Z.O.Z. Opgewekte slaap

Ach wie kent het niet, een slapeloze nacht. Talloze nachten heb ik wakker gelegen. En waarvan, waarom? Soms was het verklaarbaar maar soms ook helemaal niet.
Na (bijna) alles gelezen en talloze adviezen opgevolgd te hebben over ‘hoe overleef ik een slapeloze nacht’ heb ik mij zelf er maar bij neergelegd dat een slapeloze nacht je zo af en toe gewoon overkomt.

Overigens de laatste berichten over slapeloze nachten zijn dat het erop lijkt dat vrouwen vaker last hebben van een slapeloze nachten dan mannen en dat er een serieus onderzoek naar gedaan gaat worden. Maar dit even terzijde.

DSC_0074Eén van deze nachten komt steeds weer terug in mijn gedachten.
Een aantal jaar geleden hadden we een paar dagen naar Lauswolt in Beesterzwaag geboekt. Een beetje wandelen, fietsen, beetje relaxen, hier en daar Friesland verkennen.
Toen het bijna zover was moest onze (gehandicapte) dochter een verdachte moedervlek weg laten halen. Omdat alles al geboekt was en dit geen reden om te annuleren ging de leiding met haar mee in plaats van ik zelf.
Het was prima geregeld maar ik vond het zo ontzettend vervelend dat ik er niet bij kon zijn. Het bleef maar in mijn hoofd spoken. Lekker ontspannen  genieten van de eerste dag, de dag waarop zij geholpen moest worden, was er niet bij. Gelukkig bleek er niets aan de hand te zijn met de moedervlek maar als dat wel het geval was geweest was de mentale ramp voor mij niet te overzien geweest.

Diezelfde dag ontmoetten we de schoonmoeder van een oude vriendin. Het was jaren geleden dat we haar gezien en gesproken hadden, een aangename verrassing. Samen met haar op het terras gezeten waar we een leuk en fijn gesprek met haar hadden. Een gesprek waar je nog dagen mee rond blijft lopen.

Na het diner met exclusieve (streek) gerechten belde onze zoon. Gezellig maar het ging over een al dan niet geslaagd sollicitatie gesprek. Was het een goed gesprek? Zou hij aangenomen worden? Wat hij heel graag wilde. Het was een lang gesprek met veel nadenken over aangenomen worden en toekomstplannen.

En toen was het tijd om naar bed te gaan. Ik was door al die gesprekken en het falende moederbeleid zo hyper als maar zijn kon.
Ondanks de fantastische hotel kamer, het super de luxe verwen bed, de klassieke muziek op de achtergrond bij het binnen komen in de kamer kon ik de slaap niet vatten. Met ogen zo groot als schoteltjes lag ik naar het plafond te staren.

Wetende dat de slaap er voorlopig nog niet in zat zette ik mijn MP3-speler maar op met de Classic-FM top 100. Midden in de nacht kwam dit piano conceert nr. 7 van J.S. Bach langs. Niet bepaald een Goldberg Variatie om van in slaap te vallen.
Die nacht heb ik liggend en luisterend naar mijn MP3-speler overgeslagen. De volgende dag ben ik op de adrenaline gewoon verder gegaan met vakantie vieren. Het hoofd komt vanzelf weer een keer tot rust.
Waar en wanneer ik dit pianconcert ook hoor, altijd moet ik aan die hopeloze hyper nacht denken.

J.S. Bach – Piano Concert nr. 7 BWV 1058

Voor meer zwijmels kijk bij Marja

Een fijn uitslaap weekend

41 gedachten over “Z.O.Z. Opgewekte slaap

 1. Hyper periodes zijn voor mij heel herkenbaar vanwege mijn bipolaire stoornis. Gelukkig reageer ik zeer sterk op medicatie, zodoende werkt het lichtste Valium tabletje bij mij met 10 minuten.
  Tip: probeer wietolie?

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, belangrijkste is dat ik kan inschatten wanneer ik zo’n pil nodig heb. Want anders word ik zomaar de verwarde man. (in mijn geval de verwarde Jan 😉)

    Geliked door 1 persoon

 2. Niet kunnen slapen is een ramp. Net weer ervaren hoe dat was om hele nachten in het ziekenhuis wakker te liggen.
  De muziek is mooi maar inderdaad niet slaapverwekkend.

  Geliked door 1 persoon

   1. Bij mij net hetzelfde, het gaat dagen, weken goed,… maar na een dag of avond vol spanning (ook al was het leuk, bijvoorbeeld een etentje) heb ik prijs. Dan slaap ik soms maar 2 uurtjes op een nacht en ben ik de dag nadien niks waard.

    Geliked door 1 persoon

    1. Lid. Het kan ook leuk geweest zijn met veel praten en plezier dan zit de kans er in dat het niet meer wil lukken. Maar ja thuis blijven en niets meer doen vind ik ook geen optie.

