Bewegen en nog veel meer

Bewegen kan altijd en overal

Z.O.Z. Sarie Marijs, Zuid-Afrika

20 reacties

Sari Marijs is oud Afrikaans Volkslied daterend uit de 1e of 2e boerenoorlog in Zuid-Afrika. Sarie Marai heeft waarschijnlijk werkelijk bestaan er zijn echter 2 dames waar het lied voor geschreven kan zijn.  Maar zoals dat vroeger wel vaker ging, namen werden verhaspeld, originelen raakten zoek en als ze niet zoek raakten ontbrak de naam op het werk.

Zuid-Afrika, een prachtig land wat wij in die 3 weken gezien hebben. Afrika is zo’n groot land dat in 3 weken je lang niet alles gezien kunt hebben, maar wat we gezien hebben was prachtig. Op het moment dat wij er waren was het begin zomer waardoor veel bloemen al uitgebloeid waren. Denk niet dat alles nu uitgebloeid was maar een laan van bloeiende Jacaranda’s was niet meer te zien.

p1030132

Bloem van de Jacaranda

De reisleider heeft zoveel verteld over zijn Zuid-Afrika en de geschiedenis van het land. En natuurlijk, wij Nederlanders hebben ook weer een dikke vinger in de geschiedenispap van Zuid-Afrika gehad.

Er zullen meer vakantieverhalen komen met vaak een stukje geschiedenis er in verwerkt. De Voortrekkers, de studentenopstand van 1976, Nelson Mandela, Paul Kruger, de plaats Stellenbosch. Veel van wat we gezien hebben heeft met die geschiedenis te maken.

Om terug te komen bij het lied Sarie Marijs. Het lied kent vele uitvoeringen ook als militaire mars maar die zal ik iedereen besparen. Eén wil ik er nog wel mee geven, die van André Rieu omdat je ook een beetje lief voor je oren moet zijn.

André Rieu – Sarie Marais

Voor meer Zwijmels kijk bij Marja

Advertenties

Auteur: AnneMarie

Sporten en bewegen loopt als een rode draad door mijn leven. Stil zitten is lastig, maar hoe pas je dat in naast de taken die je door te leven hebt gekregen.

20 thoughts on “Z.O.Z. Sarie Marijs, Zuid-Afrika

 1. Zalig. Ik heb hier zitten genieten. Dank je wel.
  Kom maar met je vakantieverhalen.

  Liked by 1 persoon

 2. Wowwww… ik krijg er kippenvel van. Vond dit vroeger altijd zo’n mooi liedje.
  Over 3 weken ben ik er bijna.. in Margate, KZN in Zuid-Afrika. Ik zie er erg naar uit.
  Ondanks het vrijwilligerswerk dat ik daar ga doen voor 6 weken is er ook tijd om een en ander te bekijken. Hoeveel weet ik niet, maar een indruk krijg ik vast wel mee!
  Mooie zwijmel vandaag!

  Liked by 2 people

 3. Ik heb pas de foto’s van mijn schoonouders in Zuid-Afrika bekeken. Wat een prachtig, ander land. Heel mooi om dit te lezen. Het lied dacht ik niet te kennen, maar toen ik ging luisteren herkende ik her toch wel.
  Wat een bijzondere reis.

  Liked by 1 persoon

 4. Zowel de Afrikaanse versie als Andre Rieu vind ik geweldig. Heb hier dan ook heerlijk zitten genieten. Fijn dat je zo genoten hebt van jullie vakantie!

  Liked by 1 persoon

 5. Kan me uit de jaren 70 een liedje herinneren; Take me back to the Old Transvaal. Hetzelfde, maar dan wat meer upbeat tempo.

  Prachtig land lijkt me.

  Liked by 1 persoon

 6. Laat ik me toch dat liedje enkele dagen geleden in mijn gedachten hebben. Geweldig om weer te horen. Bij de eerste versie beleef je het mee.
  Liefs

  Liked by 1 persoon

 7. ohh leuk dit….zongen wij vroeger op de lagere school…..

  de versie van ar klinkt goed natuurlijk maar hij en zijn groep zijn mijn smaak niet….

  Prachtig waar een reis je toe kan inspireren.

  Fijn weekend.

  Liked by 1 persoon

 8. Het liedje in het Afrikaans vind ik prachtig. Ik, als stokoude man, heb op de lagere school al Zuid-Afrikaanse liedjes wel geleerd (Mamma, ‘k wil een man hé. Hoe rij die boere. Bobbejaan klim die berg. Etc). Toen kwam de Apartheid en alles wat Zuid-Afrikaans was werd taboe. Toen verdween de Apartheid en gingen we weer Kaapse Pracht drinken en in het land op vakantie. Maar die liedjes – kent iemand ze nog?

  Liked by 1 persoon

  • Ja Peter, ik ken ze nog. De teksten ken ik niet meer uit mijn hoofd maar wij hebben ze ook gezongen op de lagere school. Dat ze niet meer gezongen mochten worden tijdens de Apartheid dat wist ik niet maar die Kaapse Pracht dan weer wel. Op vakantie zijn we de eerste 3 weken van december geweest in Zuid-Afrika. Als je nog kunt ga er ook heen. Het is prachtig.

   Like

 9. Ik heb vroeger ook nog Afrikaander liedjes geleerd. Twee halfzussen van mijn opa zijn daar naartoe geëmigreerd, inmiddels beide enige decennia geleden overleden.
  André Rieu kan ik even niet verdragen, overdosis gehad met de feestdagen… 😉

  Liked by 1 persoon

 10. Mijn broers gaan deze en volgende maand naar Zuid-Afrika. Een fantastisch land.
  Ik heb genoten van je bijdrage deze week.

  Liefs Frederique

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s