deze reactie, ik krijg er steeds meer vertrouwen in.

   Geliked door 1 persoon

 7. Het is heerlijk om te doen en Nederland is zo mooi en rustig op die wandelroutes. Ik spreek uit ervaring wat het wandelen betreft. Overnachten doen we ook bij ‘Vrienden van de fiets’ maar dat gebeurt maar een enkele keer. Goede ervaringen ermee overigens. Ik ben benieuwd naar je belevenissen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Heerlijk dromen heb je. Prachtig om te fietsen. Het word dan ook gezellig. Je kan ook mooie foto’s kunnen maken uit de omgeving. Goede tips van jou!

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk. Dank je wel. Ik hou het in gedachten. Eerst ga ik het van Amsterdam naar Arnhem proberen. Begin bij onze zoon.
   Het is iid een leuk idee en het bestaat al lang. Gek he ineens valt het je dan op.

   Like

 9. ha die AnneMarie
  nee zo zal ik ze ook niet op de foto krijgen , als ik ze al zo mooi in bloei zou krijgen hihi
  ja zaterdag een wandeling , deels stadswandeling
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Interessant blogje. Wandelen, dat doe ik ook graag. Ik heb al eens, met een vriend, de route den Helder – Hoek van Holland gelopen. In 5 dagen. Niet via een organisatie want dat vind ik minder leuk. Toch, zoals jij het nu aanpakt, klinkt ook erg aantrekkelijk. Stappenteller mee?

  Geliked door 1 persoon

  1. Kilometer- en stappenteller. Die raken helemaal overstuur van al dat gewandel. Geeft niks, we doen het voor ons plezier en gezondheid.

   Like

 11. Lijkt me erg leuk maar dan ik heb dan weer niets met “ergens slapen”. Zou dan toch liever in een hotel duiken maar in je uppie is dat een dure grap. Ik ken wel iemand die lid is en regelmatig gebruikt maakt van die adressen en meestal meer dan tevreden is. .

  Geliked door 1 persoon

  1. Begrijp ik wel hoor. Dit is niet voor iedereen geschikt. Ik weet inmiddels dat ik wel wat kan hebben (is me verteld) en de reacties zijn zo goed over de logeeradressen dat ik het er gweoon op ga wagen.

   Like

    1. Als het voor langere tijd is heb ik ook graag een plekje voor me zelf. Met vakanties en dit soort dingen weer niet. Na zo’n avontuur ben ik er ook wel weer een poosje klaar mee en wil ik alleen nog maar thuis zijn.

     Like

       1. Nou wel iéts, als ik een plekje kan vinden waar ik me op mijn gemak voel dan scheelt dat wel en natuurlijk kan ik het wel iets beter beredeneren sinds ik volwassen ben.

        Geliked door 1 persoon

 12. Ik weet dat mijn nicht en neef jaren op deze manier gingen fietsen. En dat beviel ze heel erg goed, ze gingen heel Nederland door. Zelf hadden ze ook een paar kamers daarvoor beschikbaar een aantal jaren hebben ze dat gedaan. Mooie omgeving wel daar trouwens hoor om te wandelen> Ben er vorig jaar met Wim geweest een paar dagen in de buurt van Arnhem/Dieren dus. Wim heeft de hele route van het Pieterpad gelopen. Gewoon naar de trein, een bepaalde route gelopen en weer met de trein naar huis. En zo de hele route gedaan. Hij wil nog wel een keer met mij die route gaan lopen. Maar mijn knie houdt dat niet vol want hij liep dan per dag toch wel tussen de 20 en 30 km. Er is daar trouwens ook een site van en boekjes heeft hij ook met alle dingen die je tegenkomt onderweg. Succes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel. Ik ben al aardig aan het puzzelen maar het eerste stuk valt niet direct mee zoals ik het wil. Daar moet nog even verder over nagedacht worden. Oorspronkelijk wilde ik ook het Pieterpad doen maar dat doet nu iedereen. Dus ik bedacht dat het wat anders moet worden.

   Like

Reacties zijn gesloten.