     Geliked door 1 persoon

 3. Wakker liggen in Lauswolt…. okay, vervelend, maar dan lig je wel heel luxe wakker! 🙂 Maar Bach in de nacht (en overdag) mag wel een uurtje slaap kosten. Ik hoop dat je de rest van de trip wél kon slapen? Het is universeel denk ik, dat een bepaalde muziek onlosmakelijk bij een gebeurtenis hoort. Iedereen zal daar wel een voorbeeld van hebben.

  Like

 4. Helaas weet ik als geen ander hoe zulke nachten aanvoelen en welke effecten ze kunnen hebben….
  Bach mag mij wakker houden hoor, daar hoef ik niet bij te slapen, dat is puur genieten.

  IK wens je dat genieten volop toe…al dan niet met Bach en geen slapeloze nachten meer maar zalige dromen.

  Geliked door 1 persoon

   1. Bij mij gaat het de laatste tijden stukken beter dankzij 1 druppeltje cbd-olie ’s avonds ..msschien helpt dat jou ook?
    Een flesje kost 36.95 (hier in de stad althans) en ik doe er ruim 3 maanden mee…

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik ga kijken of ze het hier ook hebben. Er is trouwens bij radar een uitzending aan de olie geweid. Over wat het met je lichaam doet. Moet het nog terug kijken. Had geen tijd om op dat moment te kijken.

     Geliked door 1 persoon

     1. Ja ik hoorde het van een vriendin, net op tijd, dus heb ’t gekeken… heeft mij in ieder geval niet aan het twijfelen gebracht over mijn gebruik.
      Dit is mijn lijf, en ik ken het het beste.
      Ik slaap weer…. voor het eerst in 35 jaar en dat is me veel waard.

      Geliked door 1 persoon

 5. Door zorgen en spanning
  kun je de rust of slaap
  moeilijk vinden
  Woelen, draaien
  net als het hoofd
  de dekens in de war
  Ook verdriet speelt
  kan oorzaak zijn
  De slaap zou
  je opgewekter naken
  Slaap bereikt
  door medicatie opgewekt

  Geliked door 1 persoon

 6. Herkenning. Ik ben ook een slechte of onrustige slaper. Ik heb geleerd om me er maar bij neer te leggen. Hoe moe ik de volgende dag ook ben… de dag gaat toch weer voorbij. En er komt altijd wel weer een moment dat ik zo moe ben dat ik als een blok in slaap val.
  Slaap je niet, dan rust je toch, hou ik mezelf altijd maar voor…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan het ook goed accepteren maar soms duren de nachten zo lang. Ga er nog wel een uit en zit een tijdje in de kamer. Vaak val ik dan alsnog in slaap.

   Like

 7. Ik ken ook wel slapeloze nachten, maar de laatste jaren zijn ze zeldzaam. In het begin raakte ik er wel eens door in een lichte paniek, maar later heb ik geleerd het te laten gebeuren en me zoveel mogelijk te ontspannen.
  Bij deze uitvoering van Bach’s muziek (ik ben beslist geen klassiek-kenner) hoor ik in gedachten de uitvoering op de Moog synthesizer door Wendy (toen nog Walter) Carlos – ik werd naar klassiek getrokken door de vooruitgang in technische mogelijkheden, en weet het inmiddels te waarderen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Klassiek wordt veel gebruikt in diverse genres muziek. Vaak als je het bij je favorieten tegenkomt wordt ineens de interesse gewekt. Fijn dat het bij jou ook zo is gegaan. En ja ik wordt er ook niet meer zenuwachtig van als ik niet kan slapen maar soms kan de nacht wel heel lang duren en wil ik er graag uit.

   Like

 8. Ik heb een abonnement op niet of nauwelijks slapen. Krijg soms door slaaptekort zelfs hallucinaties. Hoe gek het ook klinkt: om te slapen heb je energie nodig. Je zou daarvoor magnesium kunnen proberen. Maar je hebt al aardig wat tips gehad, lees ik.
  Voordat ik ziek werd, was sport de rode draad in mijn leven. Door me in te spannen, kon ik me ontspannen en dat mis ik nog steeds verschrikkelijk.
  Warme groet!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hallo Mirjam. De grootste motivatie van mij om te sporten is een goede nachtrust. Dat is niet altijd zo geweest. Sporten was altijd wel mijn ding maar nu is het een beetje een must geworden. Eigenlijk heb ik er nooit zo’n punt van gemaakt omdat ik al zoveel over stress bij anderen over behoord heb wat het niet makkelijker maakt. Maar idd, hallucinaties krijg ik er gelukkig jjiet van maar soms sta ik letterlijk en figuurlijk te tollen op mijn benen. Magnesium gebruik ik al een aantal jaren ivm spierpijn die ondanks trainen en/of rust maar blijft komen.

   Like

Reacties zijn gesloten.