Zonnepanelen 4 maanden later

Erg tevreden zijn we over de aanschaf van onze zonnepanelen.  Heel Nederland mopperde over de Hollandse zomer, nat en niet genoeg zonuren maar de zon heeft vanaf 12 juni al zoveel geschenen dat teller 950 kWh opgewekte stroom aangeeft. In bijna 4 maanden tijd. Als je bedenkt dat wij gemiddeld 5000 kWh stroom gebruiken is dat 1/5 van het verbruik, zelf opgewekt.1020484

Er staan in totaal 12 zonnepalen op het dak en bij voldoende zon kan er rond de 3.200 kWh per jaar opgewekt worden. Wilden we meer zonnepanelen dan moet de meterkast aangepast worden. De oude meter moet bij meer teruglevering van stroom vervangen worden voor een slimme meter omdat ze dit niet aan kunnen.

Een oude meter is bovendien totdat de overheid het anders wil de gunstigste optie. Op deze manier kan er niet met transportkosten of belasting afgerekend worden. Heb je een nieuwe/slimme meter dan wordt het verbruik en de teruglevering apart geteld en kan er wel belasting over de terug geleverde stroom gerekend worden. Momenteel is het betalen van transportkosten en belasting over de teruggeleverd stroom nog niet van toepassing maar de overheid is er wel mee bezig. Ze missen natuurlijk inkomsten als iedereen z’n eigen stroom opwekt en daar hebben ze een broertje aan dood.

Rond april wordt de meterstand opgenomen voor de afrekening dus we hebben nog ongeveer 6 maanden te gaan. Ik kan me er nu al op verheugen. In de winter zal het opwekken van stroom behoorlijk minder worden dat zie je nu al. Als de zon schijnt zullen het minder uren per dag zijn dan in de zomer plus dat de zon is minder krachtig is. Alleen bij helder vriezend weer schijnen ze weer wel veel op te leveren. Jammer maar dat dit soort dagen steeds minder voor komen in de winter.

Gebruiken wij veel stroom? Ja volgens het gemiddelde voor het gebruik van een gezin van 4 personen (3300 kWh) zitten we er ver boven. Dit is al jaren zo en zal waarschijnlijk ook niet meer veranderen. Inmiddels zijn er de nodige veranderingen qua gezinssamenstelling geweest maar het verbruik blijft hoog. Met een speciale stekker de lekken in het stroomverbruik zoeken leverde ook niet veel op.

Mede doordat de rente zo laag is, hij wordt per 1 oktober 0.05%, zijn we gaan rekenen en tot de conclusie gekomen dat zonnepanelen meer rendement op zal leveren dan het geld op de bank laten staan. Heb je geen geld hiervoor dan kan de gemeente waarin je woont misschien helpen om zonnepanelen aan te schaffen. In onze gemeente was dat wel. Door middel van een lening bedoeld voor zonnepanelen kun je tot aanschaf over gaan.

Je moet wat geld over hebben om zonnepanelen aan te schaffen. Het dak van je huis moet voldoende ruimte hebben en in de goede richting van de zon staan, liefst richting het zuiden. Voldoet je dak aan de eisen dan is de aanschaf van zonnepalen zeker het overwegen waard. Wij zijn tot nu toe in ieder geval erg tevreden over het rendement van de zonnepanelen in deze 4 maanden.

DSC_1765

 

17 gedachten over “Zonnepanelen 4 maanden later

 1. Terwijl het toch mijn individuele ideaal is om met eigen opgewekte stroom te leven. Maar dat kost de overheid geld omdat het mij geen geld kost 😉
  Blij dat jullie tevreden zijn. Laat die meter nog maar even zitten 😎

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben er ook wel eens naar geinformeerd maar dat is toch weer in de slof geraakt ook vanwege het “gedoe” dat je hebt om geen btw te hoeven betalen want dan moet je geregisteerd staan bij de k.v.k. .
  Zonne energie zou natuurlijk véél meer door de overheid aangemoedigd moeten worden i.p.v. te zorgen dat het voordeel dat je kunt hebben door de overheid afgeroomd wordt.
  Wat zou er nou mooier zijn dan dat iedereen genoeg stroom op kan wekken om ook z’n auto op te laden en de rest aan te kunnen bieden voor de verkoop.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zou ons wel lijken om zelf voorzienend te zijn. Maar dan moet je wel de goede zonpositie ruimte op je dak enz hebben. Dat ontbreekt vaak toch wel

   Like

 3. Hier in de stad kan je een lening bij de gemeente regelen… er zijn al meerdere geopend en supersnel weer gesloten omdat ze vol waren… wij willen wel maar weten niet hoe we dat ooit moeten gaan betalen… maar het lijkt ons wel wat ja…

  hoe dan ook, veel succes en plezier ermee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Misschien eerst informatie inwinnen bij de gemeente hoe de lening in zijn werk gaat. Meestal als je er meer over weet kom je makkelijker tot een beslissing of het de moeite waard is er verder over na te denken.

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.